5. juli 2020
To generation bagere. Fra venstre er det Frank Back Madsen, Trine Johansen, Gitte Back Sørensen og Finn Back Madsen. Trine Johansen begyndte som 14-årige i forretningen, siden er hun blevet uddannet som konditor. Hun har været med de seneste 24 år og står for at styre butikken og administrationen.
gallery icon

Se billedserie

To generation bagere. Fra venstre er det Frank Back Madsen, Trine Johansen, Gitte Back Sørensen og Finn Back Madsen. Trine Johansen begyndte som 14-årige i forretningen, siden er hun blevet uddannet som konditor. Hun har været med de seneste 24 år og står for at styre butikken og administrationen.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 100 år med brød og kager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

100 år med brød og kager
Roskilde Avis - 25. december 2018 kl. 07:00
Af Tekst og foto: Jan Partoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bakkegårdens Bageri fejrer 100 års fødselsdag lørdag 5. januar. Et hurtigt kig på bygningen på Køgevej afslører, at den ikke har været med i alle årene. Historien om bageriet og familien bag den tager da også sin start på Nørrebro i København.

arrow Læs også: Bager frygter for forretningen

- Min farfar startede bageri i Baggesensgade i begyndelsen af 1919, fortæller Finn Back Madsen.

- Dengang var der rigtig mange bagerier på Nørrebro, der lå en hel række af dem i Baggesensgade.

Finn Back Madsen er udlært i bageriet på Nørrebro.

- Det var noget helt anden end nu. Jeg begyndte som arbejdsdreng hos min farfar. Det var min opgave at fyre op i ovnen. Det var med kul, siger han.

Finn Back Madsen blev siden lærling, svend og mester i bagerforretningen, der blev på Nørrebro frem til slutningen af 1970'erne.

- Da de begyndte at rive Nørrebro ned, besluttede vi os til at finde et andet sted til bageriet, siger Finn Back Madsen.

- Der var meget ballade i området. Jeg kan huske da Byggeren blev stormet. Det fløj med brosten, og den dag stod jeg overvejede, om vi turde åbne, eller om forretningen ville blive smadret.

År i Skovlunde
Nørrebro blev afløst af Skovlunde. Men det var kun en kort årrække.

- Det lå alt for langt fra vores hjem i Solrød, så vi ville finde noget andet, siger Finn Back Madsen.

- Tegner man en cirkel om Solrød, vil det meste af den være i vand. Det var naturligt at rykke vest på, og da Roskilde er en god handelsby, og der var et bageri til salg, blev det her på Køgevej.

Lille bager
Året var 1987, da familien Back Madsen rykkede virksomheden til Roskilde.

Ud over Finn Bach Madsen var det børnene Frank og Gitte, der rykkede med. De to er begge uddannede inden for bagerfaget, som henholdsvis bager og konditor.

- Det var en lille bagerforretning vi overtog. Der var en tre-fire ansatte i bageriet, siger Finn Back Madsen.

- Nu er vi lidt mere end 80 ansatte i alt, siger Frank Back Madsen, der har overtaget virksomheden efter Finn Back Madsen.

Forretningen på Køgevej er da også blevet udvidet over et par omgange.

- På et tidspunkt lå der både en herrefrisør og damefrisør i bygningen. Da herrefrisøren stoppede, købte vi lokalet og satte det i stand, så damefrisøren kunne overtage det mod, at vi fik damefrisørens lokale, som vi kunne udvide med, siger Finn Back Madsen.

- I dag har vi forretningen her på Køgevej og bagerafdelingerne hos Meny i Skomagergade, Himmelev og Svogerslev, siger Frank Back Madsen.

- Alt bliver lavet her på Køgevej og kørt ud til afdelingerne i supermarkedet.

Færre maskiner
Som alt andet i samfundet er bagerfaget fulgt med i de seneste 100 års tekniske udvikling. De kulfyrede ovne er erstattet af el- og oliefyrede ovne. Maskinerne har overtaget noget af det hårde fysiske arbejde.

- Vi har fået røre- og rullemaskiner, siger Finn Back Madsen.

- Men der er faktisk færre maskiner i dag, end der var for 10-20 år siden. Vi har for eksempel ikke længere en franskbrødsmaskine. Den er alt for hård ved dejen.

- Nu er det koldhævede deje, vi bruger, og de kan ikke tåle maskinel behandling. Og vi bager i stenovne.

Selv om de grovere brødtyper har vundet kundernes smag, kan man stadig få langet gamle brødklassikere over disken. Spørger man efter et sigte- eller kaffebrød, så får man et 'så gerne' fra ekspedienterne.

100 års jubilæet bliver markeret lørdag 5. januar i bageriet på Køgevej.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk