29. januar 2020
Kulturminister Joy Mogensen i Roskildes hovedgade ved statuen med Lise Nørgaard, som hun beundrer meget.
gallery icon

Se billedserie

Kulturminister Joy Mogensen i Roskildes hovedgade ved statuen med Lise Nørgaard, som hun beundrer meget.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kulturminister Joy: Lise N. er mit forbillede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kulturminister Joy: Lise N. er mit forbillede
Roskilde Avis - 15. august 2019 kl. 00:39
Af Foto: Anders Ole Olsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- For mig og mange andre har Lise Nørgaard været et fint forbillede. Hun har vist, hvordan kvinder også kan udrette noget, når man er flittig og gør sig umage.

Sådan fortæller den nye kultur- og kirkeminister Joy Mogensen, der efter otte år som Roskildes borgmester, nu sidder ved siden af statuen med 'Matadors Mor' på Algade i deres fælles hjemby.

- Hun brugte jo meget fra Roskilde i tv-serien, men jeg tænker nu også på hendes to selvbiografiske bøger 'Kun en pige' og 'De sendte en dame', hvor hun fortæller om sin barndom og livet som ung journalist hos Dagbladet her i byen.

- Lise Nørgaard var dygtig til at skrive, men fremfor alt viste hun, at kvinder også kan klare meget. Så har hun i sin høje alder bevaret det gode humør og er ikke blevet bitter, og det kan man også lære noget af, mener Joy Mogensen.

Mens fotografen tager en række billeder af de to lokale berømtheder på bænken, kommer flere bysbørn forbi og har alle den samme hilsen: Tillykke Joy.

Kulturby i ryggen
Foreløbig har hun kun nået at fungere som kultur- og kirkeminister i godt en måned, og halvdelen af tiden har været ferie sammen med den nærmeste familie i et sommerhus ved Løkken.

- Meget er jo helt nyt for mig, og det skal jeg sætte mig ind i. Men heldigvis har jeg et godt rygstød, fordi Roskilde er så stor en kulturby. I mit nye job møder jeg jo kendte folk som Lars Sloth fra Gimle samt den tidligere og nuværende Festival-chef, Henrik Rasmussen og Signe Lopdrup.

- Men jeg har også været glad for at holde lidt fri, så jeg kunne finde mig selv. Jeg havde jo en plan om at arbejde videre som borgmester i Roskilde i mange år, men så kom landets statsminister til min store overraskelse og ville have mig med på sit nye hold, og det kunne jeg ikke sige nej til.

Med god samvittighed
- Heldigvis er Roskilde kommune i god gænge, så jeg kunne forlade jobbet som borgmester med god samvittighed. Ved sidste valg stemte 15.000 roskildensere på mig, så det var jo en stor tillidserklæring, som jeg forhåbentlig ikke har svigtet.

- Selv om jeg nu arbejder som minister i København, er Roskilde stadig min gode base og baggrund. Da jeg som helt ung kom ind i byrådet, havde jeg aldrig drømt om en dag at blive medlem af regeringen.

- Men i Roskilde har jeg lært så meget, at det også har givet mig mod til denne nye opgave, fortæller Joy Mogensen.

Positivt overrasket
På Christiansborg er den nye minister indtil videre blevet positivet overrasket over, hvor godt politikerne fra de forskellige partier samarbejder.

- Når man ser dem på tv, skælder de jo altid hinanden ud. Men i virkeligheden er de meget gode kolleger, og den virkelighed er det værd at arbejde på at få ud til offentligheden.

I forvejen havde Joy Mogensen mødt mange socialdemokrater i sin egen generation fra DSU, Kommunernes Landsforening og andre steder. Fra de øvrige partier nævner hun bl.a. Jacob Mark fra SF, Uffe Elbæk Alternativet og den radikale Jens Rohde.

Forbereder barsel
Den tidligere Roskilde-borgmester skal føde en lille pige i slutningen af oktober, men regner med at stoppe i god tid inden.

- Tidspunktet afhænger helt af, hvordan jeg har det. Jeg skal jo ikke løbe nogen som helst risiko.

Når Joy Mogensen går på barsel, overtager en af de øvrige ministre i regeringen hendes opgaver. Der bliver ikke udnævnt nogen midlertidig vikar til denne opgave.

Venter med opstilling
Selv om hun er minister, har Joy Mogensen ikke en plads i Folketinget, da hun ikke er valgt dertil. Derfor skal hun have en opstillings-kreds som kandidat, hvis der pludselig bliver nyt Folketingsvalg, og hun vil fortsætte i landspolitik.

- Så langt er jeg slet ikke kommet. Nu skal jeg foreløbig sætte mig ind i arbejdet som minister, så jeg kan fungere i regeringen. Dernæst skal jeg jo føde min lille pige, og så må vi se.

På spørgsmålet, om der har været henvendelser til hende om at blive folketings-kandidat et sted, lyder svaret:

- Ingen kommentarer.
tk

Læs mere side 16

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk