4. december 2020
Et par væsentlige bøger som Anette Øster fra Roskilde Bibliotekerne anbefaler.
gallery icon

Se billedserie

Et par væsentlige bøger som Anette Øster fra Roskilde Bibliotekerne anbefaler.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bibliotekaren anbefaler: Stærke stemmer i ny dansk litteratur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bibliotekaren anbefaler: Stærke stemmer i ny dansk litteratur
Roskilde Avis - 29. juli 2020 kl. 07:02
Af Anette Øster, områdeleder på Roskilde Bibliotekerne

Stine Pilgaard debuterede med den anmelderoste roman: Min mor siger i 2012, i 2015 udkom Lejlighedssange og i år er hun aktuel med Meter i sekundet. Pilgaard kan noget så sjældent som at skrive morsomt. Men det er ikke kun smilet, hun får frem, ofte sidder man også med en tåre i øjenkrogen, for der er altid en underlæggende tyngde og alvor. Pilgaard evner at tage livtag med de følelser, tanker og handlinger, som mange sikkert kan nikke genkendende til, men som de færreste taler højt om. Hun er både skarp og nænsom i sin personskildring og viser med sin tredje roman, at hun er en vigtig stemme i ny dansk litteratur. I Meter i sekundet sætter Pilgaard ord på forældreskab, kærligheden og på at indgå i et fællesskab og et lille lokal samfund, som man selv kun delvist er en del af. Det er en hjertevarm, sjov og skøn roman.

arrow Læs også: Bibliotekaren anbefaler: Ny dansk litteratur

Find "Min mor siger" her.

Find "Lejlighedssange" her.

Find "Meter i sekundet" her

Tine Høeg

En anden vigtig stemme i ny dansk litteratur er Tine Høeg, som debuterede i 2017 med den prisvindende roman Nye rejsende. I år er Høeg aktuel med Tour de Chambre, der som Pilgaards forståeligt nok har taget anmelderne med storm. Tour de Chambre handler om at skrive, om venskab og kollegieliv, men den handler også om fortielse af en hemmelighed, som på et tidspunkt er nødt til at blive sagt højt, selv om det kan være på bekostning af et vigtigt venskab. Det der gør romanen original og særlig, er i særdeleshed dens form. Hvor eksperimenter med form kan ende med at spænde ben for forfatteren, lykkedes Høeg til fulde med projektet. Der springes i tid, ind imellem inden for samme afsnit og dialogerne er ofte via sms. Den er sat op som et digt, så på skrift kan den ligne en lille roman, men lad jer ikke narre, den er fuld af tyngde og substans. Romanen er gennemført og formen understøtter fortællingen, så resultatet er nærværende og stærkt.

Find "Nye rejsende" her.

Find "Tour de Chambre her.

Hver uge bringer en bibliotekar fra Roskilde Bibliotekerne anbefalinger her på Roskilde Avis' hjemmeside.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk