5. august 2020
Den store bebyggelse Rønnebærparken-Æblehaven (tidligere Helgebakken) skal åbnes med grønne områder og være en del af Roskilde - fremfor at være isoleret fra byen.
Den store bebyggelse Rønnebærparken-Æblehaven (tidligere Helgebakken) skal åbnes med grønne områder og være en del af Roskilde - fremfor at være isoleret fra byen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: En hånd til Helgebakken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: En hånd til Helgebakken
Roskilde Avis - 16. april 2019 kl. 00:51
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DRØMME KAN LET ENDE SOM ET SLAGS MARERIDT, når forudsætningerne fuldstændig forsvinder, og udviklingen bliver helt anderledes, end nogen kunne forudse. Sådan gik det med den store bebyggelse på knapt 1.000 boliger mellem Holbækvej og Ringstedvej i Roskilde.

Da planerne blev lagt midt i 1970'erne af kommunen sammen med de to lokale almennyttige foretagender, Roskilde Boligselskab og Andelsboligforeningen af 1899, var hensigten den allerbedste med at bygge Helgebakken, som det hed fra begyndelsen.

HER SKULLE VÆRE STORE KVALITETS-BOLIGER for almindelige lønmodtager-familier, som her kunne få en bedre tilværelse, fremfor at skulle bo i små og usunde lejligheder i en baggård.

Samtidig skulle bebyggelsen virke som integrations-redskab for udskrevne patienter fra Sankt Hans og andre, der ville få det bedre ved at opleve et normalt liv omkring sig.

MEN DA BYGGERIET STOD FÆRDIGT, var lejlighederne blevet så dyre, at normale arbejderfamilier for den pris lige så godt kunne købe sig et hus eller anden ejer-bolig. Efterhånden flyttede næsten ingen, der selv skulle betale huslejen ind.

Siden kom mange indvandrere også ind i området. De var ofte interesseret i at holde sig for sig selv og bevare deres egne vaner - og der var heller ikke så mange naboer til at hjælpe dem med noget andet og bedre.

PÅ ET TIDSPUNKT FANDT DE TO BOLIGSELSKABER PÅ, at nu skulle man skifte navn til Rønnebærparken og Æblehaven, som om det i sig selv kunne løse noget.

Den manøvre var lige så effektiv, som da kommunen fandt på, at det store projekt syd for stationen ikke mere skulle hedde Røde Port, fordi det havde mødt modstand. I stedet fandt man på navne Ny Østergade, men det er heller aldrig slået an.

GENNEM ALLE ÅRENE har der i bebyggelsen i den vestlige del af Roskilde været energiske beboere, som har prøvet at få det til at fungere. De har altid har henvist til, at det faktisk er nogle gode lejligheder, og at de er glade for at bo på stedet.

Deres indsats og gå-på-mod fortjener den største respekt, men de stod altså med en kæmpeopgave, som de ikke kunne løse alene.

BOLIGSELSKABET SJÆLLAND, der er en sammenlægning af de to tidligere selskaber, har gennem årene brugt mange kræfter på at få bebyggelsen til at fungere bedre. Det fortjener også anerkendelse.

Men på et tidspunkt røg bebyggelsen alligevel på den såkaldte 'ghetto-liste',, fordi der var for mange uden job eller med en dom for kriminalitet - og for få med god uddannelse og arbejde. Heldigvis er den situation blevet bedre igen.

NU LANCERER BOLIGSELSKABET og kommunen så en kæmpemæssig plan, der skal give hele bebyggelsen et stor løft og skabe et bedre liv for beboerne.

Bygningerne renoveres og lejlighederne moderniseres på en måde, så det hele bliver mere åbent, og ingen kan gå og gemme sig for at lave ballade. Bebyggelsen skal simpelthen åbnes, så den bliver en del af Roskilde - i stedet for at være spærret af overfor resten af byen.

KOMMUNEN VIL INVESTERE I et nyt grønt centrum, der kan blive et samlingspunkt og åndehul for beboerne - med god adgang til det rekreative område 'Hullet' og forbindelse op mod kolonihaverne samt Tjørnegårdsskolen og Katedralskolen.

Sandsynligvis kræver det nedrivning af en enkelt blok i Æblehaven 74, men det er vel værd at tage med, når boligselskabet garanterer, at alle kan blive boende i området.

DENNE POLITIK med at modernisere bygningerne og hjælpe beboerne til at få en bedre tilværelse er sympatisk. I hvert fald er det er langt bedre end at rive gode boliger ned og jage rundt med folk, fordi man mener, de laver 'parallelsamfund'.

Når der er problemer nogle steder, er det jo ikke bygningernes eller lejlighedernes skyld. Det er opstået, fordi et omgivende samfund har presset alt for mange mennesker med for få kræfter ind på ét sted. Eller også har man bare passivt set på, mens det foregik.

NÅR ROSKILDE KOMMUNE og det lokale boligselskab nu sætter stærkt ind for at løfte området frem til at blive en integreret del af byen, er det efter min mening en sund og positiv politik.

I alt for mange år var dette område og dets beboere ladt for meget i stikken. Derfor er det godt og rigtigt, at vi alle er med til at give:

EN HÅND TIL HELGEBAKKEN

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk