24. oktober 2021
Marianne Jelved spiller ?luftguitar? på spaden ved starten på byggeriet af rockmuseet Ragnarock i 2014, hvor hun her ses sammen med Johan Dahl, søn af den tidligere Roskilde-borgmester Bjørn Dahl. (Arkivfoto: Erling J.)
Marianne Jelved spiller ?luftguitar? på spaden ved starten på byggeriet af rockmuseet Ragnarock i 2014, hvor hun her ses sammen med Johan Dahl, søn af den tidligere Roskilde-borgmester Bjørn Dahl. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Marianne Jelved 75 år: Pigen med det lange lys hår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Marianne Jelved 75 år: Pigen med det lange lys hår
Roskilde Avis - 05. september 2018 kl. 00:39
Af Torben Kristensen

Onsdag den 5. september fyldte tidligere økonomi- og kulturminister Marianne Jelved 75 år, efter at hun har været en af Roskilde-områdets mest indflydelsesrige politikere gennem historien.

Da jeg mødte hende første gang tilbage i 1980'erne som ungt radikalt byrådsmedlem i Gundsø, var hun en flot ung lærerinde med langt lyst hår, der nærmest mindede om en havfrue. Allerede dengang mestrede hun dog kunsten at smile lidt underfundigt og ikke sige for meget selv for tidligt, så hun endte med at sidde i baghånd og få meget stor indflydelse.

Under den daværende Venstre-borgmester i Gundsø, major og senere oberstløjtnant Eskild Nielsen, opnåede hun en position som en særdeles indflydelsesrig viceborgmester.

Men inden længe tog hendes landspolitiske karriere for alvor fart, da hun kom i Folketinget fra 1987 og allerede få år senere efterfulgte Niels Helveg Petersen som leder af De Radikale på Christiansborg.

Damen med håndtasken
Da Poul Nyrup Rasmussen efter Tamil-sagen og det efterfølgende magtskifte blev ny statsminister, fik Marianne Jelved en afgørende rolle som økonomiminister. Sammen med statsministeren og finansminister Mogens Lykketoft var hun toneangivende i regeringen op gennem 1990'erne og fik tilnavnet 'damen med håndtasken' med henvisning til engelske Margareth Thatcher.

Selv om hun i 'Slyngelstuen' på Ekstra Bladet drillende blev kaldt 'gårdvagten fra Jyllinge', var Marianne Jelved en af de vigtigste politikere fra Roskilde-området nogensinde.

Kun den gamle radikale undervisningsminister Jørgen Jørgensen fra Lejre, eller endnu tidligere greven fra Ledreborg, der var statsminister i 1909, har været oppe i den samme division.

I mellemtiden var Marianne Jelved dog rykket fra Jyllinge til København.

Efter valget i 2001, da Anders Fogh (V) blev statsminister og fik et snævert men sikkert samarbejde med Dansk Folkeparti, mistede Marianne Jelved og De Radikale den store indflydelse, og det havde hun svært ved at vænne sig til.

Selv om hun og partiet i 2005 fik et kanonvalg, var det en 'politisk ørkenvandring', hvor hun også oplevede, at Naser Khader og Anders Samuelsen brød ud for at starte det, der nu er Liberal Alliance.

Efter valget i 2011, da Helle Thorning blev statsminister i S-SF-R-regeringen, kom Marianne Jelved tilbage i magtens centrum som gruppeformand. Hun blev også kulturminister, da den daværende partifælle Uffe Elbæk blev tvunget til at trække sig tilbage.

Under lockout'en og regeringsindgrebet mod lærerne i 2013 var Marianne Jelved åbent imod denne kurs fra S-SF-R-regeringen, som også var med til at koste den livet.

Som gammel folkeskolelærer kunne hun ikke indse, at der kom noget godt ud af at tvinge sådan en løsning ned over hovedet på dem, som skal sørge for, at det hele fungerer. Udviklingen kommer sikkert til at give hende ret endnu en gang.

Når man mødte Marianne Jelved rundt om i Roskilde til grundlovsmøder eller starten på rockmuseet, var det altid en fornøjelse. Hendes beskedne fremtoning kunne ikke snyde mange, for det var tydeligt, at der både stadig var overblik og viden hos den lidt ældre pige, der nu ikke længere havde lige så langt hår.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk