19. april 2019
Hvis en sortering til nye almennyttige boliger giver flere og billigere lejligheder i Roskilde, er det en god idé. Men den vigtigste opgave er at forbedre forholdene i flere af de ældre bebyggelser. (Arkivfoto: Erling J.)
Hvis en sortering til nye almennyttige boliger giver flere og billigere lejligheder i Roskilde, er det en god idé. Men den vigtigste opgave er at forbedre forholdene i flere af de ældre bebyggelser. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Det virkelige ghetto-problem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Det virkelige ghetto-problem
Roskilde Avis Paperboy - 25. september 2018 kl. 00:06
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

JEG VAR VED AT RYGE NED AF STOLEN, da jeg i avisen læste, at nu ville Roskilde Byråd begrænse adgangen for arbejdsløse til bestemte nye alménnyttige byggerier, som man i gamle dage kaldte for 'sociale boliger'.

I hvert fald var det svært at se den 'sociale idé' i sådan en beslutning, der oven i købet er truffet i en by med stort 'rødt flertal'.

NÅR MAN SÅ HØRER FORKLARINGEN, bliver det måske lidt lettere at forstå. Baggrunden er, at boligselskabet bag byggeriet kan lave og drive det billigere, når man er sikker på, at et stort flertal af de kommende beboere selv kan bidrage til at få den nye bebyggelse til at fungere.

Dermed kan boligselskabet undgå at ansætte lige så mange viceværter, 'grønne mænd' eller andre til service-opgaver, som man plejer.

I SIDSTE ENDE skulle det gerne give billigere boliger for alle dem, der skal bo her, og så kan det jo pludseligt blive en helt anden historie.

Samtidig bedyrer byrådets flertal, at kommunen fortsat har adgang til at anvise til en fjerdedel af boligerne i denne type bebyggelser - derunder også til ledige og andre med akut behov.

LIGE ADGANG TIL INGEN eller meget få nye boliger hjælper jo heller ikke nogen - og slet ikke ledige, som i forvejen har meget svært ved at få en bolig i sådan et system.

Hvis nye byggerier med delvis adgangsbegrænsning giver mange ekstra og billige boliger i Roskilde, vil det være til fordel for alle. Både ledige og andre uden alt for mange penge vil jo dermed få større chance for at få en bolig, som de kan betale.

ET ANDET OG STØRRE PROBLEM i Roskilde er situationen i mange af de eksisterende ældre bebyggelser. De slås ofte med dårlig vedligeholdelse og andre mangler.

Her har beboerne også brug for, at kommunen og boligselskaberne foretager et løft, så det bliver bedre at bo i disse områder. Foreløbig har byrådet sat penge af til en 'bolig-social' indsats for at gøre tilværelsen lettere for dem. Men der er brug for meget mere.

BOLIGMANGELEN I ROSKILDE er også et resultat af objektive faktorer. Først og fremmest at det går så godt i byen, at mange gerne vil bo her, hvilket også presser priserne op.

Når et udvidet kosteskab i Roskilde koster lige så meget som et fuldt beboeligt hus på Lolland eller langt ude på Sjælland, er det urimeligt store forskelle i så lille et land.

SAMME ULIGHEDER oplever vi også indenfor Roskilde kommune, hvor den lette adgang til transport, indkøb og mange andre funktioner eller oplevelser presser boligpriserne op i centrum af byen.

Her er det snart umuligt for en familie med to almindelige indtægter - som f.eks. en politibetjent og en sygeplejerske - at finde en bolig, som de har råd til. Det skaber skævheder.

SÅ ER DET KUN GODT, at det lokale boligselskab gennem årene har sørge for at få opført over 8.000 almennyttige boliger, hvor man kan komme ind, hvis man bliver skrevet op i tide.

Med det store pres for at bo i Roskilde er det stadig nødvendigt, at både de almennyttige boligselskaber og private bygherrer fortsætter med at lave nye boliger i kommunen. Vi har god brug for dem alle sammen.

DET STØRSTE PROBLEM PÅ BOLIGMARKEDET i Roskilde er ikke, at kommunen har begrænset anvisning på 25 procent i nogle nye almennyttige byggerier.

Langt værre er det efter min opfattelse, at der i nogle af de ældre boligområder gennem årene er anvist for stor en andel af mennesker, som ikke selv har kræfter og overskud nok til at deltage aktivt i bebyggelsens liv og kun lever af passiv forsørgelse.

FØR DET KAN LØSES, må der bygges flere nye og billige boliger, så nogle af disse mennesker også kan få et andet sted at bo. Hvis nu en begrænset anvisning fra kommunen i visse bebyggelser kan skaffe flere boliger, end det ellers er tilfælde, vil det derfor være til fordel for alle i Roskilde.

Så kan vi komme i gang med at løse den sværeste opgave, som også skaber:

DET VIRKELIGE GHETTO-PROBLEM

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk