26. marts 2019
- Der er skabt nogle vaner, som ligger dybt i deres hoveder, og det lander tit på, at spillerne tænker glasset som halvt tomt, siger cheftræner i FC Roskilde Christian Lønstrup.
gallery icon

Se billedserie

- Der er skabt nogle vaner, som ligger dybt i deres hoveder, og det lander tit på, at spillerne tænker glasset som halvt tomt, siger cheftræner i FC Roskilde Christian Lønstrup.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FC Roskildes træner Lønstrup: For mig er glasset halvt fuldt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FC Roskildes træner Lønstrup: For mig er glasset halvt fuldt
Roskilde Avis Paperboy - 08. november 2018 kl. 00:08
Af Tomas Skov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Han ligner ikke en mand, der har travlt med at komme hjem til konen i Ishøj efter endnu en arbejdsdag på træningsbanen i Rådmandshaven. Efter 25 års ægteskab med sin tidligere kone mødte Christian Lønstrup sin nuværende serbiske kone, som han blev gift med i juli 2015. Udover ringen på fingeren er ægteskabet foreviget i en tatovering på hans underarm.

- Man ser ikke så meget til mig, hvis man er gift med mig. Det kan være en udfordring. Jeg skal lige forberede lidt til i morgen, og så skal jeg i bad, siger Christian Lønstrup.

Et uventet opkald
Vi har fundet op i loungen med udsigt over stadion. Det er her, han gennemser kampene på video sammen med spillerne, og hvor han fastlægger strategien for de kommende opgør. Når spillerne er taget hjem, har Christian Lønstrup endnu nogle timer tilbage af arbejdsdagen.

For trænergerningen kræver hårdt og vedvarende arbejde, hvis cheftræneren skal gentage den succes, han oplevede med FC Helsingør, som han i løbet af en årrække bragte fra 2. division til Superligaen. Det nordsjællanske hold havde ikke ressourcer til at bide sig fast i den bedste række, og han forlod klubben i sommer, efter FC Helsingør måtte indse, at tilværelsen i Superligaen var på lånt tid.

- Min første tanke var at holde ferie i et halvt års tid for at reflektere over min fremtid. Men så ringede FC Roskildes sportschef Anders Theil, fortæller cheftræneren.

Arbejde og belønning
Med 253 kampe og fire mesterskaber for FC København samt tre år i italienske Cagliari er det en erfaren herre, FC Roskilde har fået ved roret. Klubben ligger fortsat i bunden af rækken, men med sejren over topholdet Viborg og den seneste magtdemonstration på 7-1 i Fredericia, kan træneren se de første resultater af den minutiøse indsats.

- Jeg kan godt lide at arbejde med et hold, som på papiret har store navne, men ikke kan få det til at fungere. Hele dagligdagen skal optimeres, og jeg har igangsat en anden træningskultur, hvor man skal arbejde hårdt, fortæller han.

Større overskud
Christian Lønstrup er kommet til en klub, hvor rammerne på papiret er væsentligt bedre end i FC Helsingør.

I FC Roskilde er hovedparten af spillerne fuldtidsspillere, og det giver bedre muligheder for at optimere træningsindsatsen, idet spillerne nu kan møde ind til træning fra morgenstunden.

- Her er vi tæt på et fuldtids-setup, og det giver nogle helt andre muligheder. Det betyder samtidig, at spillerne hviler, når de ikke træner, hvor de i Helsingør skulle passe job og uddannelse før og efter træning. Det giver et andet overskud, forklarer Christian Lønstrup.

Nyt mindset
Der er således skruet betydeligt op for træningsindsatsen, og spillerne har nu kun helt fri om tirsdagen. Men vejen frem handler i mindst lige så høj grad om at befri spillerne fra den taber-mentalitet, der har indsneget sig efter utallige nederlag. Christian Lønstrup overtog styringen for et hold, der havde tabt næsten alle kampe i 2018, og det er først og fremmest en mental udfordring.

- Nederlagene bliver et prædikat. Det er blevet en ond cirkel, hvor man er blevet talt ned. Der er skabt nogle vaner, som ligger dybt i deres hoveder, og det lander tit på, at de tænker glasset som halvt tomt. Jeg skal simpelthen have vendt deres mindset, fortæller cheftræneren, som blandt andet har holdt individuelle møder med samtlige spillere.

Udover at være træner opfatter Christian Lønstrup sig således i lige så høj grad som pædagog og psykolog for sine spillere.

- Det er mere præstationen, jeg har fokus på. Selv om vi har tabt, har vi ofte gjort mange gode ting, fortsætter han.

Ord på ydmygelserne
Holdmentaliteten kom blandt andet til udtryk i udekampen mod Thisted, hvor en pauseføring på 2-0 blev sat over styr. Trods den komfortable føring ved pausen endte kampen 3-2 til Thisted, og der var uendeligt stille i omklædningsrummet efter kampen.

- Jeg sad med et hold, der ville grave sig ned i et hul. Men der er ikke nogen, som spiller dårligt med vilje. Og hvis man tror, at det forsvinder ved at feje det ind under gulvtæppet, så tager man fejl. Vi kigger på det på video, og vi taler om det. Jeg har svar på mange ting, men de skal selv sætte ord på det, siger cheftræneren.

Benzin på bilen
FC Roskilde er begunstiget med flere store individualister, men opskriften på langsigtet og vedvarende succes ligger ifølge cheftræneren i at fungere som et sammentømret hold, hvor hver en spiller yder sit ypperste i sin rolle.

- Jeg er bevidst om, at det er mig, der kører bilen. Men der skal være luft i dækkene og benzin i tanken. Hvis der bare er ét sted, det halter, så kører den ikke godt, siger Christian Lønstrup.

Mening i modgangen
Opskriften er hårdt arbejde og håbet er altid en kommende sejr, så FC Roskilde kan frigøre sig fra den tilsyneladende permanente bundplacering i rækken. Sejren over Viborg og senest den helt uhørte storsejr på 7-1 i Fredericia giver håb, men Christian Lønstrup finder også læring i modgangen.

- Jeg bilder mig selv ind, at der er en mening med nederlagene. Der er en grund til, at det sker, og næste gang har jeg det med mig. Modgang er et tegn til mig om, at der er noget, jeg skal regulere, siger han.

Rolig eksplosion
Christian Lønstrup er tilsyneladende en klippe i urokkelig balance. Han taler roligt og velovervejet, og han har ikke travlt med at komme videre i dagens program. Men man skal ikke tro, at roen er ensbetydende med ligegyldighed eller mangel på passion.

- Mange siger, jeg er dejligt rolig under interviews efter kampene, men det er jeg ikke. Jeg er ved at eksplodere. Vi har om nogen haft chancer, som vi har brændt på det skammeligste i de seneste kampe. Det er svært at se på. Man kommer ud i nogle situationer, hvor man ikke kan være i sig selv, fortæller han.

Trænerens ansvar
Christian Lønstrup er dog bevidst om, at når regnskabet skal gøres op, så er det endegyldigt hans ansvar som cheftræner, hvis FC Roskilde går fra banen med nul point. Som træner er man konstant til eksamen, men Christian Lønstrup gør en dyd ud af ikke at lade sin frustration gå ud over spillerne.

- Jeg kan godt blive sur, men jeg går ikke amok. Jo mere man skælder spillerne ud, jo mere fralægger man sig sit eget ansvar, siger cheftræneren, som dog ved at lindringen efter et nederlag er inden for rækkevidde.

- Jeg har det godt ude på træningsbanen. Når vi har tabt en kamp, bliver jeg først menneske igen, når jeg atter står ude på græsset, siger han.

Blå bog
Alder: 47 år
Opvækst: Hellerup

Børn: To voksne børn fra tidligere ægteskab

Hjemby: Bor med sin nuværende kone i Ishøj

Debut: Startede som professionel som 18-årig i B1903 i 1989

Karriere: Har spillet 253 kampe for FC København og tre år i italienske Cagliari

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk