18. oktober 2019
Billede
gallery icon

Se billedserie

Foto: Anette Gundlach
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Snegle og dræberfisk på festival-menuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Snegle og dræberfisk på festival-menuen
Roskilde Avis - 26. juni 2019 kl. 00:42
Af Tekst og foto: Anette Gundlach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Snegle og dræberfisk fra varmere lande, fisk der spiser alt, hvad de møder på deres vej, er nogle af ingredienserne til nye retter i nye boder på festivalen, som man kan købe i food-court i år.

arrow Læs også: Klimavenlig festival: Mad på solceller og insekter

Lokale Ditte Ankjærgaard, der har haft egne snegleæg på toppen af en vinderret i et mesterskab for kokke for ikke så længe siden, kommer for første gang til at stå i egen bod nemlig Snail n' Chips.

Ditte har været på festivalen som frivillig siden 94.

Men i år er hun klar til at tage sneglene med til den store musikfest på dyrskuepladsen, så kendskabet kan blive spredt ud til endnu flere, fortæller hun, mens hun tager en medbragt snegl med hus op og lægger den på sin hånd.

Tidligere på året har hun haft dem med til årets dyrskue, hvor de blev taget godt imod.

Hun fortæller, at hun har høstet tre ton snegle i efteråret, derfor har hun nu nok til, at endnu flere kan få lov til at sætte tænderne i bløddyrene, hun har dyrket siden 2017.

Men sneglene skal ikke kun serveres som i Frankrig, hvor de typisk bliver lavet med hvidløg og smør i eget hus.

Hun vil udvikle nye retter på sin sneglefarm

På festivalen serverer hun dem derfor som indbagte, sammen med økofritter og en kimchi-mayonæse, som er lige til at tage med ud på festivalpladsen.

Som hun siger, så er hendes retter hurtig slowfood.

Dræberfisk på fad
I en af de andre boder i foodcourt finder man Birte Pawlik.

Hun serverer lækkerier, man normalt smider ud, fordi man ikke ved, hvor lækre de er.

Hun fortæller, at hun er uddannet socialrådgiver. I hele sit liv har hun forsøgt at få samfundets skævheder til at passe ind.

Det samme gør hun i sin madbod, hvor hun serverer den sortmundede kutling blandet med rejer til en lækker sprød fiskefrikadelle.

Kutlingen er en invasiv fisk, der æder alt på sin vej, ligesom en dræbersnegl på land.

Normalt lever den sydpå, men på grund af de varmere have, er den kommet til de danske farvande.

Den spiser rejer og muslinger, som vi selv gerne vil spise, siger Birte.

I Danmark kender hun en fisker, der får 70 ton kutlinger i sine net, når han fanger andre fisk. Men kutlingen kan han ikke bruge til noget.

Men det kan Birte, som er ved at stable en fiskefabrik på benene, så hun kan tage sig kærligt af dræberfisken, som i mange andre lande bliver betegnet som en delikatesse.

På festivalen får man kutlingedellen serveret i en sandwich sammen med en brændenældepesto og andre lækkerier.

Brændenælderne plukker hun selv i naturen, som hun elsker højt. Og det er også der, hun får sine mange ideer til, hvilke ingredienser man kan bruge som delikatesser i maden. Gaver fra naturen, som man ikke plejer at sætte pris på.

Som hun siger, hvis du ikke kan slå dem, så spis dem.

arrow Fotoserie: Guide til tør teltplads på festivalen
26. juni 2019 kl. 09:22 Opdateret: kl. 09:47
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk