19. januar 2020
IMG_4655
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tilbage som ny Madam Skrald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilbage som ny Madam Skrald

Orlov på Zanzibar blev en øjenåbner for Kathrine Krone

Opdateret 12. september 2018 kl. 09:32
Roskilde Avis - 12. september 2018 kl. 09:21
Af Tekst og foto: Tomas Skov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kathrine Krone tog til Zanzibar på et halvt års orlov med familien med en vag idé om at afprøve en hverdag med masser af tid, og måske at skrive en børnebog om demokrati. Husbonden Michael skulle arbejde frivilligt som lærer på en skole, og Kathrine selv havde tid til at improvisere i dagtimerne, indtil deres børn fik fri fra skole.

Opholdet blev en øjenåbner ikke mindst i forhold til omfanget af skrald både til lands og til vands. Og i modsætning til Danmark har Zanzibar ingen infrastruktur på plads i forhold til at deponere affaldet hensigtsmæssigt.

Du kan starte et sted
Det mærkede familien hurtigt på nært hold, da deres gartner afbrændte husholdningens skrald lige uden for hoveddøren. Gennem kulturforskelle og kommunikationsvanskeligheder lykkedes det alligevel over tid at få gartneren til at kompostere køkkenaffaldet.

Restaffaldet lagde Kathrine Krone så en indsats i at få deponeret så forsvarligt som muligt. Hun måtte dog også sande, at Zanzibar er en fjern planet langt fra Roskilde.

- Du kan ikke bare komme og lave store ændringer på et halvt år. Men du kan starte et sted, siger Kathrine Krone, der vendte hjem fra det afrikanske familieeventyr i slutningen af juli.

Højere ambitioner
Hun er for længst tilbage på posten som sekretariatsleder i Byens Hus - men Kathrine Krone har taget nye perspektiver med hjem på Roskilde. I modsætning til mange steder i Afrika lever vi et sted, hvor man kan få ting til at ske.

- Det er det fede ved at være i Roskilde: Man kan rykke på noget, og man ser hurtigt resultater, siger Kathrine Krone, der har langt højere ambitioner på danskernes vegne.

- Vi har så meget viden, så vi skal være meget mere ambitiøse end bare at sortere vores skrald - vi skal stoppe med at producere det, siger hun.

Samler affald på gaden
De globale miljømæssige udfordringer kan synes uoverskuelige, men udgangspunktet må være, at globale udfordringer skal løses lokalt - skridt for skridt, adfærdsændring for adfærdsændring.

I hjemmet på Islands Brygge i København spiser familien væsentligt mindre oksekød, og de har besluttet, at livet skal hænge sammen uden en bil.

Så turen går med toget til arbejdet i Roskilde, og Kathrine Krone har sin egen kop med, når hun tanker op på én af byens kaffebarer.

- Jeg mærker også en udvikling herhjemme alene på det halve år. Mange stopper med at spise oksekød, og andre fravælger flyveturen på ferie, siger Kathrine Krone.

Hendes trænede øje gør også, at hun ikke længere kan gå gennem Roskilde uden at samle affald op på sin vej.

- Vi skal tilbage til et liv med meget mindre affald, og vi skal have pant på skodder og emballage, siger sekretariatslederen, mens hun samler et par tomme cigaretpakker op i Algade.

- Jeg kan ikke kræve det af andre, men jeg kræver det af mig selv, griner hun.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk