14. december 2019
Billede
gallery icon

Se billedserie

Foto: Erling J. Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Eksklusivt interview med julemanden: Bedste mad og oplevelser i Roskilde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eksklusivt interview med julemanden: Bedste mad og oplevelser i Roskilde
Roskilde Avis - 23. november 2019 kl. 00:00
Af Anette Gundlach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Roskilde Avis sætter fokus på at give inspiration til julefrokoster, nu hvor årets sidste højtid nærmer sig med stormskridt.

Hvad er det bedste man kan lave, hvilken mad smager mest af jul, og hvilke muligheder er der i roskilde-området.

Hvad kan man bedst lide, er selvfølgelig individuelt. Nogle er til det helt traditionelle, mens andre foretrækker et moderne strejf, når det gælder maden.

I denne forbindelse har avisen fået et helt eksklusivt interview med en meget traditionsbundet person nemlig selveste julemanden.
Han har i mere end 45 år bragt juleglæden til byen, når han har tændt juletræet midt på Stændertorvet og lysene i byens gader.

Tidligere brandmand Knud Andersen har hjulpet med at få forbindelse til den ældre herre.

Han er selv mangeårigt medlem af stigeholderne, der står for den gamle brandbil med stigen, som julemanden klatrer op ad, når han skal tænde julelysene.

Traditioner er vigtige
Som man nok kan tænke sig til, så er julemanden en traditionernes mand, specielt når det drejer sig om højtiden i december.

Selvfølgelig er han glad for risengrød, som han spiser dagligt, når han går op til katten og rotterne på loftet.

Men allergladest er han for julefrokosten. Og den som bliver holdt i Roskilde dagen før, juletræet skal tændes, er den bedste på hele året, synes han.

Han glæder sig til frokosten hele året, fordi det er hyggeligt at være sammen med alle nisserne, arbejdskammeraterne og vennerne fra kommunen.

arrow Læs også: Kommentar: Nu bliver det igen 'Jul i Roskilde'

- Så planlægger vi hvordan hele juletræs-tændingen næste dag skal foregå, forklarer den rødklædte herre og fortsætter:

- Som regel sætter vi os endda på de samme pladser som vi gjorde sidste år, smiler han venligt.

For ham er det hyggelige selskab og den gode mad det vigtigste ved en julefrokost.

December er hans travleste måned, så derfor behøver der ikke at ske alverden på en dag med julefrokost.

Han nyder egentlig bare at være i gode venners lag, før det går i gang med juleriet.

Bordets glæder

Julemandens øjne stråler, når han tænker på den årlige julefrokost, som selvfølgelig også er helt traditionel.

Her er det de gode gamle danske lune juleretter, der skal på bordet, hvis han skal bestemme selv.

Billede

Julemanden har netop tændt juletræet.


Forskellige sild ledsaget af snaps er, efter hans mening, godt at starte på. Så bliver maven smurt og er klar til meget mere af den gode julesul.

Derefter følger flæskesteg, sylte, lune frikadeller og selvfølgelig medister som vor mor lavede det. Alt skal selvfølgelig serveres med den rette mængde surt og sødt, brun sovs og kartofler.

Vigtigt er også drikkevarerne, der bliver serveret til retterne.

Her juleøl og -snaps de foretrukne drikkevarer. Det hele skal indtages i god tid over mange timer, så nydelsen bliver trukket ud i fulde drag.

Når julefrokosten er vel overstået, glæder han sig allerede til næste års traditionsrige middag.

Borgmestre i træning

Julemanden fortæller, at i hans tid i Roskilde, har han trænet hele seks borgmestre op i, hvordan en juletræstænding foregår.

De har lært at tælle baglæns fra ti adskillige gange, så de kunne være med til at tænde træet til perfektion hver eneste jul. Og det er da også gået eksemplarisk de fleste gange.

- De har alle seks klaret det med bravur lige meget hvilken partifarve, de havde smiler julemanden godmodigt.

Han er også sikker på, at Roskildes nye borgmester også kan lære det, så han når at være klar til den store dag.

Bedste jul i Roskilde

Julemanden glæder sig altid til at komme til Roskilde, hvor han har mange arrangementer.

#1376181

Knud fortæller om sine oplevelser med julemanden.


Han glæder sig både til at hente juletræet i skoven sammen med børnene, til at føre træet igennem byen med de små poder og selvfølgelig til at tænde træet, mens store og små kikker på.

Det bedste er, når børnenes øjne stråler om kap med stjernerne i juletræet, og de benovede råber åhhh, når julelysene tændes med den magiske stav, der i tidligere tider blot var en nefalygte bundet på en pind.

I mange år har julemanden været med til at finde byens juletræ i nogle af de store skove på Sjælland.

Efterfølgende har han fået besøg af en håndfuld børn i skoven, der hjælper ham med at danse og synge julesange rundt om træet, så det er klart til at blive sat op på Stændertorvet, hvor det pynter i hele december.

Når træet er fældet, bliver det kørt gennem Roskilde på en stor lastbil, mens julemanden går i optog sammen med en masse børn og hans gode venner nisserne fra Svogerslev. De sørger for at ledsage børnene med julemusik fra messinginstrumenterne, så de tiltrækker en stor skare af publikum.

Mødes en sidste gang
Når juletræet er tændt mødes julemanden atter med nisserne, og de mange andre, der har været med til at bringe julen til byen. De fejrer, at det hele gik som det skulle med en enkelt øl eller to.

Så begynder han at glæde sig til, at det atter bliver jul, så de kan spise julefrokost med hinanden atter en gang.

Både ved julefrokosten og efterfejringen er der blevet drukket flere juleøl, derfor lader julemanden kanen blive hjemme på disse dage.

I stedet for tager han cyklen, så han kommer sikkert hjem.

arrow Gadstrup-musiker laver: Sang til juletræets tænding
17. november 2019 kl. 00:02 Opdateret: kl. 07:42
arrow Se billederne: Skæg med jul
16. november 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 21:49
arrow Butikker fik julelys i øjnene: Samlede knapt halv million
15. november 2019 kl. 00:04 Opdateret: kl. 09:09

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk