26. juni 2019
En vigtig epoke i Roskildes historie afrundes med nedrivningen af det gamle andelssvineslagteri og senere skoleslagteri ved jernbanetunnelen under Køgevej. (Foto: Jan Partfot)
En vigtig epoke i Roskildes historie afrundes med nedrivningen af det gamle andelssvineslagteri og senere skoleslagteri ved jernbanetunnelen under Køgevej. (Foto: Jan Partfot)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Da Roskilde blev en slagterby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Da Roskilde blev en slagterby
Roskilde Avis Paperboy - 22. januar 2019 kl. 00:30
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

ET AF ROSKILDES VARTEGN forsvandt med nedrivningen af det gamle slagteri. De fleste roskildensere kender den karakteristiske gangbro over Køgevej ved tunnellen under jernbanen, hvor mange kommer forbi hver dag.

Nu var det ikke ligefrem en af byens seværdigheder, efter at bygningerne gennem mange år har fået lov til at forfalde. Men til gengæld var slagteriet et levn fra en vigtig del af vores lokale historie.

SLAGTERIET VAR EN STOR BRIK i Roskildes udvikling som industriby.

Denne branche har i over 100 år præget den gamle domkirkestad og skabt tusinder af arbejdspladser, der samtidig gav en betydelig del af befolkningen noget at leve af.

GRUNDLAGET KOM ALLEREDE, da landets første jernbane mellem Roskilde og København åbnede tilbage i 1847.

Dermed blev det muligt at slagte både svin og køer i Roskilde og bagefter transportere kødet ind til København. Dermed var det ikke nødvendigt, at sende alle de levende dyr helt ind til hovedstadens mange sultne munde, før de måtte lade liver.

ANDELSSVINESLAGTERIET I ROSKILDE startede tilbage i 1895. Blandt stifterne var bl.a. købmand og senere etatsråd Emil Mathiesen samt brødrene Lützhøfft, hvis købmandsgår stadig er museum i Ringstedgade.

Virksomheden voksede hurtigt, bl.a. fordi det lå godt lige ved jernbanen, hvorfra kødet let kunne transporteres videre. I 1962 var Roskilde det 12. største blandt landets i alt 62 andelssvineslagterier. Men i 1968 lukkede det, da slagtningerne blev samlet i Ringsted.

SLAGTERBYEN ROSKILDE bestod af mange forskellige virksomheder. Eksempelvis kreatur-slagteriet Kreatina ved Røde Port, hvor der nu er p-pladser.

Samt ikke mindst den store fabrik for kødkonserves DAK ved Københavnsvej, hvor storcentret RO's Torv nu ligger.

NÅR DYRENE VAR SLAGTET skulle huderne også bruges til noget, så Roskilde fik også garverier, hvor hundreder af mennesker havde deres job.

De fire store var Dominion Belting i Skovbogade, hvor den nye politistation nu er opført. Samt tre på Kamstrupstien, der nu hedder Eriksvej: Chromlæderfabrikken Jørgen Whinter, FDB Garveri og Kemp jun.

SLAGTERFAGET KRÆVER både forskning og uddannelse for at kunne klare sig i den internationale konkurrence.

Derfor kom Slagteriernes Forskningsinstitut til at liggepå hjørnet af Sdr. Ringvej og Maglegårdsvej, hvor Erhvervsakademi Sjælland nu har bygget nyt. Længere ude af vejen blev Slagteriskolen opført få år senere, og her uddannes landets slagtere fortsat.

EN MARKANT SKIKKELSE, der var med til at præge Roskilde, var Slagteriskolens mangeårige chef Karl Teglmand. Han var egentlig ingeniør og styrede opførelsen af Slagteriernes Forskningsinstitut. Det klarede han så godt, at han også blev sat til at bygge Slagteriskolen, hvor han bagefter var den ubestridte chef i 33 år. I den tid overtog han så også bygningerne ved Køgevej til skoleslagteri.

Teglmands anseelse var så stor, at han samtidig blev leder af det store lokale uddannelses-samarbejde med byens tre almene gymnasier og det lokale universitet. Som pensionist opbyggede Teglmand siden den historiske slagterforretning i Ringstedgade ved siden af Lützhøffts gård.

SLAGTERNE PRÆGER endnu Roskilde, enten de nu arbejder i de mange supermarkeder eller selvstændige forretninger.

En af dem, slagtermester Palle Christensen med forretningen Frimann i Støden, er endda blevet kåret til 'landets bedste slagter'. Det er heller ikke nogen tilfældighed, når lærlingene fra Roskilde år efter år henter fine medaljer og udmærkelser ved svendeprøver.

På den måde holdes traditionerne fint i hævd helt fra dengang:

DA ROSKILDE BLEV EN SLAGTERBY

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk