25. marts 2019
Danmarks Jernbanemuseum har fået bygget en kopi af Danmarks første damplokomotiv Odin, der trak tog på den første jernbanestrækning. Den gik fra København til Roskilde.
gallery icon

Se billedserie

Danmarks Jernbanemuseum har fået bygget en kopi af Danmarks første damplokomotiv Odin, der trak tog på den første jernbanestrækning. Den gik fra København til Roskilde.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Damp på Roskildes Odin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Damp på Roskildes Odin

14 års arbejde i den gamle remise i Skovbogade er fuldført

Opdateret 16. september 2018 kl. 18:54
Roskilde Avis Paperboy - 16. september 2018 kl. 17:59
Af Tekst og foto: Jan Partoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tiden skal helt tilbage til 1847 for at få samme oplevelse, som weekenden bød på: Danmarks første damplokomotiv Odin for fuld damp. Dengang trak lokomotivet det første tog fra København til Roskilde.

arrow Læs også: Find billederne: Her er Odin

Det skete, da jernbanen blev indviet 26. juni 1847. Banen blev åbnet for daglig dagen efter. Med jernbanen blev transporttiden mellem de to byer sat ned fra to en halv time til 53 minutter.
Lokomotivet fra 1847 eksisterer ikke længere, men siden 2005 har en lang række frivillige sammen med værkstedsleder Jørgen Lindevall fra Danmarks Jernbanemuseum været i gang med at bygge en funktionsduelig kopi af det. Lokomotivbyggerne har arbejdet i den gamle DSB remise for enden af Skovbogade.

Nu er lokomotivet færdigt og køreklart. Denne gang kommer det dog ikke til at køre mellem Roskilde og København. Lokomotivet får fast plads på Danmarks Jernbanemuseum i Odense.
Første tur med det nye Odin blev kørt på museets egen bane, med Jørgen Lindevall som lokomotivfører.

Da jernbanen mellem København og Roskilde åbnede i 1847, satte det gang i udviklingen af Roskilde, og efterhånden som jernbanenettet voksede blev der sat gang i den industrielle og økonomiske udvikling i hele Danmark.

Fakta: Odin fra 2018

Da de oprindelige tegninger af Odin ikke længere findes, har der været sat gang i et større rekonstruktionsarbejde, hvor gamle tegninger, malerier og foto fra samtidige lokomotiver har dannet grundlag for rekonstruktionstegningerne. Det detektivarbejde har et par engelske specialister i gamle lokomotiver udført. Odin var bygget af den engelske fabrik Sharp Brothers & Co i Manchester.
Odin blev ophugget i 1876.
Rekonstruktionen af Odin kan ses på Danmarks Jernbanemuseum i Odense.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk