28. september 2021
Borgmester Tomas Breddam lovede at prioritere Roskilde Museum, fordi historien er så vigtig for Roskilde. (Foto: Anders Ole Olsen)
gallery icon

Se billedserie

Borgmester Tomas Breddam lovede at prioritere Roskilde Museum, fordi historien er så vigtig for Roskilde. (Foto: Anders Ole Olsen)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Breddam ved museets 90 år: Oplevelser gør os rigere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Breddam ved museets 90 år: Oplevelser gør os rigere
Opdateret 09. november 2019 kl. 16:25
Roskilde Avis - 09. november 2019 kl. 16:15

- Kultur og oplevelser er med til at gøre os rigere som mennesker, og samtidig styrker kvalitetsprægede attraktioner som Roskilde Museum byens velstand med øget turisme og større omsætning i handelslivet. Derfor vil jeg prioritere den slags i kommunen.

Den tydelige udmelding kom fra Rosildes borgmester Tomas Breddam (S), der i sin egenskab af formand for Roskilde Museum talte ved fejringen af dets 90 års dag lørdag.

- Roskilde Museum er på sit område blevet et fyrtårn, som er med til at løfte Roskilde. Derfor skal vi fortsætte denne prioritering af noget, der skiller os ud fra så mange, konkluderede borgmesteren, da han talte i det gamle sukkerhus og den tidligere brandstation i Sct. Ols Stræde, hvor museets nye hovedbygning nu er indrettet i det store kompleks ved Sankt Ols Gade og Munkebro.

Folkefest
Fejringen af 90 års dagen på Roskilde Museum blev noget af en folkefest.

Flere hundrede mennsker kom for at høre på talerne, og allerede i løbet af de første timer havde over 500 mennesker besøgt museet, hvor der i dagens anledning var gratis adgang samt en række særlige aktiviteter rundt om ved de forskellige udstillinger.

I 1929 blev museet startet af Roskilde Musesumsforening, hvis nuværende formand advokat C.C Hansen, fortalte om den rolle, som organisationen med 700 medlemmer fortsat spiller.

Forstå fortiden
Den nuværende direktør Morten Thomsen Højsgaard fortalte, at museet har langt flere genstande end dem, der er udstillet, nemlig i alt 200.000 rundt om fra Roskilde-området.

Den første indlevering kom fra landmand Laurids Jensen og er et lille ølanker i træ fra 1700-tallet, som landarbejdene kunne have med i marken og tage sig en lille tår af under deres hårde arbejde.

Den foreløbig sidste indlevering er noderne til flere Gasolin-melodier, bl.a. om 'Svinget i Solrød'.

- Alle disse gensande er ægte og håndfaste. Det må man slet ikke undervurdere i disse tider, hvor 'fake news', overfladisk information og direkte løgn florerer, forklarede han.

- Som museum skal vi hjælpe med at forstå fortiden, så vi kan overskue i nutiden - og dermed bedre forudse fremtiden, lød hans ikke ubeskedne program-erklæring.

Opbyggeren
Til sidst holdt den tidligere direktør Frank Birkebæk et oplæg om, hvordan Roskilde Museum gennem mere end 30 år udviklede sig til et vigtigt regionalt museum, der også omfatter rockmuseet 'Ragnarock' samt en række andre udstillinger rundt om i Roskilde, Lejre og Frederikssund.

Han vedkendte sig fuldt ud den arv, som der er opstået gennem de mange år.

tk

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk