23. oktober 2019
Siden starten i 2011 er der i Roskilde uddannet i alt 90 brandkadetter, der har sænket de store udgifter til hærværk i flere af byens bebyggelser. (Arkivfoto: Erling J.)
gallery icon

Se billedserie

Siden starten i 2011 er der i Roskilde uddannet i alt 90 brandkadetter, der har sænket de store udgifter til hærværk i flere af byens bebyggelser. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brandkadetter med selvtillid - har sparet Roskildes lejere for 5 mio.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brandkadetter med selvtillid - har sparet Roskildes lejere for 5 mio.
Roskilde Avis - 07. december 2018 kl. 00:26
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gennem årene er 90 brandkadetter nu blevet uddannet hos det lokale brandvæsen, og initiativet er blevet en stor succes, der bl.a. har givet lejere i Roskilde en samlet besparelse på 5 mio. kroner, anslår boligselskabet.

Programmet med brandkadetter henvender sig til unge, som ikke trives. Det giver dem en meningsfuld aktivitet, så de er med til at forhindre hærværksbrande - fremfor at starte dem - i deres egne og andre boligområder.

Inden længe er et nyt hold ved at blive færdige, og i lighed med deres forgængere kan de blive en del af Unge Beredskabet, før det eventuelt uddanner sig til brandmænd

- For mig var det ret vildt, at ligge i en helt mørklagt container og se, hvordan ilden spreder sig oppe i loftet. Jeg har aldrig været sådan rigtig glad for mørke rum, så det var ret grænseoverskridende.

- Men det var også virkelig fedt, fortæller Oliver Damkjær Kristensen på 15 år, som er en af de 11 unge mennesker, der i efteråret har fået muligheden for at uddanne sig til brandkadet.

Mod hærværk
Brandkadetterne i Roskilde er et tilbud til unge i alderen 14-17 år, og blev etableret fra 2011 i et samarbejde mellem byens store boligselskab Sjælland samt det lokale beredskab.

Formålet var at forebygge hærværksbrande. Som en del af brandkadet-uddannelsen lærer de unge om slangeudlægning, at rappelle, hvordan man hjælper folk ud af fastklemte biler, ligesom de under kontrollerede forhold får lov til at prøve kræfter med røgdykning og opleve, hvordan en brand kan udvikle sig.

- De unge, der blev en del af det første brandkadethold, var ikke ballademagere, men vi ramte nogle mennesker, der var en del af det miljø, der skabte utryghed.

- Vi fik skabt en række ambassadører, der kunne fortælle om brandvæsenet, og hvilke konsekvenser vennernes handlinger havde, fortæller Kenneth Erik Johansen, der er beredskabsassistent og instruktør for Brandkadetterne.

I følge Boligselskabet Sjælland har indsatsen også hjulpet kraftigt.

- Vi har igangsat en række forbyggende tiltag, f.eks. nedgravning af containere. Sammen med Brandkadetternes tilstedeværelse har det medført en betydelig reduktion i antallet af hærværksbrande.

- I de seneste fire år har det givet en huslejebesparelse på 5 mio. kr. for beboerne i 1.000 boliger af vore boliger, fortæller Francisco Ortega fra Boligselskabet Sjælland.

Unge Beredskabet
For at de unge kan fastholde nye, gode kammerater og arbejde videre med deres egen udvikling, har boligselskabet og beredskabet indført Unge Beredskabet.

Her får de unge brandkadetter mulighed for at tage grunduddannelsen, som er første del af uddannelsen til at blive brandmand. Herefter kan de starte en funktionsuddannelse og gå til eksamen som færdiguddannede brandmænd, når de fylder 18.

Bagefter kan de gå direkte ud og arbejde som frivillige eller blive ansat som brandmand på enten deltid eller fuldtid.

- For beredskabet betyder det, at vi hurtigere kan få folk ind, da de unge allerede er rekrutteret og uddannet. Samtidig mister vi ikke de unge, men giver dem mulighed for at fortsætte med noget, der giver mening for dem, og som de er gode til, siger Kenneth Erik Johansen.

Selvtillid fra et fællesskab At være Brandkadet handler ikke kun om at blive brandmand, men også om at være en del af et fællesskab og lære at tro på sig selv.

- Jeg blev mobbet i skolen og havde ret lav selvtillid. Så jeg glædede mig rigtig meget til at komme i gang som Brandkadet. Faktisk talte jeg ikke om andet hele sommeren, fortæller 15-årige Oliver Damkjær Kristensen med et smil og fortsætter:

Francisco Ortega fra boligselskabet fremhæver også fællesskabet som en af de vigtigste faktorer for de unge. Alle kan blive optaget som brandkadet, uanset hvordan man klarer sig i skolen, hvor man er fra, og uanset om man tidligere har lavet ballade i fritiden eller ej.

- Vi hjælper dem med at se en mening i det, de laver, og måske skabe en fremtidig karrierevej, forklarer han.

css

Fakta om Brandkadetterne

Brandkadetterne i Roskilde blev etableret i 2011 i et samarbejde mellem Boligselskabet Sjælland. Østsjællands Beredskab og Roskilde Kommune.

Bagrunden for projektet var en lang række hærværksbrande hos Boligselskabet Sjælland. Der blev sat ild til containere og skraldespande, ligesom der blev kastet krudt efter beredskabet, når de kørte ud for at slukke brande nytårsaften.

Brandkadetterne fungerer som ambassadører for brandvæsenet og er med til at fortælle om deres arbejde.

Efterårets Brandkadetter afslutter deres uddannelse onsdag den 12. december 2018 med et stort show på Vindingevej 10, 4000 Roskilde

Der er nu åben for tilmelding til Brandkadetterne 2019. Læs mere på www.bosj.dk/trivsel/brandkadet

Som resultat af Brandkadetterne og forebyggende arbejde fra Boligselskabet Sjællands side er antallet af hærværksbrande reduceret betydeligt de seneste 4 år.

Reduktionen af containerbrande har givet en huslejebesparelse på 5 mio. kr. over 4 år fordelt på i alt 1.000 boliger

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk