19. november 2018
(Foto: Anette Gundlach)
(Foto: Anette Gundlach)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En arkitekturanmeldelse: Det nye p-hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En arkitekturanmeldelse: Det nye p-hus
Roskilde Avis Paperboy - 15. september 2018 kl. 00:30
Af Bent Oslev / Formand for Foreningen for Bygnings og Landskabskultur i Roskilde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Roskilde har fået sit første kommunale parkeringshus. Kan vi nu være tilfredse med det - svaret er både ja og nej.

arrow Læs også: Video fra opkørsel i p-hus: Sådan undgår man p-afgifter
Derfor er vi tilfredse

Nu slipper vi for endnu en grim og talentløs grusparkering, som der stadig ligger mange af rundt omkring i Roskilde by. De blev indrettet nødtørftigt efter nedrivning af en bygning eller rydning af have og gårdarealer. Gruspladsen bag Brugsen bliver nu omdannet til kulturstrøg, boliger og forretninger - hurra for det. Måtte de resterende grusparkeringer snart komme i betragtning til en opgradering, det ville forskønne vores by gevaldigt.

Selve p-huset er traditionelt i sin opbygning. Et stort rektangulært betonhus med åbne facader og en åben tagetage, som også bruges til parkering.

Det er detaljerne der alligevel gør huset specielt. Gavlen,med indkørslen ud mod det kommende kulturstrøg, har en lodret grøn beplantning. Gavlen er i forvejen meget dramatisk med udvendige balkoner og trappeforløb mellem etagerne. Det er flot tænkt, og den lodrette beplantning gør det hele en tand mere imponerende - man kører billedligt talt "i skoven", når man skal parkere. Er der en pointe her - Roskilde gør sig store anstrengelser for at være en grøn by - nu også når man parkerer.

De langsgående facader med frithængte murstensskaller er en anden finurlig, men overbevisende detalje. Huset er åbent men dog lukket. Huset er helt igennem en betonkonstruktion, men dog en teglstensbygning. På den måde spiller bygningen flot sammen med købstadens øvrige røde teglbygninger.

Fire suk

Der skal dog alligevel lyde et suk - facaderne er meget lange og ensformige. Man tager ikke fejl, dette er ikke en boligejendom, det er er en "parkeringsfabrik". Jeg tror nu, at p-husets ensformige facader i nattemørket pludselig bliver dynamiske og tredimensionelle, når lyset fra de kørende og svingende biler inde i huset trænger ud gennem teglskallerne.

Måske er der også lige et suk for, hvordan P-huset ældes. Hvad sker der med facaderne om tyve eller halvtreds år. Vil teglskallerne blive løse i ophængningen og stå og bølge og rasle i vinden.

Et suk er der i hvert fald for trappe- og elevatortårnene på øverste etage. Er man kommet ind i p-huset, forbi skoven på gavlen og de røde tegl på facaden, er det meget naturligt, at alt herefter er beton, også trappetårnene. Men set udefra, fra det kommende kulturstrøg og fra de mange boliger rundt om p-huset, ligner det tilfældige cykelskure eller arbejdsskure, der ikke er blevet fjernet. Det er fint med grønne tage, men en facadebeklædning på trappetårnene, så de spillede sammen med den beplantede gavl og teglfacaderne, ville fjerne enhver mistanke om byggesjusk.

Et suk skal der også lyde for de snævre adgangsforhold. Efter tre øvelsesforsøg med min brede 7-personers bil, kunne jeg dog med tilpas langsom kørsel og koncentration komme ind i p-huset uden bakkemanøvrer. Men for bilister, der ikke er øvede i kørsel i snævre forhold, vil det altid være et problem - ærgerligt når nu teknikere, ingeniører, arkitekter og konsulenter virkeligt har sat sig for at bygge et hus specielt til biler.

Forkert placering

Det mest beklagelige ved p-huset er dog dets placering inde midt i boligområdet. I planlægningsprocessen op til projektets realisering, kæmpede beboerne for en alternativ placering, for at undgå gener fra bilkørsel, parkeringsaktiviteter og indblik døgnet rundt. Nu er p-huset her, og det kan der ikke laves om på. Beboerne må bide generne i sig og i stedet glæde sig over en rigtig vellykket arkitektur.

P-huset skulle selvfølgeligt have ligget helt ud til Dr. Margrethesvej med direkte adgang fra vejen. Så havde det fremtidige boligområde og Kulturstrøget også været fri for gennemkørende trafik til p-huset inde i bunden af området.

arrow Kommune laver om i udskældt parkeringshus
30. august 2018 kl. 17:30 Opdateret: kl. 15:19

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk