16. oktober 2021
Omkring 70 elever er startet som det allerførste kuld på Roskilde Festival Højskole.
gallery icon

Se billedserie

Omkring 70 elever er startet som det allerførste kuld på Roskilde Festival Højskole.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: Festival Højskole er i gang for fuld musik og kreativitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: Festival Højskole er i gang for fuld musik og kreativitet
Roskilde Avis - 17. februar 2019 kl. 10:22
Af Tomas Skov

Det er en voldsom kontrast at træde indenfor i den uanselige bygning på Musicon. Udefra ligner Roskilde Festival Højskole en grå reminiscens fra fortiden som betonfabrik, men inden for er alt liv, musik og farver. Indgangspartiet er lavet i blåt glas som en direkte reference til højskolernes blå højskolesangbøger, og til venstre herfor er det helt igennem orange lokale, der er arenaen for de daglige morgensamlinger.

- Når man har siddet derinde til morgensamling, så er verden ligesom i nye farver, når man træder ud, fortæller Kirsten Ida Enemark, der er elevadministrations- og kommunikationsmedarbejder på stedet.

Festivalens æstetik
Nogle af rummene er formgivet som farverige containere, som dermed trækker på referencer til både festivalen og omgivelserne på Musicon, og også elevboligerne overfor højskolen har et umiskendeligt containerlook. Højt over kantinen, der eksperimenterer med det grønne, bæredygtige køkken og serverer vegetarmad flere dage om ugen, svæver en gigantisk, hvid lampe inspireret af formgivningen på et iglotelt. Og kaffekopperne i stativet ved kaffemaskinen er - naturligvis - orange.

Musik og rengøring
Roskildes nye 5.200 kvm store højskole åbnede for sit første hold af elever 6. januar, og denne fredag eftermiddag er de omkring 70 elever i fuld gang med at gøre rent på højskolen til lyden af høj musik.

- Efter frokost er der rengøringstjans. Så kører musikken, og eleverne gør rent. De skal ikke tænke - de gør bare noget. Det har de virkelig taget til sig, fortæller Kirsten Ida Enemark.

Fælleskunst
Efter en alkoholfri introperiode åbner baren for første gang denne aften. Eleverne har fået nøglerne, og skal styre det hele selv. Over for baren har eleverne indtaget væggen til såkaldt 'Fælles Flade'

- De har alle mulige udvalg i gang, fortæller Kirsten Ida Enemark.

Hun viser rundt i alle de nye lokaler, hvor man fx på faget Maker kan arbejde med design og genbrug. I samarbejde med elever fra Kunst er de for tiden ved at bygge en større installation.

- Vi har fået en ordentlig sending genbrugstræ, som de skal transformere til et værk, som både har et æstetisk sigte og en praktisk kvalitet, fortæller Kirsten Ida Enemark.

Robotterne kommer
Roskilde Festival Højskole har også et digitalt spor, hvor faget Robotterne Kommer er overraskende populært.

- Vi har jo nogle ret kreative elever, der fx laver musik og kunst meget af tiden, så det har været ret overraskende for os, at robotteknologi og programmering faktisk er vores mest populære valgfag, fortsætter hun.

Eleverne lærer også om både ledelse, politik, medier, debat og global action. I alt over 40 fag, som orkestreres af højskolens 13 undervisere.

Åben mod verden
Musik er naturligvis et centralt hovedfag på højskolen. Det er opdelt i 'sangskriver' og 'elektronisk sangskriver', og det tilhørende lokale er rigt udstyret med alle typer instrumenter. I forlængelse af musiklokalet ligger studier, hvor man både kan indspille og mixe sin musik, og fra musiklokalet er det muligt at åbne glasvæggen op ud mod verden, så eleverne i praksis kan spille udendørs koncerter direkte fra musiklokalet, hvor byen kan deltage.

- Det er en stor del af vores højskole. Hvor andre højskoler måske lukker sig i en slags højskolebobbel ude på landet, vil vi gerne åbne op for byen og invitere virkeligheden ind, siger Kirsten Ida Enemark.

Ingen hemmeligheder
I det hele taget er det ikke meningen, at man skal gå og gemme med noget på Roskilde Festival Højskole. Derfor har dansesalen, lige som alle andre rum på højskolen, en glasvæg, så man kan følge med udefra.

- Meget af det, vi laver her er ret intimt, men vi har forsøgt at åbne det lidt op, så man tør at dele og gøre skrøbelige ting sammen. I starten turde musikeleverne næsten ikke spille for hinanden, men nu sidder de allerede og skriver sange sammen foran alle rundt omkring på skolens klaverer. Det er en ret dejlig udvikling, fortæller Kirsten Ida Enemark.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk