20. juli 2019
Kommunen betaler mindre end en fjerdedel til årets sportsfest. Idrætten, Festivalen, Roskilde-hallerne og sponsorer står for størstedelen, skriver RIU-fomand Jørgen Aufeldt i et svar til Roskildes tidligere ?sportsminsiter? Birgit Pedersen. 

 (Foto: Per Christensen)
Kommunen betaler mindre end en fjerdedel til årets sportsfest. Idrætten, Festivalen, Roskilde-hallerne og sponsorer står for størstedelen, skriver RIU-fomand Jørgen Aufeldt i et svar til Roskildes tidligere ?sportsminsiter? Birgit Pedersen. (Foto: Per Christensen)
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svar fra RIU-formand til tidligere 'sportsminister': Birgit står til ansvar for sin politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svar fra RIU-formand til tidligere 'sportsminister': Birgit står til ansvar for sin politik
Roskilde Avis Paperboy - 12. februar 2019 kl. 08:21
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jeg troede at de dage var ovre, hvor jeg skulle bekymre mig om Birgit Pedersens s egne mærkesager (hvor en af dem var at komme idrætsfesten til livs). Men det var de så ikke, trods det at hun er gået på pension.

Birgit er åbenbart blevet frygteligt ømskindet, her efter hun har forladt politik (det er nu heller ikke nogen god kombination at være ømskindet og samtidig politikker), og føler derfor behov for at kommenterer på Torben Kristensens artikel.

Den beskrev Idrætsfesten, der blev afholdt i Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena den 25. januar. Heri var en lille reference til Birgit, nemlig dengang hvor det lykkedes hende HELT at fjerne Kultur og Idræts Udvalgets tilskud til idrætsfesten. Tænk, at man som øverste politisk ansvarlig for kultur og idræt ville bruge sit mandat til IKKE at støtte et idræts-arrangement.

Udnyttede mandat nr. 16
Tænk man vil gå så langt, at man faktisk fik det indskrevet i budgetforliget, at idrætsfesten IKKE skulle støttes (i hvert fald ikke i foreliggende format), når man nu var øverste politisk ansvarlig for kultur og idræt.

At de øvrige politikkere valgte anderledes året efter, tror jeg ikke skyldes, at det var 'valgår'. Jeg tror, det har spillet ind, at det var en dum beslutning, Birgit fik gennemtrumfet året før, da hun spillede nr. 16-kortet - i et byråd hvor der er 31 mandater - i sin iver efter at komme idrætsfesten til livs.

Jeg er derfor nødt til at tilføje lidt detaljer, mere sådan at avislæserne bliver indført i et par faktuelle ting.

Plads til kritik
Men lad mig starte med kommenterer på det allersidste Birgit skriver i sit indlæg.

Her er hun inde på, det 'urimelige' i at diverse RIU-formænd bruger lidt tid på scenen (til idrætsfesten) på at skælde ud på politikere og kommune. Birgit, Birgit dog. Kunne du ikke tåle at stå til ansvar for den politik du var med til at udføre?

Hvis du ikke kunne 'tåle', eller forstå, at en formand for en idrætsunion naturligvis SKAL benytte lejligheden til at kommenterer på de politiske beslutninger, som er taget, og som virker fuldstændigt tosset (på det idrætspolitiske område), jamen så skulle du da blive væk fra sådan en seance, eller lade være med at være politiker.

For det er netop her, ved disse lejligheder, hvor alle er samlet, at sådanne ting vil blive bragt op! Det har man både retten og pligten til at gøre som formand for Roskilde Idræts Union.

Men hvis man synes det er ubehageligt at skulle stå til ansvar for sit politiske arbejde, og sine personlige mærkesager, jamen så skal man nok lade være med at deltage i idrætsfesten.

Henvendt til idrætten
Birgit er inde på formen og 'kommunens' udgifter til idrætsfesten. Lad mig med det samme slå fast, at vi i flere omgange har accepteret, at vi kunne drøfte måden idrætsfesten skulle holdes på.

Vi har kun haft en eneste parameter vi ikke kan rykke, og det er tidspunktet for festen. Derfor er et udendørs arrangement på Stændertorvet ikke specielt praktisk (i januar/februar måned). Birgit havde, som beskrevet, et ønske om at det skulle være mere folkeligt.

Jamen det havde vi ikke. For det er ikke Hr. og fru Roskilde der går til stramajsyning, eller synger i sangkor, eller overhovedet ikke interesserer sig for sport/idræt, som er idrætsunions målgruppe.

Vi er kun interesseret i 'idrætskunder', og dem der kan se en interesse i at deltage i en fejring af idrætsudøvere.

Men Birgit kom aldrig tilbage på, hvad vi så kunne gøre, for at ændre på idrætsfesten. Derfor er formatet for idrætsfesten uændret, da det ser ud til at virke. Men når vi er inde på emnet 'folkelighed' sat i forhold til økonomi. Så er fakta følgende:

Kommunen giver kun en brøkdel
Roskilde Kommune afholder allerede et meget folkeligt arrangement, nemlig Frivillig Fredag, som Birgit har været med til at indføre (sidste fredag i september). Det er for ALLE frivillige foreningsaktive, fra såvel kultur- og idrætsforeninger.

Der deltager ca. 650 personer ved dette arrangement, og på en rigtigt god aften hyldes maximalt 30 personer på scenen (der er 10 priser). Årligt kommunalt budget/udgift for dette arrangement er kr. 600.000. Det er i øvrigt et beløb, der årligt er øremærket til netop denne begivenhed og er forankret i de kommunale budgetter.

Roskilde Idræts Unions 2 årlige fester, nemlig "Idrætsfesten" og Kidz Sport Award (der skal holdes 3/3 2019 i Jyllinge-hallen) har OGSÅ et årigt budget på kr. 600.000 (men har intet med de kommunale budgetter at gøre. Det er vores budget).

Men det tilskud byrådet har valgt at give, (som skal søges år efter år) er på kr. 135.000 her i 2019, svarende til 22,5% af den samlede bruttopris. Det er da væsentligt, og vi er superglade for det, men det er forkert af give avislæserne det indtryk, at det er Roskilde kommunen der afholder det meste af udgiften til disse fester. For det er det altså ikke.

På den netop overstående idrætsfest var der i alt 530 deltager, hvoraf ca. 190 personer blev fejret og hædret, og fik håndtryk af borgmesteren.

Til Kidz Sport Award plejer der at være ca. 450 deltagere, hvoraf ca. 100 fejres og hædres. Og Roskilde kommunen bliver mindst lige så godt eksponeret til Idrætsfesten/Kidz Sport Award, som de gør ved Frivillig Fredag.

Meget for pengene
Så lige en opsummering. For kr. 135.000 (2019) får kommunen eksponering overfor ca. 1.000 idrætsinteresserede mennesker (hvor bruttobudgettet er på godt kr. 600.000), og Roskilde kommune medvirker til at fejre og hædre mindst 300 mennesker (på scenen) ved RIU's idrætsfester.

Dette skal sættes i forhold til, at Roskilde kommune årligt (støttet af Birgit) bruger ca. kr. 600.000 på en fest for ca. 650 mennesker, hvor max. 30 personer fejres. Dette er ikke på nogen måde en kritik af Frivillig Fredag, som er et rigtigt fint arrangement (men et helt andet format end RIU's idrætsfester).

Men når vi taler om folkelighed og forbrug af kommunale penge, så kræver det ikke en højere handelseksamen at se, hvad der rammer flest mennesker, og hvor kommunen får mest for pengene.

Vi er utroligt glade for vores samarbejde om idrætsfesterne med Roskilde Kommune, Roskilde Festival, Roskilde Avis og alle vores andre sponsorer, og glæder os over at flere og flere idrætsudøvere deltager i vores arrangementer.

At Birgit ikke kan lide festen, er da ærgerligt, men nok ikke noget vi kan gøre så meget ved.

Jørgen Aufeldt
Formand
Roskilde Idræts Union.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk