29. januar 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Åbent hus hos Frellsen: Fri leg på flødebollefabrikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Åbent hus hos Frellsen: Fri leg på flødebollefabrikken
Opdateret 09. august 2019 kl. 12:30
Roskilde Avis - 08. august 2019 kl. 10:54
Af Tekst og foto: Tomas Skov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ligheden er slående med børneklassikeren om Peter Pedal, der skaber tumult på chokoladefabrikken. Der er også aber til stede her på Frellsen Chokolade i Roskilde, men det er de evindelige Kaj Bojesen-aber i træ.

Syv af dem i varierende størrelser er fordelt ud over produktionsanlægget, som man kan betragte gennem glasruderne, og der vanker flødeboller til de børn, der kan udpege dem alle.

Flødeboller i tusindvis

Ved samlebåndene står hvidklædte medarbejdere med gennemsigtige badehætter og putter pynt på de passerende rækker af flødeboller eller samler dem i æsker.

50.000 flødeboller kommer til verden på en gennemsnitlig uge her i produktionshallen på Industrivej, og i de travleste uger i vintersæsonen kan produktionen snige sig op over 100.000.

Her fra produktionshallen ryger de frisklavede flødeboller videre ud til de 40 Frellsen-butikker fordelt over hele landet.

Undgå Michelin-mænd

I dag er vi her imidlertid ikke for at betragte andre arbejde, men derimod for at lave vores egne flødeboller. Det kan man nemlig gennem hele uge 32, og det er der mange børn, forældre og bedsteforældre, som har benyttet sig af denne mandag formiddag.

Iført hvide plastikforklæder får alle deltagere fire flødebollebunde, og den første udfordring er nu at sprøjte en harmonisk mængde hvid flødebollemasse ud på hver af dem.

- Sprøjt lige ned, og løft langsomt efterhånden som den vokser. Pas på det ikke kommer til at ligne en Michelin-mand, advarer en af de hvidklædte flødebolle-eksperter og instruerer i, hvordan man skal stramme posen til, så massen ryger ud den rigtige vej.

Den bedste dag

Efter varierende grader af succes med at skabe harmoniske flødeboller kommer udfordringen ved næste bord: at dyppe værkerne i tyk, flydende chokolade uden at de forsvinder i chokoladedybet.

50 tons chokolade om året går der til at dække skummet på de omtrent 2,5 millioner flødeboller under en tyk skal af mørk, lys eller hvid chokolade.

Denne mandag formiddag gør deltagerne næppe et mærkbart indhug i Frellsens enorme chokoladeforbrug, men efterhånden får flødebollerne en glinsende, mørkebrunt dragt. Herefter kan de pyntes frit med krymmel af fx lakrids, hasselnød, hindbær, kokos eller sågar saltkaramel-krokant.

- Det her er bare verdens bedste dag, lyder det fra en koncentreret pige, inden hun pakker sine helt unikke flødeboller ind i den røde gaveæske.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk