21. juli 2019
Arkæolog Kirsti Pedersens pegefinger viser en guldring, hun har afdækket i en af gravene i Vindinge Vest. Der er stadig knoglerester fra fingeren i ringen. Den anden knogle, der kan ses på billedet er en lår knogle.
gallery icon

Se billedserie

Arkæolog Kirsti Pedersens pegefinger viser en guldring, hun har afdækket i en af gravene i Vindinge Vest. Der er stadig knoglerester fra fingeren i ringen. Den anden knogle, der kan ses på billedet er en lår knogle.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sensationsfund: Oldtidens overklasse boede i Vindinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sensationsfund: Oldtidens overklasse boede i Vindinge

ROMU's arkæologer er overraskede over mangfoldige og rige fund på byggegrunde

Opdateret 07. oktober 2018 kl. 10:52
Roskilde Avis Paperboy - 07. oktober 2018 kl. 07:20
Af Tekst og foto: Jan Partoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Spor af oldtiden ligger få centimeter under mulden omkring landsbyen Vindinge, og det har overrasket arkæologerne fra ROMU, hvor mange grave og bopladser, der er dukket frem. Arkæologerne har været i aktion i forbindelse med byggemodningen af to nye udstykninger ved landsbyen.

arrow Læs også: 2.000 så på Vindingefund

- Vi har to store udgravninger, hvor vi har holdt fundene hemmelige ind til nu, siger museumsinspektør og arkæolog Ole Kastholm fra ROMU.

- Begge steder er der rige fund, og man kan sige at på det ene af stederne har gravene været mere rige, her ligger folk fra toppen af samfundet begravet. Vi er ikke helt oppe i herskerklassen, men laget lige under.

Fundene er fra romersk jernalder, som strækker sig fra år nul til cirka år 300.

- Hvad vi ved om den tid er, at der ikke var en egentlig statsdannelse med konger, men mere høvdingedømmer, siger Ole Kastholm.

- Problemet er, at vi ikke har nogen kilder fra tiden, så vi har ingen viden om, hvem der har holdt til og hvorfor Vindinge har været så rigt et område.

Omkring Vindinge er der nu fundet tre store områder med spor fra romersk jernalder. Stålmosegård, der har været kendt længe, de to nye er Vindinge Nord tæt på Stålmosegård og Vindinge Vest.

- Vi var ikke så overraskede over, at der var fund ved Vindinge Nord, det havde udgravningerne på Stålmosegård indikeret, men det var en overraskelse, at der var så omfangsrige fund ved Vindinge Vest, siger Ole Kastholm.

I de to udgravninger er der fundet 92 grave, de 77 i Vindinge Vest og 15 i Vindinge Nord.

- Mange af gravene rummer glasperler, og det i store mængder, hvad der er lidt usædvanligt, bronzefibeler fra dragtspænder, et enkelt drikkeglas, keramik, nogle guldsmykker og knogler og knoglerester, siger Ole Kastholm.

I sidste øjeblik
Gravene på fundstedet i Vindinge Vest ligger ikke særlig dybt under muldlaget.

- Hvis det var fortsat med at være landbrugsområde, så var gravene nok blevet pløjet i stykker om nogle år, siger Ole Kastholm.

- Plovskærene bliver hele tiden større og større, og med de få centimeter under muldlaget, der var ned til gravene var der ikke gået mange år førend de var pløjet i stykker.

ROMU har sikret sig indholdet fra gravene, det gælder alt, hvad der kunne flyttes og fundene er dokumenteret med foto og tegninger.

- Nu skal vi til det store arbejde med at analysere fundene, det er først her vi kan finde ud af om de mange grave og hustomter var samtidige eller de spreder sig ud over en længere periode, siger Ole Kastholm.

- Det bliver spændende af få afklaret, om der var så stor en landsby på stedet i romersk jernalder.

arrow Overklassefund på museet
12. oktober 2018 kl. 17:05 Opdateret: kl. 11:08
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk