23. april 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lindskov: God ide med analyse af Røde Port

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lindskov: God ide med analyse af Røde Port
Opdateret 10. august 2018 kl. 13:22
Roskilde Avis Paperboy Læserbreve - 10. august 2018 kl. 10:54
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DEBAT: Roskildes tiltrækningskraft skal bevares

Forhenværende kommunaldirektør - og socialdemokratisk byrådskandidat - Gert Hovald advarer i et indlæg i Roskilde Avis mod, at man igangsætter analyser, der belyser fordele og ulemper af massive detailhandelsarealer i Røde Port (Ny Østergade)-projektet.

For ifølge Gert Hovald er detailhandlen nærmest pr. definition altid mod nye projekter, og flere analyser vil blot forsinke projektet yderligere. Hovald argumenter i bedste Darwinistiske stil, at tilpasningen til de eksisterende butikker nok skal 'komme af sig selv'.

Ud fra et ultra-liberalistisk nærmest 'survival of the fittest'-synspunkt er det da korrekt, at tilpasningerne givetvis kommer af sig selv. Men hvordan og hvornår vil de komme - og hvad vil konsekvenserne være?

Tag blot et kig til Frederikssund, hvor Sillebroen har tømt den ellers livlige bymidte. Eller til Ringsted, hvor placeringen af et outlet og en stor dagligvarebutik sammen med et større antal eksternt beliggende dagligvarebutikker har lagt Ringsted bymidte øde. Så ja - det kommer af sig selv - men er det de udsigter, vi ønsker for Roskilde?

Det håber jeg ikke, at socialdemokraterne mener.

Vi har i dag en unik by med flere store turistattraktioner. Domkirken. Vikingeskibsmuseet. Rockmuseet. Blot for at tage nogle af de magneter, der tiltrækker gæster og turister.

Men udover disse vigtige attraktioner er det vigtigt også at bevare vores gode og inspirerende bymidte med de spændende butikker, hyggelige caféer og restauranter. For ellers tager turisterne med en bus til Roskilde og ser Domkirken - og tager derefter direkte tilbage til hotellet eller krydstogtskibet i København. Dét får vi jo ikke så meget vækst af...

Jeg er selv uddannet i en af butikkerne i Algade, så jeg har den største respekt for butiksindehaverne, der kæmper for deres levebrød - og for de foreninger, der taler på deres vegne. Det er dem, der har deres levebrød på spil. Ikke Hovald. Ikke rådhuset. Og ikke byrådet.

Så når Torben Stevold på vegne af Roskilde Handel og Lisbeth Wilstrup fra Ro's Torv i fællesskab anbefaler, at vi fra politisk hold yderligere analyserer konsekvenserne af hele 20.000 m2 ekstra detailhandelsareal i Roskilde, er der ikke tale om negative "refleksreaktioner". Der er derimod tale om rettidig omhu.

Det er ikke for sjov, når Erhvervsministeriet i sin Vejledning om detailhandelsplanlægning refererer undersøgelser, der i forsigtige scenarier forventer en internet-handel på 30% af det samlede udvalgsvareforbrug i 2030. Og det er heller ikke for sjov, når et analysehus estimerer, at arealbehovet i udvalgsvarehandlen vil falde med 1,6 mio. m2 frem mod 2030 - ikke mindst pga online-handel.

Personligt og politisk er jeg positiv over for Røde Port-projektet ved Ny Østergade.

Men der er gået flere år siden sidste analyse, og jeg kan kun erklære mig helt og aldeles enig med repræsentanterne for detailhandlen i Roskilde: Lad os få aktuelle analyser af konsekvenserne - og lad os drøfte nærmere med udvikleren, hvad projektet bør indeholde.

Mere af det samme, der blot kannibaliserer på de nuværende butikker - eller nyt, som kan supplere og øge tiltrækningskraften? Lad os få opdateret vores viden, så næste skridt kan blive med den rigtige fod forrest - og med næsen i den rigtige retning.

Lars Lindskov
Formand Udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering

Gruppeformand, Det Konservative Folkeparti

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk