11. december 2017
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børnekulturhus, ja tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børnekulturhus, ja tak
Roskilde Avis - 21. april 2017 kl. 00:01
Af Caroline Stokholm Clemmensen Kulturhusleder for KulturCosmos
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tillykke Roskilde. Vi skal have et Børnekulturhus. Det er simpelthen så rigtigt og understreger, at kulturen er noget, vi tager seriøst i Roskilde Kommune. Også i børnehøjde.

Mine ønsker for et børnekulturhus er, at det bliver et hus med kultur for, med og af børn. Et hus med rum for både den skabende og formidlende kultur. Indretning der kan tåle at blive beskidt og rykket rundt. En ambitiøs platform som kombinerer professionelle og medborgere.

Jeg kan forstå på oplægget, at Roskilde Bibliotek skal have en overordnet rolle og på den måde er den formidlende kultur allerede sikret. Det foreslås desuden at lade Børnemuseet Muserum indgå, hvilket absolut vil være garanti for den skabende børnekultur, og så vil det være oplagt at give mulighed for selvorganiserede grupper i stil med Gimle for Børn og BørneCosmos. Jo jo, jeg kan sagtens se konturerne tegne sig for mig. Jeg vil helt sikkert være at finde på åbningsdagen - med et barn i hver hånd.

Jeg håber inderligt, at det bliver et sted, hvor alle børn får mulighed for at tage del - også dem hvis forældre ellers ikke er de store kulturforbrugere. Forhåbentligt vil børnekulturhuset kunne give anledning til alternative undervisningsformer og besøgstider for børnehaver, vuggestuer og dagplejer. Alle børn har ret til at deltage i kulturelle og kreative aktiviteter. Det står faktisk i artikel 31 i FN's børnekonvention, og det er vist ikke nogen hemmelighed, at børneområdet er blevet beskåret de senere år, og det er i særdeleshed gået ud over adgangen til kultur. Børnekulturhuset kunne meget vel bruges strategisk til at bringe kulturen tilbage til alle børn.

Roskilde Kommune havde engang en kulturbus, som kunne komme ud og besøge institutionerne med professionel kunst og kultur. Og en børnekulturkonsulent. Mon ikke der er nogle positive erfaringer fra den gang, der kunne tåle at blive tænkt med i etableringen af børnekulturhuset. Måske kulturbussen kunne genopstå i en omvendt funktion ligesom kulturbussen, der kører børn fra skolerne til Museet for Samtidskunst og andre museer. Altså en kulturbus, der kører børn fra hele kommunen og ind til børnekulturhuset.

Hvad er det lige den der børnekultur kan?

Generelt kan kulturen give os nogle redskaber til bedre at forstå vores væren i verden. Gennem alverdens sanseindtryk får børn mulighed for at fordybe sig i nuet. Ligesom kunst og kulturoplevelser giver dem forskellige udtryksformer og redskaber til at afkode deres omverden.

Voksne kan også have ganske godt af en omgang børnekultur. I påsken var jeg med mine drenge på Muserum i Jernbanegade, hvor der er sanseudstilling for de mindste og et kreativt værksted for alle børn og deres voksne. Det var slående at iagttage, hvordan vi voksne selv blev opslugt af de kreative processer. På et tidspunkt sad vi faktisk kun voksne tilbage i værkstedet, mens vores børn var gået på opdagelse i udstillingen.

For nyeligt var jeg på kursus i samtalesaloner, hvor underviseren, Michael Højlund Larsen, tog udgangspunkt i filosofi. Han kom ind på, hvor meget vi kan lære af børns filosofiske spørgsmål. Et spørgsmål han refererede til fra et 3-årigt barn, gjorde særligt indtryk på mig. Barnet havde spurgt sin far: "Hvad skal dig og mor egentlig bruge mig til?"

Jeg vil gerne stille det næsten samme spørgsmål her: "Hvad skal vi som samfund egentlig bruge børnene til?" Den er alligevel nem ik'?! De er selvfølgelig vores fælles fremtid. Og det er derfor det er så rigtigt, at Roskilde skal have et børnekulturhus.

citat
"Han kom ind på, hvor meget vi kan lære af børns filosofiske spørgsmål. Et spørgsmål han refererede til fra et 3-årigt barn, gjorde særligt indtryk på mig. Barnet havde spurgt sin far: "Hvad skal dig og mor egentlig bruge mig til?""

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk