16. oktober 2019
Drikkevandet er forurenet i nogle af kommunens vandhaner.
gallery icon

Se billedserie

Drikkevandet er forurenet i nogle af kommunens vandhaner.
Foto: Anette Gundlach
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dispensation: Beboere får forurenet vand i hanerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dispensation: Beboere får forurenet vand i hanerne
Roskilde Avis - 24. april 2019 kl. 12:30
Af Tekst og foto: Anette Gundlach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Beboerne i den lille landsby Hvedstrup bliver i de kommende år nødt til at drikke forurenet vand, hvis de vælger at bruge vand fra hanerne i deres huse. Det er første gang i mindst 10 år og sandsynligvis i mere end 20 år, at politikerne i Roskilde Byråd giver den slags dispensation.

Medlem af Klima- og Teknikudvalget Pierre Karry mener, at det er en sørgelig dag, når kommunen er nødt til at give dispensation for overskridelse af drikkevandskvalitetskravet i Roskilde, også selvom det kun er 26 personer, der får vand fra vandværket. Og han frygter, at grundvandet i mere af Roskilde bliver mere forurenet i den kommende tid, hvis man ikke gør noget.

- Stakkels mennesker, der skal give vandet til deres børn, siger politikeren, der mener, at 26 personer med forurenet drikkevand er 26 for meget.

Flere lokale nyheder - få nyhedsbrevet

- Som medlem af Klima- og Miljøudvalget er jeg dybt utilfreds, når selv en enkelt person ikke kan få rent drikkevand fra rent grundvand fra Roskilde Kommune.

Snyd med vand
Hvedstrup vandværk etablerer en nødforbindelse med en anden boring, men forbindelsen forventes først at være anlagt og kunne tages i brug om to år. Denne nødforbindelse kommer kun til at løse drikkevandskvalitetsoverskridelsen og ikke sikre grundvandskvaliteten, forklarer Pierre Karry, han siger:

- I min verden er det at blande forurenet vand med rent vand at snyde. Du får heller ikke lov til at køre 70 kilometer i timen gennem byen i weekenden, hvis du kører 40 i hverdagene.

Han slår fast, at målet er rent grundvand i hver enkelt boring fra hvert enkelt vandværk.

- I modsætning til andre, mener jeg ikke, at problemet er, at mindre vandværker ikke har flere boringer som kilde til drikkevand til rådighed. Problemet er, at nogen har forurenet vores fælles arv, nemlig grundvandet.

Politikeren forklarer, at kommunen, landmændene og alle andre har en forpligtelse til at levere rent grundvand til børnene i dag og til de kommende generationer.

Problemet er, at man ikke ved, hvad pesticiderne gør, når de havner i kroppen.

- Derfor skal vi løse dette alvorlige problem. Vi kan ikke gøre noget ved pesticiderne, der allerede er havnet i grundvandet, men vi kan hjælpe landmændene til at begrænse forbruget i fremtiden, siger Pierre Karry, der er medlem af det netop oprettede koordinationsformum, hvor formålet er at beskytte grundvandet.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk