22. marts 2019
Domkirke Brand
gallery icon

Se billedserie

Foto: Erling J. Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se de mange fotos fra: Da Domkirken brændte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se de mange fotos fra: Da Domkirken brændte
Roskilde Avis Paperboy - 23. august 2018 kl. 01:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 26. august for 50 år siden lød den værst tænkelige alarm for Roskilde: Domkirken brænder.

arrow Læs også: Se video og fotos fra: Da domkirken stod i flammer

Faktisk var det en gammel kollega, journalist Inger 'Trille' Jakobsen, der senere blev redaktør for Roskilde Tidende og redaktionsleder for Dagbladet i Køge, som slog alarm.

Fra sit udsigtspunkt oven på Flensborgs Boghandel midt på Stændertorvet, fik redaktionen på byens daværende radikale avis øje på, at flammerne begyndte at slikke op ad Margrethe Spiret.

Inger Jakobsen ringede til Roskilde Brandvæsen, som dengang havde brandstation i Sukkerhuset i Sankt Ols Stræde, hvor Roskilde Museum nu har sin faste hovedudstilling.

Den vagthavende hos brandvæsenet var så vant til den slags falske alarmer, at han først ikke ville tro på det. Han kunne ellers have stukket hovedet ud af vinduet og set, at flammerne faktisk havde fået fat i den østlige del af katedralen.

Til sidst fik 'Trille' ham heldigvis overbevist, og de første brandsprøjter rykkede ud til branden mindre end 100 meter væk.

Mange billeder
I løbet at af kort tid var det klart, at der var brug for forstærkning, så brandsprøjter fra nabobyerne blev også tilkaldt for at redde det vigtige nationale monument med alle kongegravene, der siden har fået UNESCO-status som en del af 'verdens kulturarv'.

En god kollega gik den gang i skole på Hedegårdene ved Københavnsvej og har berettet, hvordan han sammen med sine kammerater var ud for at se, hvordan brandsprøjterne drønede forbi med udrykning. De kunne også se flammerne stå op fra Margrethe-spiret inde i domkirken.

Billeddokumentationen fra branden i 1968 er omfattende. En af leverandørerne var pressefotograf Henrik Clausen i Hersegade, hvis billeder allerede kom i avisen samme eftermiddag.

En anden var direktør Knud Henker fra byens dengang største pengeinstitut Roskilde Sparekasse, der åbenbart kørte så godt, at han kunne bruge en stor del af sin tid på at optage film og endda fik bygget en hel filmsal, der nu hører til Danske Bank i Palæstræde.

De fleste ældre roskildensere kan stadig huske, hvor de var den 26. august 1968, da der gik ild i domkirken. Lokalt set er det ligesom landingen på månen i 1969 eller mordet på Kennedy i 1963.

Heldigvis sørgede en energisk indsats af brandvæsenet for, at ilden ikke kom ned gennem hvælvingerne, før den var slukket.

En ung Roskilde-dreng stod som tilskuer og fulgte sluknings-arbejdet. Han bed også mærke i alle de bajere, der blev afleveret til brandmændene som tak for det gode arbejde, og siden blev han ansat i Roskilde Brandvæsen gennem mange år.

tk

arrow Brandbiler til Domkirken
24. august 2018 kl. 12:26 Opdateret: kl. 08:38
arrow Filmoptagelse lukker vej ved Domkirken
22. august 2018 kl. 08:04 Opdateret: kl. 08:15

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk