17. september 2019
Joy Mogensen optrådte selv i en nydelig grøn kjole, da der for et par år siden var modeshow med genbrugstøj på Stændertorvet. (Foto: Jan Partoft)
gallery icon

Se billedserie

Joy Mogensen optrådte selv i en nydelig grøn kjole, da der for et par år siden var modeshow med genbrugstøj på Stændertorvet. (Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Roskilde for verdens-mål - kampagne for 48 byer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Roskilde for verdens-mål - kampagne for 48 byer
Opdateret 21. marts 2019 kl. 15:39
Roskilde Avis - 21. marts 2019 kl. 00:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sammen med 47 andre danske byer vil Roskilde i løbet af foråret deltage i en kampagne for bedre at leve op til FN's 17 verdensmål og blandt andet stoppe forringelsen af klimaet på kloden.

Seks gange kommer en verdensmåls-karavane til domkirkebyen og stopper hver gang på Stændertorvet, hvor der bliver udstillinger og bidrag fra mange forskellige om, hvad de kan og vil gøre for at sikre miljøet og forbedre klimaet.

Her vil borgmesteren og formændene for de forskellige udvalg i Roskilde Byråd hver gang komme med et oplæg til de forskellige emner.

Kommunen er gået ind i kampagnen bl.a. sammen med Roskilde Avis, Erhvervsforum og Danske Bank for at udbrede kendskabet.

- Vi har givet tilsagn om at være med, fordi det er vigtigt for vores by, hvor hver enkelt borger også kan bidrage, siger borgmester Joy Mogensen (S).

Er i gang
Hun fremhæver, at kommunen allerede er godt i gang med en række initiativer, der skal hjælpe på klimaet - eller i hvert fald bremse forringelserne.

- Eksempelvis har vi fået solceller på mange af vore bygninger. Så bruger vores hjemmeplejere el-biler eller endda el-cykler, når de skal rundt for at hjælpe medborgere med behov.

- Endvidere er det et krav, hvis man skal forpagte kommunens jord, at dyrkningen er økologisk.

- Varer til kommunen bliver læsset af i udkanten af byen og lastet om til mindre el-biler, der så bringer dem frem til de enkelte adresser. På den måde undgår vi, at store diesel-lastbiler ligger og kører rundt i byen hele dagen for at aflevere noget her og der.

- Men kampagnen for FN's verdensmål er ikke kun et anliggende for kommunen og det offentlige. Alle de private firmaer og hver enkelt borger kan også gøre en indsats, når man tænker sig godt om, siger Joy Mogensen.

Et nyt genbrugshjem
Hun fortæller, at da hun i efteråret skulle flytte ind i en ny lejlighed, blev den møbleret med genbrugting.

- Alt, hvad der ikke var nødvendigt at lave som nyt, har jeg fundet i genbrugs-forretninger. Det har skabt et både sjovt og interessant interiør, der først opstod efterhånden. Men kvaliteten af tingene er i hvert fald lige så god, som hvis det var købt hos Ikea, siger Joy Mogensen.

Hun mener, der kan spares mange ressourcer og slides mindre på miljøet, hvis alle i stigende grad stopper med at købe nyt og smide væk, når man kan finde brugte ting, der er mindst lige så gode og spændende.

Verdensmål i Roskilde
18. maj, 10-14, på Stændertorvet: 'Genbrug og cirkulær økonomi', foredrag af cand.mag Lise Vandborg.

8. juni, 10-14, på Stændertorvet: 'Sundhed for alle', foredrag af tidligere cykelrytter Jesper Skibby.

29. juni, 10-14, på Stændertorvet: 'Emballage som ressource', foredrag af Katrine Bille, kendt fra DR's børnekanal Ramasjang.

17. august, 10-14, på Stændertorvet: 'Fødevarer i balance', foredrag af Anne Hjernøe, tv-kok og kogebogsforfatter.

7. september, 10-14, på Stændertorvet: ' Natur og grøn omlægning', foredrag ved tv-meteorologerne Jesper Theilgaard og Michael Jarnvig.

28. september, 10-14 på Stændertorvet: ' Energi i by og bolig', foredrag ved radiovært Søren Dahl.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk