17. august 2019
Et flertal i byrådet mener, at svage unge på FGU ikke kan klare at gå sammen med andre jævnaldrende på Handelsskolen - men foreløbig blev sagen udsat.
Et flertal i byrådet mener, at svage unge på FGU ikke kan klare at gå sammen med andre jævnaldrende på Handelsskolen - men foreløbig blev sagen udsat.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Roskilde Byråd:Ville bruge 40 mio. på FGU-flytninger -men skal spare 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Roskilde Byråd:Ville bruge 40 mio. på FGU-flytninger -men skal spare 70
Opdateret 01. marts 2019 kl. 13:31
Roskilde Avis Paperboy - 28. februar 2019 kl. 00:03
Af Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Roskilde Byråd var på sit møde onsdag aften tæt på at træffe en meget dyr princip-beslutning, der kunne koste kommunen op mod 40 millioner kroner. Et flertal ville nemlig placere den nye FGU-uddannelse på et ombygget BOMI ved Maglegårdsvej, og det velfungerende hjerneskadecenter, der holder til her, skulle man så samtidig finde en anden placering til.

Denne debat foregik kort tid efter, at det samme byråd under et tidligere punkt havde besluttet at forberede en stor spareplan på 70 mio. for næste års budget i 2020. De forskellige udvalg skal nu i gang med at finde spareideer indenfor deres område, selv om kommunen først til næste sommer ved mere præcist, hvordan næste års økonomi kommer til at se ud.

Klar indstilling
Fra sommeren 2019 skal Roskilde have den nye FGU (Forberedende Grund Uddannelse), der er beregnet for unge, som aldrig rigtig er kommet i gang med noget efter Folkeskolen. Med en passende blanding af teori og praktisk arbejde skal de her lære noget for at komme videre. Kommunen skal nu finde egnede lokaler.

Forvaltningen var kommet med en meget klar indstilling, om at Handelsskolen ville være klart den bedste mulighed. Her er tomme lokaler til undervisning i en bygning helt for sig selv - og nødvendige værksteds-faciliteter kan findes lige på den anden side af Maglegårdsvej i BOMI-bygningen eller på Teknisk Skole.

Selvstændig kultur
Men det var ikke godt nok for et flertal i byrådet.

Formanden for Skole- og Børneudvalget Jette Henning (S) ønskede i stedet, at den nye FGU-uddannelse blev placeret i BOMI-bygningen, der så skulle laves om til formålet. Hun argumenterede med, at de mere skrøbelige eller følsomme unge på denne type uddannelse har brug for at få deres helt selvstændige undervisningsmiljø, så de kan føle sig mere trygge.

- Vi foretager her et politisk valg i forhold til indstillingen fra administrationen, forklarede hun.

Socialdemokratiets politiske ordfører Daniel Prehn argumenterede på samme linje:

- Vi skal finde plads til en vigtig uddannelse, der skal fungere godt i mange år. Derfor er det vigtigt med de rigtige rammer, så disse udsatte unge kan trives bedst muligt. Her er BOMI den helt rigtige løsning, mente han.

Bliver smidt ud
Evan Lynnerup (V), der er formand for BOMI's bestyrelse, kritiserede, at flertallet bare vil hælde denne institution ud af sin bygning med et løfte om at finde noget et andet sted.

- Vi har Sjællands bedst fungerende hjerneskade-center, hvor der er mange ansatte og kommer en stor gruppe patienter. Det bliver ikke let eller billigt så hurtigt at finde noget andet, der kan fungere lige så godt.

Venstres gruppeformand Jette Tjørnelund kritiserede det manglende hensyn til økonomien, hvor Roskilde nu er blandt de 10 kommuner i landet med den dårligste likviditet.

- Når vores forvaltning kommer med en kvalificeret indstilling, om at en placering på Handelsskolen er bedst økonomisk og fuldt forsvarlig pædagogisk, så skal man være meget selvsikker for at vælge en anden løsning, som der ikke er råd til. Det er spild af penge, som vi ikke har.

- Tværtimod vil disse sårbare unge jo også have godt af at gå helt tæt på elever fra områdets erhvervsuddannelser, så de kan blive inspireret af dem, mente hun.

Tina Boel (SF) og Jeppe Trolle (R) argumenterede på linje med flertallet for, at BOMI nok ville være den bedste placering.

Løsning fra Stougaard
Den konservative Lars Lindskov var træt af alle de mærkelige forkortelser i uddannelses-sektoren og kaldte navneforvirringen for gak-gak.

- Hvad er der galt med at komme fra en handelsskole eller teknisk skole, når man skal ud hos en arbejdsgiver og søge job. Det ved alle andre da, hvad er.

På linje med Venstre mente han også, at det var spild af kommunens penge at indrette bygninger igen, når FGU uden videre kan rykke ind på Handelsskolen.

Til sidst var det Enhedslistens veteran Henrik Stougaard, der fandt en foreløbig løsning, som hele byrådet kunne samles om.

Han var nervøs for, hvad der sker med BOMI og hjerneskadecentret, hvis de bare bliver hældt ud, fordi FGU skal ind i en fart. Derfor foreslog han, at byrådets centrale Økonomiudvalg igen skal behandle begge placeringer for at finde en samlet løsning.

Efter mødet fortalte flere byrådsmedlemmer anonymt, at det hele nemt kan ende med, at FGU bare bliver på Produktionshøjskolen ved Kønbenhavnsvej, hvor de nu under alle omstændigheder skal være det første år.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk