24. maj 2019
Et tilfældigt møde i dette shelter ved Lynghøjsøerne ændrede Stefans liv.
gallery icon

Se billedserie

Et tilfældigt møde i dette shelter ved Lynghøjsøerne ændrede Stefans liv.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 18-årig må leve med falsk anklage for voldtægt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

18-årig må leve med falsk anklage for voldtægt

Genmæle:
"Roskilde Avis og SN.dk oplyste i artikel bragt den 2. oktober 2018, at en 18-årig dreng (i artiklen kaldet "Stefan") har været udsat for en falsk anklage for voldtægt.
Det fremgår også af artiklen, at der ikke har været rejst sigtelse mod den 15-årige pige (i artiklen kaldet "Michelle"), som anmeldte den 18-årige dreng for voldtægt. De fremsatte påstande er ikke korrekte.
Den 15-årige pige har været sigtet og tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 264 om falsk anmeldelse i forbindelse med, at hun anmeldte den 18-årige dreng for voldtægt.
Den straffesag, der blev rejst mod den 15-årige pige, er dog efterfølgende blevet trukket tilbage af anklagemyndigheden, som har opgivet både tiltalen og sigtelsen mod den 15-årige pige for overtrædelse af straffelovens § 264."

Roskilde Avis Paperboy - 02. oktober 2018 kl. 06:30
Af Tomas Skov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det har fyldt alt. Fra jeg stod op om morgenen til jeg gik i seng om aftenen. Voldtægt er noget af det mest ulækre, og jeg har skullet forklare mig over for folk hele tiden, siger 18-årige Stefan, der efter en hyggelig nat i et shelter ved Lynghøjsøerne blev anklaget for at have voldtaget en pige analt ikke mindre end tre gange.

arrow Læs også: Snuppet på fersk gerning: Graffitimalere afslørede sig selv

Et kvarters kysseri
Stefan tager i shelteret med tre venner den 19. maj for at hygge sig med bål, bajere og overnatning i fri luft. Som sendt fra himlen dukker fire piger op ved shelteret. De er alle i 15-16 år, og de har også tænkt sig at tilbringe natten i shelteret. De unge hygger og snakker omkring bålstedet foran shelteret, og da Stefan på et tidspunkt lægger sig ind, kommer 15-årige Michelle ind og lægger sig ved siden af ham. De to kysser et kvarters tid, mens de andre kommer ind for at drille dem undervejs. Herefter sætter alle sig atter ud ved bålet for at snakke videre.

- Senere lægger gutterne og jeg os op på taget for at sove, mens pigerne sover nedenunder, fortæller Stefan.

15-årige Emilie er én af de fire piger til stede. Hun kender kun Michelle overfladisk fra Klub Roskilde Vest, som de begge kommer i.

- Vi sidder oppe med drengene til sent. På et tidspunkt ligger Michelle og Stefan lidt i shelteret, først i hver sin ende, og så lægger Michelle sig over til ham. De kysser lidt, men Stefan ligger med krydsede ben hele tiden. Oliver og jeg er inde og prikke til dem, og jeg minder Michelle om, at hun har en kæreste, fortæller hun.

Anklaget
Den følgende morgen bryder de unge op og tager afsked. Michelle, som Stefan har kysset lidt med, er taget afsted, men veninderne fortæller, at hun gerne ville have hans snapchat, så de kunne holde kontakten. Samme aften kl. 19 får Stefan at vide, at han er blevet anklaget for voldtægt.

- På det kvarter, hvor vi lå i shelteret halvanden meter fra bålstedet, hvor de andre sad, skulle jeg altså have voldtaget hende tre gange analt. Det er helt vanvittigt, siger Stefan og ryster på hovedet.

Undersøgelse og afhøring
Stefans far ringer til moren til Michelle for at gøre klart, at der ikke er foregået noget. Men på det tidspunkt sidder familien allerede på politistationen for at anmelde den påståede voldtægt.

Stefan tager omgående med sin far ind på politistationen i Roskilde for at bedyre sin uskyld. Her ryger Stefan i detentionen til kl. 1:30 om natten, hvorefter han ryger videre til undersøgelse på Retsmedicinsk Institut. Herefter tilbage til politistationen til afhøring ud på morgenen.

- Jeg troede, jeg ville blive løsladt derefter, men jeg skulle åbenbart vente på anklageren, der mødte kl. 7, fortæller Stefan, der blev løsladt i engangsdragt og sutsko kl. 10 om formiddagen.

Vidnetrusler
Da det i mellemtiden kommer til Emilies kendskab, at Michelle har anmeldt Stefan for voldtægt, ringer hun straks til veninden fra klubben.

- Jeg spurgte hende, hvad hun havde gang i. Hun havde en kæreste, og så fik hun åbenbart dårlig samvittighed, men jeg synes, det er sygt ulækkert, at man kan finde på at anmelde andre på den måde, siger hun.

En halv time efter samtalen, ruller en bil op foran Emilies adresse.

- Det var Michelle og hendes familie, der anklagede mig for ikke at forhindre voldtægten. Jeg grinte lidt ad det, for det virkede helt sygt. Men det var også ubehageligt, at de kom på min adresse, for de virkede ret truende. Udover Michelle var de fire voksne i bilen, og jeg var alene hjemme, fortæller den 15-årige.

Falsk vidneforklaring
Politiets efterforsker afhører i dagene efter de drenge og piger, der var til stede i shelteret den pågældende aften. Bortset fra Michelles egen version af forløbet beretter de syv andre enslydende, at der intet kriminelt foregik i shelteret den aften. Stefan er løsladt og sigtelsen bliver frafaldet, men historien klæber til ham. Michelle har i mellemtiden spredt historien om den påståede voldtægt på de sociale medier, og Stefan bliver konstant konfronteret med sin mulige skyld. Derfor ser Stefan og hans forældre frem til, at hun vil blive sigtet for falsk vidneforklaring, så hans navn kan blive renset.

Livstid i registeret
Den sigtelse er imidlertid aldrig kommet, og det forarger Stefans far.

- Michelle slipper afsted med falsk anmeldelse og vidnetrusler. Jeg så frem til, at min søn blev renset, men nu kommer der ingen straffesag ud fra den begrundelse, at en domstol ikke vil finde hende skyldig. Stefan er stort set retsløs, han er ikke renset, og han vil stå i Kriminalregisteret resten af sit liv, siger han.

Politisk afgørelse
Stefan er for nylig blevet tilkendt en erstatning for uberettiget anholdelse og undersøgelse, og hans forældre har klaget over afgørelsen i Midt- og Vestsjællands Politi samt hos statsadvokaten.

- Det er en politisk afgørelse. Før det første har man ikke villet køre sagen af ressourcehensyn. Dernæst har man rent politisk haft et ønske om flere sigtelser. Så man sigter en masse uskyldige af politiske hensyn, og man skaber en masse uskyldige ofre. Men statsadvokaten kan sige, at man har levet op til det politiske ønske at sigte flere, siger faren.

Ny praksis giver flere voldtægter

Denne påstand har baggrund i, at politiet efter kritik fra statsadvokaterne ændrede praksis i registreringen af voldtægter fra 2016. Politiet bruger nu de såkaldt 'skarpe journalnumre' frem for undersøgelsesnumre, og det har ført til en kraftig statistisk stigning i voldtægtssager siden ændring af registreringspraksis, idet enhver anmeldelse om voldtægt nu bliver registreret som en voldtægt. Der blev ifølge Danmarks Statistik anmeldt 890 voldtægter i hele landet i 2017. Til sammenligning blev der blot anmeldt 339 voldtægter på landsplan i 2013. I Roskilde blev der anmeldt seks voldtægter i 2013 - et tal der var steget til ikke mindre end 24 i 2017. Altså en firedobling af registrerede voldtægter i løbet af fire år.

Fakta: Falske anklager i tal
I rapporten 'Voldtægt der anmeldes' bringer Det Kriminalpræventive Råd en analyse af de i alt 1.364 voldtægter mod kvinder, der blev anmeldt til politiet i perioden 2000-02. I denne analyse, der er den nyeste, der findes, er valgt en definition af falsk anmeldelse, der baserer sig ikke alene på dom for falsk anmeldelse, men også på sigtelser og indrømmelser af falske anmeldelser. Analysen viser, at falsk anmeldelse efter disse kriterier udgør 7,3 procent af sagerne i perioden.

Fakta: Lyver for opmærksomhed
Blandt de kvinder, der anmelder falsk, viser der sig at være en overrepræsentation af kvinder, der er belastede på mange områder i livet. Undersøgelsen viser, at det særligt er kvindens behov for omsorg og opmærksomhed, der er årsag til den falske anmeldelse. Derudover kan motiverne være begrundede i hævn og vrede eller et ønske om at dække over en løgn, pinlig opførsel og/eller et regelbrud over for forældrene. Som konsekvens af de falske anmeldelser blev 10-15 mænd om året sigtet for voldtægt i den treårige undersøgelsesperiode.

arrow 20-årig mistænkt anholdt for voldtægt af 14-årig
19. oktober 2018 kl. 10:39 Opdateret: kl. 10:44
arrow Politiet leder efter: Vidner til voldtægt af 14-årig
09. oktober 2018 kl. 09:02 Opdateret: kl. 14:06
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk