5. juni 2020
Når alle skal være mere hjemme i boligen under corona-krisen, stiller det samtidig ekstra krav om rengøring og andre foranstaltninger.
Når alle skal være mere hjemme i boligen under corona-krisen, stiller det samtidig ekstra krav om rengøring og andre foranstaltninger.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Corona-krise: Gør rent i boligen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Corona-krise: Gør rent i boligen
Roskilde Avis - 08. april 2020 kl. 00:49
Af Tekst og foto: Jan Partoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mange familier er meget mere hjemme end normalt på grund af de restriktioner, der er i forbindelse med corona-epidemien.

Men det sætter sit præg på hjemmet, når der er aktiviteter i huset i alle døgnets vågne timer. Rod, støv og snavs dukker frem, og der skal gøres rent, men hvor vigtigt er det i forhold til at dæmpe for smittemuligheder?

Roskilde Avis har fundet nogle af de god råd, som myndigheder og eksperter anbefaler for at modvirke smittespredning i hjemmet.

Håndvasken

Er alle personer raske i boligen, bliver de vigtigste råd stadig hyppig og grundig håndvask, og specielt hver gang man kommer hjem efter at have været ude. Nys og host i ærmet i stedet for at holde hænderne op foran. Man skal huske at vaske hænder efter, man har pudset næse eller nyst i hænderne.

Smittefaren er størst, når man fører hænderne op til ansigtet, næse, øjne eller mund.

Selv om coronavirus først og fremmest smitter ved direkte kontakt mellem mennesker og gennem nys eller host, kan smitten godt ske indirekte. Det sker, hvis man rører ved overflader som borde, mobiltelefoner eller et dørhåndtag, som en smittet person har rørt ved. Derfor er det en god ide at gøre disse ting hyppigt rent.

Vand og sæbe

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger almindelige rengøringsmidler.

Sprit er dog godt til dørhåndtag og ting, der ikke kan vaskes af med vand og sæbe. Det kan være fjernbetjeninger, tastaturer, mobiltelefoner og tablets.

De almindelige regler om udluftning og rengøring af hjemmet er stadig gyldige.

Højere vasketemperatur

Selv om coronavirus ikke kan overleve i længere tid, når det gælder overflader, er det en god ide at vaske sit tøj ved højere temperatur end normalt.

Kan vasketøj som senge- og undertøj holde til at blive vasket ved 95 grader er det en god ide, og ellers på 60 grader, hvis tøjet kan tåle det. En tur i tørretumlerens varme er også med til at slå virus ihjel.

Man skal huske at holde rent tøj væk fra beskidt tøj, for eksempel ved ikke at lægge det rene tøj i den pose, hvor det beskidte tøj har været i.

Når man har lagt det beskidte tøj i vaskemaskinen, skal man huske at vaske sine hænder bagefter.

I køkkenet skal man følge de normale regler for håndtering af fødevarer, og her er det igen reglen om hyppig håndvask, der er den vigtigste.

Frugt og grønt skal skylles af før brug, mens forskellige råvarer skal holdes adskilt.

Kød bør gennemsteges, da høj varme dræber virus.

Ekstra rengøring

Har man en smittet eller syg person i huset, er der ekstra strenge krav til rengøringen.

Er det muligt, skal man ikke bruge samme toilet og bad, som den syge eller smittede bruger. Der skal også ske en ekstra omhyggelig rengøring af områderne.

Hvis den syge eller smittede er i stand til det, er det bedst, at det er denne person, der gør rent efter sig selv.

Tøjvask skal ske ved høj temperatur, og alle overflader, der har været i kontakt med vasketøj fra den smittede, skal også gøres rene.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk