10. april 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et budget i balance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et budget i balance
Roskilde Avis - 08. oktober 2019 kl. 13:21
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DE POLITISKE PARTIER I ROSKILDE BYRÅD har i denne weekend forhandlet om kommunens budget for næste år i 2020.

arrow Læs også: Venstre og Konservative: Vi har budgettet uden skattestigninger og forringelser

For alle indbyggere i Roskilde, er det en meget afgørende beslutning, der er med til at bestemme vilkårene i vores hverdag næste år.

KOMMUNEN TAGER SIG AF mange vigtige områder. Lige fra børneinstitutioner, skoler, eller tilbud for ældre til kultur og sport samt veje plus andre former for infrastruktur som veje, cykelstier, fortove osv.

Over halvdelen af den offentlige sektor forvaltes faktisk gennem kommunerne, og alene det viser den store betydning af, hvordan det foregår.

RENT POLITISK er det årlige budget, der normalt vedtages i byrådet i oktober, hele omdrejningspunktet for kommunens arbejde det efterfølgende år.

Her afgøres, hvilke opgaver man vil bruge penge på, og hvor der måske skal spares. De partier, som er med i årets budget-forlig, har ifølge de politiske spilleregler veto-ret, hvis nogen vil ændre i udgifterne.

OPTAKTEN TIL BUDGET-FORHANDLINGERNE i år har været præget af en klemt økonomi, fordi en række udgifter er blevet større end forventet.

Derfor vedtog et stort flertal i byrådet allerede i foråret en stor spareplan på ca. 125 mio. kroner, spredt på alle kommunens områder.

I BETRAGTNING AF, at roskildenserne og de fleste andre danskere i dag har flere penge mellem hænderne end nogensinde, er det dog mærkeligt, at Roskilde og andre kommuner i den grad mangler penge.

Den gode økonomi med få arbejdsløse og flere borgere, der tjener mere og betaler ekstra i skat, burde også kunne ses i kommunens kasse.

MEN PÅ RÅDHUSET ved Køgevej, som læserne af Roskilde Avis en gang stemte for skulle have adressen 'Tummelumsens Plads', er der en anden virkelighed.

Her lyder forklaringen, at et stærkt voksende antal af ældre samt ikke mindst langt flere børn, unge og lidt ældre, der må anbringes på dyre døgninstitutioner udenfor hjemmet, har givet store ekstra udgifter.

SELV OM ROSKILDE ER EN VELSTÅENDE BY, har disse tendenser åbenbart også ramt her, så et flertal i byrådet nu mener, det er nødvendigt med en betydelig spareplan.

Selvfølgelig skal kommunen have en drift, der løber rundt, men spørgsmålet er så, hvordan man skaffer denne balance.

I PRINCIPPET ER DER TO MULIGHEDER: Udgifterne må ned og eller indtægterne må op.

Dvs. besparelser på en række driftsområder eller en højere skat, eksempelvis på grundskylden, ......

EN KOMMUNE I BALANCE er jo ikke kun et spørgsmål om økonomi, men også om social velfærd.

Både når det gælder børnepasning, folkeskolens kvalitet, og en ordentlig ældrepleje. Samt ikke mindst et godt kultur- og idrætsliv, der spiller en utrolig vigtig rolle for indbyggernes fysiske og mentale velbefindende.

FORHÅBENTLIG BLIVER ET FLERTAL i byrådet nu enige om et forlig, der tager hensyn til både pengekassen og borgernes velfærd, socialt og mentalt.

Først når disse mål opfyldes, kan man for alvor tale om:

ET BUDGET I BALANCE

arrow V og K til møde med Breddam:Han lovede godt vejr i regnen
08. oktober 2019 kl. 10:02 Opdateret: kl. 10:25
arrow Grønt lys for skattestigning:Breddam overvejer muligheder
07. oktober 2019 kl. 18:55 Opdateret: kl. 19:07

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk