25. juni 2019
Roskilde Sygehus kan blive hårdt ramt af det nye forslag, mener flere af de lokale politikere. (Arkivfoto: Erling J
gallery icon

Se billedserie

Roskilde Sygehus kan blive hårdt ramt af det nye forslag, mener flere af de lokale politikere. (Arkivfoto: Erling J
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokale politikere uenige om Løkkes forslag - Godt eller skidt for Roskilde Sygehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokale politikere uenige om Løkkes forslag - Godt eller skidt for Roskilde Sygehus
Opdateret 16. januar 2019 kl. 16:12
Roskilde Avis Paperboy - 16. januar 2019 kl. 15:55
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De lokale politikere er meget uenige om, hvorvidt Lars Løkkes og regeringens nye forslag om et ændret sundhedssystem er godt eller skidt for befolkningen, demokratiet - og Roskilde Sygehus.

Hovedpunkterne i udspillet er, at de nuværende regionsråd med folkevalgte politikere nedlægges og bliver erstattet af bestyrelser, der udpeges af regeringen. Den skal sammensættes af fagpersoner samt repræsentanter fra patient-organisationer og følge regeringens overordnede retningslinjer.

I de nuværende fem regioner oprettes sundhedsforvaltninger med ansvar for driften af sygehuse. Her skal bestyrelsen på sigt heller ikke bestå af folkevalgte.

Samtidig oprettes 21 sundhedsfællesskaber omkring de planlagte akutsygehuse med en ledelse bestående af repræsentanter fra områdets sygehuse, almen praksis og folkevalgte fra de nuværende kommunalbestyrelser. Dvs. at Roskilde skal høre til sygehuset i Køge.

Regeringens sundhedsforslag kan først gennemføres efter et valg, som vil afgøre, om der fortsat er flertal for det.

Roskilde Avis har talt med lokale folketingsmedlemmer og -kandidater om deres syn på det nye sundhedsforslag.

Mette Gjerskov (S)
Roskildes socialdemokratiske folketingsmedlem, tidligere minister Mette Gjerskov, afviser oplægget som både bureaukratisk og udemokratisk.

- Forslaget er en kæmpefejl, der fjerner den folkevalgte styring og fører til en centralisering, så det hele styres fra København. Ingen har bedt om det - slet ikke her i Roskilde.

- Hvad skal det til for, når der ikke bliver flere læger af, at alle beslutninger samles ét sted. I en tid, hvor alle ellers taler om lokale løsninger tæt på borgerne, er det himmelråbende at gå i den stik modsatte regning, mener Gjerskov.

- Fakta er jo, at regionerne i deres levetid har løst opgaven udmærket med at udvikle et bedre sundhedssystem. Hvorfor skal det hele så laves om igen med alle de problemer, som det vil skabe.

- Selvfølgelig skal der findes løsninger for at få et bedre samarbejde mellem regioner og kommuner, så patienter ikke ryger ned mellem to stole. Men det gøres bedst af to fungerende parter som Roskilde Kommune og Region Sjælland.

- Løkkes plan om sundhedsfællesskaber omkring akutsygehuse vil også ramme Roskilde og den skadestue med læger hele døgnet, som vi netop har tilkæmpet os. Nu bliver det hele koncentreret i Køge, Holbæk og Hvidovre.

- Sundhedssystemet og dets mange ansatte har mere brug for arbejdsro end flere Løkke-eksperimenter med evig reorganisering, der hver gang koster mange kræfter, som ellers kan bruges på borgerne og patienterne, konkluderer Mette Gjerskov.

Merete Dea Larsen (DF)
Roskildes DF-repræsentant i Folketinget, Merete Dea Larsen, der samtidig er leder for partiets byrådsgruppe, er derimod meget positiv overfor forslaget.

Hun tør dog ikke sige noget om, hvilke konsekvenser det vil få for fremtiden på Roskilde Sygehus.

- Jeg kan ikke i øjeblikket vurdere, hvad udspillet betyder på det område, men ellers er der kun positive ting at sige om udspillet, som vi længe har ønsket fra DF.

- For os er det vigtigste at sikre en god behandling til patienterne. De nye lokale sundhedsfællesskaber betyder jo, at kun de lidt mere komplicerede tilfælde skal indlægges på de specialiserede hospitaler, så langt flere behandlinger kan klares lokalt af praktiserende læger og andre faggrupper i noget, der kan minde om små sygehuse.

Merete Dea Larsen afviser, at nedlæggelse af folkevalgte regioner giver mindre demokrati:

- Danmark er jo så lille et land, at der ikke er brug for tre niveauer. Det er rigeligt med folketing og kommuner. Desuden skal de nye sundhedsfællesskaber jo ledes af borgmestre og udvalgsformænd fra kommunerne.

- Borgmestrene får da langt flere stemmer ved valgene end regionsråds-medlemmer, som ingen kender alligevel. Så jeg kan ikke se, at der bliver mindre demokrati i det nye system, siger Merete Dea Larsen.

Jan Bjergskov (SF)
SF's lokale folketingskandidat, tidligere byrådsmedlem Jan Bjergskov, er derimod stærk modstander af regeringens nye sundheds-forslag.

- Jeg mener, det er helt tåbeligt og udemokratisk. Nu har vi folkevalgte regionsråd, der har den overordnede styring af sundhedsvæsenet.

- Hvis de fjernes får vi en centraliseret statsstyring med eksperter, der slet ikke skal stå til ansvar overfor borgerne i de forskellige dele af landet. Det betyder, at beslutninger og muligheden for at påvirke dem fjernes fuldstændigt fra et område som Roskilde.

- Samtidig vil det efter min bedste vurdering ødelægge alle håb om at redde Roskilde Sygehus med fungerende afdelinger og senge.

- Jeg kan slet ikke se behovet for at lave hele systemet om, for det har jo skabt bedre sundhed i landet. De problemer, der kan være i samarbejdet mellem kommuner og regioner, kan godt løses, hvis man har vilje til det fra begge sider.

- Men til gengæld er det sikkert, at både motivation og arbejdsglæde hos personalet vil blive ramt igen, når de nu på nye skal igennem en stor omstrukturering, der slet ikke giver bedre resultater, så længe man ikke for alvor vil bruge flere penge, siger Jan Bjegskov.

Lars-Chr. Brask (V)
Venstres lokale folketingskandidat Lars-Chr. Brask, der samtidig repræsenterer partiet i byrådet, har ikke umiddelbart nogen mening om virkningen for Roskilde Sygehus.
- Jeg er optaget af kvaliteten af vores service til vores borgere. Det, at vi kommer tættere på borgerne, er positivt i min optik - også som lokalpolitiker.
- Mit udgangspunkt er patienten fremfor systemet. Jeg tror ikke, at vælgerne går synderligt op i strukturen. Deres opmærksomhed er rettet mod kvaliteten i behandlingen, siger Lars-Chr. Brask.
tk

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk