24. juli 2019
Du skal finde 743.000 kroner om året bare for at have til huslejen i lokalerne, hvor Domapoteket tidligere havde til huse.
gallery icon

Se billedserie

Du skal finde 743.000 kroner om året bare for at have til huslejen i lokalerne, hvor Domapoteket tidligere havde til huse.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mange butikslokaler står tomme: Hvor bekymrede skal vi være?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange butikslokaler står tomme: Hvor bekymrede skal vi være?
Roskilde Avis Paperboy - 13. februar 2019 kl. 06:17
Af Tomas Skov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I skrivende stund står mindst 15 erhvervslokaler tomme i Algade og Skomagergade. I Skomagergade kom den seneste lukning med kollapset for legetøjskoncernen Top Toy, der drejede nøglen om for hundredvis af Fætter BR-butikker, herunder legetøjsbutikken i Skomagergade. Tiden vil vise, hvor længe lokalet vil stå ubenyttet hen, men at dømme efter omsætningen på butikslokaler på handelsstrøget, kan der meget vel gå en rum tid.

arrow Læs også: Ny rapport om Handelsbyen Roskilde: Lyse udsigter - med mørke skyer

Også i Algade er der tomhed at spore. Otte lokaler står aktuelt ubenyttede hen efter at både Sportsmaster og Mr. Jardex lukkede for nylig.

Svært at lave penge
Fra redaktionen på Roskilde Avis er der umiddelbar udsigt til den hedengangne Nystrup og Øskov, en dametøjsforretning, hvor de to ejere smed håndklædet i ringen tilbage i slutningen af juli 2018. Siden er endnu ingen faldet for fristelsen til at åbne butik i de ellers velplacerede lokaler nær Stændertorvet og Duetorvet.

- Det er et dyrt lokale med en god placering - men butikken har desværre ikke kunnet lave penge, begrundede Dorte Øskov lukningen med i sommer.

RO's Torv-effekten
Et stenkast derfra, i det tidligere Metropol på hjørnet af Allehelgensgade og Stændertorvet, har Klaus Engberg og Janus Veggerby prøvet kræfter med at sælge brugskunst, vin og gaveidéer gennem en forsøgsperiode på tre måneder.

Makkerparret, der har to forretninger i Køge, greb muligheden for at prøve konceptet Vivo Design af på én af de mest centralt placerede adresser i Roskilde, men det bliver ved forsøget.

- Når det regner, forsvinder alle ud på RO's Torv, så der er ingen mennesker i gågaden. Og det har regnet rigtigt meget. I Køge har du ikke nogen døde dage, for der er ikke noget center - så der må du bare blive våd. Butikken har kun lige kunnet køre rundt - selv med en reduceret husleje, erkender Klaus Engberg, der drejede nøglen om ved udgangen af januar.

Urealistisk husleje
Udover konkurrencen fra RO's Torv peger Klaus Engberg på den støt stigende online-handel og huslejeniveauet som de mest markante trusler mod detailhandlen.

- Huslejen er simpelthen nødt til at være lavere, for når salget forsvinder over på nettet, så er der færre penge til husleje, vurderer den erhvervsdrivende, der betaler omkring det halve i husleje i hjembyen Køge.

Lokalet har nu føjet sig til porteføljen af tomme lokaler i gågaden.

Langt op til sorte tal
Et stenkast fra Stændertorvet ligger det historiske værtshus Gullanden, der nu har stået tomt siden sommeren 2018. Det er ikke lykkedes at udleje lokalerne, siden den tidligere ejer, Michal Johansen, kastede håndklædet i ringen, og det kunne nok formodes hænge sammen med niveauet af huslejen, der ligger omkring de 30.000 kroner om måneden.

Uanset hvad man vælger at lange over disken på adressen er der unægtelig langt op til de sorte tal på bundlinjen, når først husleje, lønninger og faste udgifter er afregnet.

Markedet afgør huslejen
Ifølge formand for Roskilde Handel, Torben Stevold, er det dog ikke i huslejeniveauet, man skal finde forklaringen på de tomme erhvervslokaler i centrum af Roskilde.

- Vi har 15-20 udskiftninger i gågaden hvert år, og i nogle perioder er der lidt flere ledige lokaler end i andre. Jeg tror dog ikke, huslejerne er for høje - for du betaler jo den husleje, du bliver enig med udlejer om, og udlejer har ingen interesse i tomme lokaler, vurderer formanden, som i øvrigt fortæller, at hovedparten af de ledige lokaler er i gang med at blive udlejet.

Små rykker til større
Torben Stevold anerkender, at huslejetrykket er større i Roskilde end i fx Køge, men begrunder det med Roskildes status som den største handelsby på Sjælland. Han kan da også sagtens finde andre udfordringer end huslejen for Roskildes detailhandel.

- Men det handler mere om, at vi kommer til at se mindre klassisk detailhandel og mere oplevelse fremover. Samtidig ser vi, at små butikker flytter til større lokaler for at få et større vareudbud og dermed blive mere attraktive. Det kan svare sig at betale mere i husleje for at få et mersalg. Omvendt kan det blive svært at udleje de mindre lokaler i fremtiden, vurderer Torben Stevold.

En række interessenter mødtes på rådhuset mandag 11. februar for at drøfte handlens fremtid i Roskilde.

Det koster de:
Metropol (Allehelgensgade 2): 264.000 kr./år

Jagt & Fiskeri (Algade 35): 319.000 kr./år

Gullanden (Borchsgade 6A): 333.000 kr./år

Sportmaster (Algade 8B): 613.000 Kr./år

Mr. Jardex (Algade 8A): 610.000 kr./år

Nystrup&Øskov (Algade 5): 420.000 kr./år

Domapoteket (Algade 52-54): 743.000 kr./år

Saint Tropez (Algade 26): 458.000 kr./år

Skohornet (Skomagergade 36A): 666.000 kr./år

arrow Gennemtænkte tasker
16. januar 2019 kl. 21:00 Opdateret: kl. 13:05
arrow Kromand efter 300 år: En levende by
15. januar 2019 kl. 00:45 Opdateret: kl. 12:21
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk