25. august 2019
Julen er en folkefest, som man ikke bare kan melde sig ud af, hvis man vil forstå, hvad der foregår i en by som Roskilde. (Foto: Jørgen C. Jørgensen)
Julen er en folkefest, som man ikke bare kan melde sig ud af, hvis man vil forstå, hvad der foregår i en by som Roskilde. (Foto: Jørgen C. Jørgensen)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Skik følge... og fest til jul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Skik følge... og fest til jul
Roskilde Avis Paperboy - 11. december 2018 kl. 20:06
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

STIK EN FINGER I JORDEN og find lige ud af, hvor du egentlig er henne, før du spiller alt for smart. Sådan lyder et godt gammelt råd, der nok udtrykker en dyrekøbt form for folkevisdom.

I hvert fald kom jeg til at tænke på disse vise ord efter et par episoder, vi nu har oplevet på avisen.

FØRST VAR DET SABOTØREN I SANKT OLS GADE, som fik ødelagt julebelysningen i halvdelen af gaden. Vedkommende ville ikke have en krog op ud for sin bolig, fordi det forstyrrede med larm og lys.

Så er det, at man undrer sig over, hvorfor sådan en person slår sig ned i en befærdet sidegade, højst 50 meter fra hovedgaden i Sjællands største handelsby. Når man ønsker at leve uden den slags forstyrrelser, ville det være bedre at flytte langt væk til 'landsbyens gadekær' og helst helt ud midt i ' i skovens dybe stille ro'.

MEN KOMMUNENS LOGIK i sagen, vækker nu også undren og kalder på en ny praksis. Direkte adspurgt blev der svaret, at man efterfulgte indsigelsen fra beboeren i Ols Gade - men det ville man ikke have gjort, hvis det var midt på hovedgaden i Skomagergade.

Den er helt tosset. Både de handlende og alle borgere i Roskilde må med rimelighed kunne forvente, at alle behandles ens, enten man nu bor i Ols Gade eller Skomagergade.

DERNÆST VAR DEN GAL I VOR FRUE, hvor en beboer åbenbart også har fået julen helt galt i halsen.

Folk i den lille by lige syd for Roskilde har i år lavet eget fælles juletræ og var samlet til tænding af det forrige lørdag. De har selv fortalt, at dette nye sammenhold er et resultat af, at de er kommet tættere på hinanden, fordi de har ført en fælles kamp for at redde deres skole, så den fortsat består af seks klassetrin.

ROSKILDE AVIS OMTALTE selvfølgelig det fine initiativ og bragte samtidig et billede af forældre samlet til møde for at bevare deres nuværende skole. Det var et relevant foto, fordi starten til det fælles juletræ netop var opstået i den sammenhæng.

Men ikke desto mindre modtog redaktionen pludselig en henvendelse fra en person, som ikke ønskede at blive omtalt i forbindelse med noget, der har med jul at gøre.

ER VEDKOMMENDE PÅ MÅNEN eller måske på en øde ø midt i Stege Bugt, må man spørge sig selv? Når man gerne vil være med til at redde en skole i lokalsamfundet, ved man vel også, at det foregår på et sted, hvor julen altså er en stor fest.

Kløgtige indvandrere har således både i Roskilde og andre steder for længst fundet ud af, at deres børn også må deltage i jule-fejringerne, hvis de skal integreres for alvor og kunne fungere sammen med jævnaldrende kammerater.

DE KRISTNE HAR NU HELLER IKKE PATENT PÅ JULEN. Tværtimod er det jo en oldgammel fest, som forfædrene længe før har fejret her i landet i glæde over, at nu var det vintersolhverv.

Så vendte solen tilbage med et løfte om ny varme, mere mad og et fortsat liv, og det markerede man med et gevaldigt gilde, hvor der blev spist og drukket efter bedste evne.

DA PRÆSTERNE KOM TIL LANDET MED DERES RELIGION, indså de hurtigt, at hvis de skulle have datidens vikinger til at tro på den historie om 'jomfrufødsel i Betlehem', måtte de overtage og ændre den gode gamle fest.

Derfor kan alle nu med ro i sindet fejre julen, enten man nu tror på den eller anden religion - eller slet ingen ting.

Hvis man ønsker at være en del af dette samfund og byen her, er det også en god idé at sætte sig ind i den gældende kultur. På den måde gælder også et andet gammelt og lærerigt udtryk i en lidt omskrevet form:

SKIK FØLGE... OG FEST TIL JUL

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk