22. september 2019
Borgmester Joy Mogensen, der her ses sammen med beredskabschef Lars Robétjé, er klar til at betale prisen for et godt Roskilde Brandvæsen. (Foto: Peter Andersen)
Borgmester Joy Mogensen, der her ses sammen med beredskabschef Lars Robétjé, er klar til at betale prisen for et godt Roskilde Brandvæsen. (Foto: Peter Andersen)
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester laver spareplan og lover: Styr på økonomien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester laver spareplan og lover: Styr på økonomien
Roskilde Avis - 13. april 2019 kl. 00:09
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Mange forskellige tal flyver igennem luften lige nu, og jeg kan heller ikke se, hvor de allesammen kommer fra. Men situationen er altså, at Roskilde skal spare et betydeligt beløb til næste år i 2020, selv om vi klarer os langt bedre end nabokommunerne og fortsat har styr på økonomien.

Sådan konkluderer borgmester Joy Mogensen (S) i diskussionen om kommunens økonomi, hvor flere har sagt, at kommunen nærmest skulle være på 'fallittens rand'.

- Når vi i de nærmeste år får underskud på den løbende drift, inkl. vedtagne anlægsudgifter, er det, fordi udgifterne til børn, ældre og socialt svage vokser meget stærkere end vore indtægter. Staten lægger jo rammer for, hvor mange penge kommunerne kan bruge år for år, og det beløb følger desværre ikke med de voksende udgifter.

- Når vi nu er nødt til at diskutere besparelser, skal det ses i forhold til, at de stærkt voksende opgaver. Målt i absolutte tal vokser kommunens økonomi nemlig år for år, og vi får stadig brug for mange ansatte rundt omkring til at klare de støre opgaver, fortæller Joy Mogensen.

Må bremse op
Borgmesteren er indstillet på allerede nu at bremse op og spare i det opskrevne budget for 2020, før det endelig skal vedtages en gang i starten af oktober.

- Derfor kan vi lige så godt begynde at forberede besparelser på op til 135 mio. kroner, som det nu ser ud til, at der er brug for.

- Jeg mener ikke, det er rimeligt igen at pålægge kommunens ansatte at finde effektiviseringer på 25 mio. om året, som de efterhånden har gjort i en række år. Når der nu skal fyres folk på rådhuset, må byrådet selv tage et politisk ansvar for at finde disse penge.

Joy Mogensen vil heller ikke være med til, at beskæftigelses- og socialområdet, hvor Bent Jørgensen (V) er formand, selv skal finde alle besparelserne på op til 30 mio. indenfor deres område.

- Vi kan ikke pålægge samfundets svageste som f.eks. invalide og psykisk syge, at de alene skal have en ekstra stor nedskæring, siger hun.

Endelig vedstår hun, at genetableringen af et selvstændigt brandvæsen har sin pris.

- Folkene på brandstationen ved Vindingevej har allerede været igennem så mange ting under den mislykkde fusion med de andre kommuner. Nu skal de have arbejdsro, så vi igen kan få et effektivt Roskilde Brandvæsen. Den pris, tror jeg også, at borgerne i Roskilde gerne vil være med til at betale.

Har taget af kassen
Roskildes borgmester fastholder, at Roskilde grundlæggende har en stærk økonomi med mange vellønnede borgere og lav arbejdsløshed, hvilket giver et solidt skattegrundlag i forhold til de fleste andre kommuner. Derfor er hun overbevist om, at kommunens almindelige drift nok skal komme i en god balance, hvilket de fremskrevne budgetter for de næste år også viser.

- Når vi i øjeblikket har en lav kassebeholdning, som dog stadig lever op til statens krav, er det, fordi et flertal med en række partier i byrådet har valgt at gennemføre en række store projekter. Så vi har taget penge af kassen til f.eks. det nye Stændertorv, et kultur og sportscenter på Kildegården, digebyggeri ved Jyllinge og en ny stor svømmehal.

- Vi har gjort det med åbne øjne, fordi vi ønskede at få mere gang i Roskilde oven på krisen fra 2008. Målet har været at få en attraktiv kommune, som tiltrak mange nye indbyggere og flere arbejdspladser, og det er også lykkedes i vidt omfang.

- Men kommunen skal jo ikke betale for flere store projekter i de kommende år. Både Røde Port-byggeriet og et nyt stadion skal jo betales af private investorer. Derfor handler det nu om at få balance i kommunens drift, så skal det nok gå alt sammen.

Klemt af staten
Når Joy Mogensen skal forklare, hvorfor en kommune som Roskilde med mange velstillede borgere og lav arbejdsløshed, alligevel tvinges til betydelige besparelser, henviser hun til regeringens overordnede politik.

- Hvis udgifterne til flere børn, flere ældre og ekstra mange med sociale problemer stiger mere, end vi kan få i indtægter, så bliver kommunerne klemt. Vore nabokommuner er endnu hårdere ramt, så det er ikke noget specielt for Roskilde.

- Derfor håber jeg, at vi efter det kommende folketingsvalg kan komme ud af denne skruestik ved at få en anden regering, der vil lade kommunernes økonomi følge med de voksende udgifter til børn, ældre og svage grupper.

- Derfor kan man sige, at Roskilde lige nu står i en situation, hvor vi må forberede os på det værste, men samtidig håber på det bedste, konkluderer Joy Mogensen.

tk

Udgifter år for år
Med de nu kendte forudsætninger vil Roskilde kommune i det fremskrevne budget have et faldende underskud i de kommende år, når man lægger almindelig drift og løbende anlægsudgifter sammen.

2020 -70 mio.
2021 -50 mio.
2022 -40 mio.

2023 -35 mio.
Hvis der ikke var nogen anlægsudgifter ville den almindelige drift vise et overskud på over 100 mio. om året.

Udfordring i 2020
I det næste budgetår 2020 får Roskilde sandsynligvis et underskud på 70 mio. i den almindelige drift men oven i det kommer så en række ekstra udfordringer.

25 mio. på effektivisering: I de sidste syv år har kommunens ansatte frivilligt medvirket til at finde rationaliseringer og effektiviseringer på 25 mio. om året. Men når der nu planlægges store besparelser og fyringer på rådhuset ønsker de ikke længere medvirke til det.

30 mio. ekstra til Beskæftigelses- og Socialområdet: Så meget vokser udgifterne i 2020 og de følgende år, fordi der er kommet flere svage og handicappede medborgere, som også lever længere.

9 mio. til at genoprette Roskilde Brandvæsen som selvstændigt beredskab, efter at det store samarbejde i Sjællands Beredskab er gået i opløsning.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk