26. april 2019
Fuldt hus i Café Freunde i trekroner. Her ses fra venstre: Sarah Vestmar, Emilie Hvidtfeldt, Eva Jørgensen, Nicholai Søndergaard, Sacha Larsen, Camille Ibsen, Fie Bondesen, Andreas Matthiassen og Maher Hamdan.
gallery icon

Se billedserie

Fuldt hus i Café Freunde i trekroner. Her ses fra venstre: Sarah Vestmar, Emilie Hvidtfeldt, Eva Jørgensen, Nicholai Søndergaard, Sacha Larsen, Camille Ibsen, Fie Bondesen, Andreas Matthiassen og Maher Hamdan.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Freunde forever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Freunde forever

Med overtagelsen af caféen i Roskilde Museum føjer Randi Tang endnu en juvel til sin 100 mand store virksomhed

Roskilde Avis Paperboy - 10. januar 2019 kl. 00:05
Af Tekst of foto af Tomas Skov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er mindre end et år siden, at virksomhedslederen for blandt andet Dankbar, Zusammen og Café Freunde overtog driften af caféen på rockmuseet Ragnarock, og onsdag i denne uge kunne Randi Tang så slå dørene op til Museumscaféen Freunde i Sankt Ols Stræde 3.

arrow Læs også: Fotogalleri: Freunde åbner på museet

Hun overtager driften efter Lars og Tanja Nielsen, der også driver Rørvig Kro - og fremfor en frokostrestaurant lægger Randi Tang vægt på, at det netop er en café, man fremover kan besøge på Roskilde Museum.

Café for alle

- Vi er optaget af, at det er en café og ikke en restaurant. Priser og menu skal være tilgængelig for alle - både børnefamilien og den ældre, der kommer alene, understreger hun.

Virksomheden, der allerede beskæftiger omkring 100 ansatte i blandt andet Dankbar ApS, Café Freunde, Café Ragnarock og livsstilsbutikken Zusammen, kan nu se frem til yderligere vokseværk. Randi Tang kommer således til at beskæftige yderligere to kokke, ti tjenere, og to rengøringsfolk på Museumscaféen Freunde.

- Vi starter på en frisk, og overtager ikke noget fra de tidligere. Det er ikke en nem branche, men jeg tror på et koncept som vores med et større flow af gæster, siger virksomhedslederen.

Reelt arbejde

Det er altid lønnede professionelle, der arbejder i caféerne. De sårbare unge, der er i et forløb hos Dankbar-konsulenterne, kan så blive sluset gradvist ind for at prøve kræfter med at være lønmodtager - enten i et praktikforløb eller som reelt arbejde.

- Der skal være dygtige og tydelige rollemodeller, som de unge så kan lære af. Vi håber, at der bliver så travlt, at vi får brug for endnu flere, for formålet er jo at tjene penge, så vi kan sætte noget andet i gang, siger Randi Tang, og understreger, at de unge arbejder på lige vilkår med alle andre.

- De unge får ordinær løn fra dag et, og der skal være tale om reelle arbejdsopgaver. Det må ikke ligne et projekt, siger hun.

Dannelse på jobbet

Med overtagelsen af endnu en museumscafé ser Randi Tang samtidig en oplagt dannelsesmulighed for de mange sårbare unge, der kommer igennem Dankbar.

- Vores unge har aldrig været en del af kulturoplevelserne i Roskilde. Den åbenhed over for deres segment har bare ikke været der, men nu kommer de ind i kulturen via vores engagement. Det er begge fremragende museer, og deres udstillinger er et enormt bidrag til en vigtig dannelse for de unge. Nu bliver det en del af deres hverdag, siger hun.

Videre i livet

Randi Tang har drevet Dankbar i otte år, og har derfor en udstrakt berøringsflade med de børn, unge og voksne, der var været igennem virksomheden over årene. Netop denne formiddag, hvor vi aflægger besøg på Café Freunde i Trekroner, modtager hun en sms fra en kvinde, der kom til Dankbar som en hårdt presset, psykisk syg pige i 2008. "Jeg havde min første operation i går, hvor jeg klarede alt selv", skriver den dyrlægestuderende, der er færdig med sine studier til sommer.

- Det er de historier, der gør, at jeg brænder for det her. Vi giver de unge nogle øvebaner, så de kan komme videre i deres egen personlige udvikling - men Dankbar skal kun være en parentes i deres liv, og så skal de ud og leve et almindeligt ungdomsliv med arbejde, studier og kærester, siger hun.

Den seneste øvebane af mange hedder nu Museumscaféen Freunde, og det giver god mening i Randi Tangs verdensbillede.

- Vi er blevet en del af et museum, hvor kultur og god mad finder sammen. Vi vil bidrage til, at kultur skal være for alle, og jeg er meget taknemmelig over at få lov til at være en del af det, siger hun.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk