23. marts 2019
Tina og Henrik Settrup er tredje generation i Monopol, der har til huse i det fine funkis-hus i Skomagergade, hvor familien også bor. (Arkivfoto: Erling J.)
gallery icon

Se billedserie

Tina og Henrik Settrup er tredje generation i Monopol, der har til huse i det fine funkis-hus i Skomagergade, hvor familien også bor. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Monopol nærmer sig de 100 år som: Konfirmandernes Paradis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Monopol nærmer sig de 100 år som: Konfirmandernes Paradis
Roskilde Avis Paperboy - 26. september 2018 kl. 00:22
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En gang blev herretøjsforretningen Monopol i Skomagergade 24 kaldt for 'Bøndernes Paradis', fordi mange kunder fra Roskildes omegn kunne lide at handle her. Men i dag er det rigtige øgenavn snarere 'Konfirmandernes Paradis'.

Unge og deres forældre fra en stor del af Sjælland kommer nemlig her, når de skal have pænt tøj til en af de første store fester i deres liv.

Faktisk har Monopol, der snart nærmer sig de 100 år, efterhånden specialiseret sig i tøj til denne gruppe, både når det gælder udvalg og betjening.

Tina og Henrik Settrup, som er tredje generation i denne familie-virksomhed, er stolte af at føre traditionerne videre i Skomagergade med tidens nye krav.

Oldefar hjalp til
Henrik Settrup griner lidt af det gamle øgenavn om 'Bøndernes Paradis', men tilføjer, at det ikke var helt forkert på flere måder.

- Da min farfar Ludvig Sørensen startede forretningen for 95 år siden, fik han også god hjælp af sin svigerfar, der ejede proprietærgården Darupgård. Det var altså min oldefar.

- Men branchen forandret sig jo, og vi skal følge med tiden. Internethandelen vinder jo frem, og det er vi også med på gennem vores kæde 'MR'.

- Men samtidig vil vi gerne bevare nogle af gode kvaliteteter, hvor kunderne kommer her i forretningen og får en kvalificeret service.

- Når man skal købe tøj, tror vi på, det er godt at kunne prøve det og straks få det med hjem - fremfor at sende det frem og tilbage med post eller et pakkefirma.

- Som en handelsby med liv i skal vi i Roskilde overleve på at kunne give folk en særlig oplevelse ved at komme hertil.

For Henrik Settrup har det aldrig været en sur pligt at skulle videre føre forretningen efter hans far og bedstefar.

- Faktisk kom det meget naturligt efterhånden, så jeg fik lyst til det, fortæller han.

Elskerinde med kongen og Berlingske

Adressen Skomagergade 24 i Roskilde indtager i øvrigt tidligere en fremtrædende plads i landets historie.

Her boede i 1840'erne bogtrykker og kammerherre Berling, der også stod bag udgivelsen af den kendte avis, når han deltog i Stænderforsamlingens møder i det gule palæ ved torvet.

Samme sted flyttede også hans elskerinde Louise Rasmussen ind, og parret fik et barn sammen, hvilket skabte forarget snak i provinsbyen.

Carl Berling var samtidig sekretær for Kong Frederik den 7., og alle tre blev særdeles gode venner.

Faktisk blev Louise også kongens elskerinde, og de to indgik ægteskab i 1850, så den forhenværende skuespiller og hattedame blev til Grevinde Danner.

tk

Tidslinje
14. september 1923 blev Monopol startet i nabohuset, Skomagergade 26. I den anledning blev der indrykket en annonce i avisen med følgende overskrift: 'Devise: Billigst i Roskilde'.

På den nuværende adresse i Skomagergade 24 blev forretningens nuværende bygning opført i 1929 som et meget flot funkis-hus. Det var tegnet af arkitekt Carl Møller og karakteristisk for den mest moderne arkitektur på det tidspunkt. Faktisk er det også en af de forholdsvis få funkis-bygninger, der findes i Roskilde.

Før den tid har der på samme adresse bl.a. boet en vognmand og en blikkenslager-familie i flere genrationer.

I 1938 reklamerer Monopol med, at man kan få en såkaldt 'Goliat Habit' af hidtil ukendt kvalitet for den ringe sum at 69,50 kroner. Men så skal man lige huske, at en faglært arbejder dengang tjente ca. halvanden krone i timen.

Henrik Settrup er 3. generation i familien bag Monopol. Den blev startet af hans bedstefar Ludvig Sørensen og derefter videreført af faderen Kurt Settrup.

Den fine og karakteristiske bygning i Skomagergade blev altid fremhævet af tidligere stadsarkitekt Mogens Suhr Andersen, som et af de helstøbte huse i en hovedgade med for mange 'oversavede damer'. Dvs. gamle historiske bygninger med unaturligt store butiksvinduer i stueetagen.

Huset danner fortsat ramme om familiens arbejde og dagligliv. Forretning holder til i stueetagen og på 1. sal, mens Tina og Henrik Settrup bor øverst i lejligheden på 3. sal.

De historiske oplysninger i denne artikel er indsamlet af tidligere sparekassedirektør Kurt Buchtrup og offentliggjort på hans historiske hjemmeside, www.roskildesudvikling

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk