21. september 2020
Elmer Madsen
Foto: Elmer Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor stank byen: virksomhed brød regel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor stank byen: virksomhed brød regel
Roskilde Avis - 02. oktober 2019 kl. 18:44
Af Anette Gundlach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Stanken har i flere perioder denne sommer og i efteråret hærget Roskilde, specielt er det gået ud over områderne Trekroner og Københavnsvej, men også i flere andre steder af kommunen.

arrow Læs også: Cafe-fadæse: Ny lejer skal betale for kommunal fejl

Nu viser det sig, at stankens ejermand, Solum, ikke overholder miljøreglerne, og at dette er noget af årsagen til, at lugten har været så fæl, at folk ikke har kunnet holde ud at være i deres hjem og i Roskilde.

Kommunens miljøtekniker Bente Gjerulff har i den seneste tid flere gange været på besøg på Solum for at holde øje med om virksomheden overholder miljøgodkendelsen i forhold til lugt.

Her viste det sig, at Solum ikke brugte et biofilter over komposten. Et filter, der skulle holde lugten inde. (Et biofilter er færdigkomposteret kompost, der ikke lugter mere).

Bente Gjerulff har nu indskærpet over for Solum, at miljøfiltret skal bruges. Hvis det ikke sker, risikerer Solum at blive meldt til politiet og at få en bøde.

De andre lugter også

I et brev til kommunen fra 12. september skriver Solum, at der også er andre i området, der lugter, men at det ofte er Solum, der får skylden for generne.

Til dette slår Bente Gjerulff fast, at hun har konstateret, at der kommer lugt fra Solum, og at det ikke er afgørende, at andre også lugter.

I korrespondancen kan man også læse, at Solum er uenig i, at de skal bruge biofilter over komposten.

Men det kan slet ikke diskuteres og Bente Gjerulff svarer i et brev, at etablering af biofilter over kompostbunkerne ikke er et ønske fra Roskilde Kommune. Det er noget virksomheden skal.

Vejret giver lugt

Direktør i Solum Christian Christensen forklarer, at sommeren har været en stor udfordring for Solum.

For det første fordi den har været varm, fugtig og med lidt vind, der har gjort, at luften og dermed lugten er blevet hængende længere end den plejer.

- Vi har arbejdet med kompost i 30 år og aldrig oplevet noget lignende, siger Christian Christensen og forklarer, at de har holdt nøje øje med vinden, for at lugten skulle blæse væk, når de har vendt komposten.

- Men vejrudsigterne har slet ikke været til at regne med.

- Jeg er ked af det for naboernes skyld. Jeg må erkende, at vi nok skulle have lagt biofiltret hurtigere på. Det gør vi næste gang, så vi ikke får samme problem igen.

Lugten over Roskilde

Tidligere på sommeren var det specielt Vindinge og haveforeningerne Roarsgave og Maglelunden, der var ramt af stank.

Nogle var så mærkede af det, at de ikke kunne sove om natten.

Inde i Roskilde by snoede stanken sig tungt gennem byens gader.

Hver gang, man åbnede et vindue, kom den ubehagelige og ubestemmelige lugt ind. Og går man ud i byens gader, kan man ikke undgå at få den ubehagelige stank i næsen.

Dengang viste det sig at hørmen kom fra Landbrugsskolen, der hører under Roskilde Tekniske Skole.

Bente Gjerulff forklarede dengang, at skolen i løbet af ugen var begyndt at køre tonsvis af ikke færdigkomposteret have- og parkaffald på deres mark, der ligger tæt ved haveforeningerne. Komposten lå på jorden i en stor bunke og dampede og dunstede.

Hvis man har problemer med lugt, kan man melde det på Roskilde Kommunes hjemmeside.

arrow Mørke over byen: Aflyst julemarked og ingen julelys
02. oktober 2019 kl. 13:17 Opdateret: kl. 11:14
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk