16. juni 2019
Billede
gallery icon

Se billedserie

Foto: Anette Gundlach
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beboere om Lindegården: Fredelig nabo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beboere om Lindegården: Fredelig nabo
Roskilde Avis Paperboy - 13. februar 2019 kl. 17:52
Af Tekst og foto: Anette Gundlach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Beboerne i Viby er i øjeblikket oppe på dupperne, fordi et flertal i Byrådet vil give plads til, at Hovedstadsrregionen flytter 70 beboere fra Lindegården til Stationsbyen med godt 4.600 indbyggere.

arrow Læs også: Beboere frygter at Lindegården flytter til Viby:Vi er blevet taget med bukserne nede

Flere giver udtryk for, at de er bange for, hvad det vil gøre ved lokalsamfundet at have 70 psykisk syge i baghaven. De frygter stoffer, vold og misbrug.

I dag ligger Lindegården i Roskildes vestkvarter tæt på Sct. Hans.

Tidligere boede 180 hovedsageligt psykisk syge beboere på stedet, men antallet af beboere er dalet, efter at de farligste er flyttet væk. Det skete, efter en af medarbejderne blev dræbt på stedet af en af beboerne for nogle år siden.

Lindegården er ikke det eneste sted med psykisk syge i Roskildes vestkvarter. Faktisk bor der flere hundrede i området, foruden på Lindegården er fordelt på to kommunale bygninger, Nygade og Hesteskoen og de to store institutioner Sct. Hans og Fjorden.

Fredelig nabo
Men hvordan er det at være nabo til Lindegården. Roskilde Avis tog ud til den lokale Fakta, der ligger lige midt mellem institutionerne og boligerne.

I butikken møder man dagligt både en bankdirektør fra en af byens lokale banker. Han kommer regelmæssigt på stedet. Det samme gør også en af byens forretningsindehavere.

En af dem, der ofte køber ind i Fakta er Mia Kristina Hansen. Hun arbejdede indtil sidste år på Lindegården. I flere år har hun også været nabo til institutionen.

- Som nabo mærker jeg ikke noget til Lindegårdens beboere, siger hun.

Som tidligere medarbejder på den omtalte institution ved hun, at de fleste af beboerne på Lindegården holder sig på eget område, fordi der er alt det, de har brug for.

- De fleste beboerne er angste og vil bare have fred og ro, forklarer Mia Kristina Hansen.

Hun understreger, at beboerne på Lindegården ikke er farligere end andre mennesker, men at et hvert menneske kan blive farligt, hvis det ikke bliver behandlet rigtigt.

Fakta-liv
I den lokale Fakta kan man godt forvente, at tingene går lidt langsomt en gang i mellem. Ikke fordi medarbejderne er sænker farten, men fordi der kommer flere lidt skæve typer forbi, end mange andre steder.

Katrine Christensen er en af dem, der regelmæssigt kommer i Fakta. Hun er ny i området og har kun boet i nærheden af Lindegården det seneste års tid.

- Den mærker jeg ikke noget til. Min fornemmelse er, at der til gengæld tit er politiudrykning og råb og larm fra boligerne i Nygade, fortæller hun.

Roskilde Avis har da også flere gange skrevet om uroligheder i de kommunale boliger i Nygade. Og der er ofte besøg af politiet. I sommer blev en mand for eksempel stukket ned i sin lejlighed. Andre gange har ordensmagten været forbi ved narkosalg.

Da Roskilde Avis var forbi Fakta ved Lindegården fredag og lørdag åndede alt fred og ro i området både ved middagstid, og da mørket var faldet på.

Der var ingen spor af larmende folk eller utrygge naboer, selvom Lindegården ligger to spytklatter væk, Nygade overfor. Hesteskoen et par hundrede meter væk og Sct. Hans og Fjorden lige rundt om hjørnet i kvarteret, hvor mange søger hen, når de skal ud og gå en tur.

Når talen faldt på larmende og utryghedsskabende personer, så pegede de naboer, som følte sig generede i retning af Nygade og ikke mod Lindegården.

Læs også side 15

arrow De farligste beboere bliver på Lindegården
09. juni 2018 kl. 00:27 Opdateret: kl. 13:39
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk