22. november 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Må bureaukratiet sejre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Må bureaukratiet sejre
Opdateret 11. september 2019 kl. 12:26
Roskilde Avis Læserbreve - 11. september 2019 kl. 10:49
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Som efterkommer af tidligere ejere var det med stor interesse, jeg læste artiklen 'Roskildes dyreste hul i jorden' torsdag 5. september. Jeg er født og opvokset i Lille Grønnegade 6, blev født i soveværelset i 1961 og har boet der indtil jeg var midt i tyverne.

Mine forældre købte huset, engang i starten af halvtredserne (vil jeg tro) og ejede huset frem til min mors død i 2009, hvor vi søskende, satte huset til salg. Jeg kan erindre at min far, fortalte mig, at han købte huset for ca. 10.000 kr. i sin tid.

Det er dybt traumatisk at se ens barndomshjem, et hus der ved flere lejligheder er blevet skitseret af Roskilde Tidendes tegner, Jørgen Brendekilde, jævnet med jorden, taget i betragtning af at huset var fredet iht. Lokalplan 132, som i sin tid blev godkendt og underskrevet af tidligere Borgmester, Lisbeth Olsen d.25 juni 1980, hvori der blandt andet står i paragraf 4, 4.1 "Bygninger må ikke nedrives, ombygges eller på anden måde ændres, medmindre byrådet giver tilladelse hertil".

Mine forældre har altid holdt huset nydeligt og pænt. Min far har "hvidtet" huset og tjæret soklen, haven har altid fremstået velholdt og nydelig. Jeg husker min far engang lagde nyt gulv i huset og jeg var fascineret af, at der bare var et jordhul under gulvbrædderne. Jeg husker kakkelovnen vi havde og at min mor sad i køkkenet om vinteren, med gaskomfuret kørende, for at holde varmen. Den sjove historie, var da min far byggede en garage i forlængelse af huset, som han ikke havde fået tilladelse til og som Teknisk Forvaltning, flere gange gav påbud om skulle fjernes. Da Lokalplanen kom i 1980, var garagen så blevet indtegnet på Teknisk Forvaltnings optegnelser, over bebyggelse som var blevet fredet og som man kunne få midler til ved et evt. vedligeholdelses arbejde. Ret morsomt...

Så kommer det noget bag på mig, at huset bliver jævnet med jorden. Efter min overbevisning, kan det ikke komme som nogen overraskelse, at huset er en del af lokalplanen, er gammelt og muligvis trænger til istandsættelse. At væggene skulle være pil rådne, svamp i træværk og gavlen revnet, er nok lige at stramme den lidt, men på den anden side, de nye ejere VIDSTE at de købte et gammelt hus, så det kunne nok ikke komme som den store overraskelse. Der foreligger jo en tilstandsrapport, når man handler hus.

Jeg er helt klart af den overbevisning, at køber ligger som de har redt, og blot fordi man er økonomisk velstillet, er der ikke carte blanche til at gør hvad der passer én. De "stakkels" nye ejere, der er udsat for "Kommunalt bureaukrati", burde have sagt sig selv, at når man køber et hus, der er en del af en lokalplan, kan man ikke bare lige gøre, som man lyster.

Hele miljøet i Lille Grønnegade, er blevet bombet tilbage til stenalderen. Der er et kæmpe grimt hul, gult trådhegn og frustrerede naboer, der skal kigge på denne "øjenbæ..." dag ud og dag ind.

Som jeg læser artiklen, mellem linjerne, henleder man til, at man skulle have medlidenhed med de nye ejere, hvilket jeg på ingen måde kan se og på ingen måde bifalder. De har forgrebet sig på alle regler, tilsidesat al sund fornuft, uden hensyntagen til naboer, lokalplan, miljø og etik. Jeg håber virkelig at bureaukratiet sejrer.

John Weber
Køgvej 43A, Roskilde.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk