28. januar 2021
11RIN varmepumpe 5
gallery icon

Se billedserie

Foto: Ringsted Forsyning
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vild pumpe gør det grønnere at blive varm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vild pumpe gør det grønnere at blive varm
Ringsted - 12. januar 2021 kl. 05:55
Af Nikolaj Kennov Rasmussen

Mens corona har sat hele verden på pumperne, har pandemien også sat sit præg på, ja, installationen af Ringsteds nye, store varmepumpe, der skal få flere over på fjernvarme.

At byen nye store varmeanlæg stod færdig den 18. december, og derfor lige knap 14 dage før deadline den 31. december, er et lykketræf, ikke engang Ringsted Forsyning turde håbe på, da pandemien forsinkede og besværliggjorde installationen fra foråret og frem.

- Vi har måtte udskyde store dele af processen på grund af corona, der har forhindret leveringer af forskellige dele fra Italien og Tjekkiet. I den sidste slutspurt har det skabt overlap mellem mange forskellige på arbejde på samme sted, siger Janne Hansen, direktør i Ringsted Forsyning, inden projektleder på projektet, Ole Winther, supplerer i en pressemeddelelse:

- Trods forholdene, coronaudfordringer og forsinkelser fra udlandet, lykkedes det at komme i mål til tiden. Det er resultatet af et godt samarbejde og en meget flot indsats fra de lokale virksomheder.

Det er nyt, at fjernvarmeselskaber etablerer store varmepumper. Men med den stigende mængde el fra vindmøller og solceller, er det eftertragtet, at fjernvarmeværker benytter eldrevne varmepumper, for at udnytte den grønne strøm. Foto: Ringsted Forsyning

Det var ellers lige på vippen, at Ringsteds grønne profil blev reddet af det nye varmeanlæg.

Havde Ringsted Forsyning ikke fået det færdigt inden udgangen af året, var de såkaldte energisparepoint nemlig bortfaldet.

- Der har været travlhed for mange forsyningsselskaber sidste år, ikke mindst os i Ringsted Forsyning. Hvis varmepumpen ikke var blevet færdig, havde vi ikke fået energisparepointene og havde derfor gået glip af en stor chance for at nedsætte kommunens CO2-udledning, siger Janne Hansen om forsyningsselskabernes forpligtelse til at finde energibesparelser.

Kæmpe besparelse

Ringsted Fjernvarme var i 2019 pålagt at skulle spare 3,2 procent af staten. Det blev gjort alene ved konvertering af en række naturgasforbrugere og olieforbrugere til den miljøvenlige fjernvarmeforsyning.

Med den nye varmepumpeløsning har Ringsted Fjernvarme nu opnået meget større energibesparelser. Allerede i 2021 regner de således med en CO2-reduktion på 88 procent.

Det glæder Sadik Topcu, der er formand for bestyrelsen i Ringsted Forsyning:

- Med investeringen i en ny varmepumpe løfter vi vores ansvar og styrker vores arbejde i forhold til verdensmålene. Her særligt verdensmål nr. 7, der omhandler bæredygtig energi, siger Sadik Topcu.

Med den nye varmepumpe og en målrettet nedskalering i anvendelsen af naturgas til varmeproduktion, opnår Ringsted Fjernvarme en samlet CO2–reduktion på 88 % i 2021. Foto: Ringsted Forsyning

Med 11.000 kW er varmeanlægget ikke landets største, men alligevel bygget til at kunne favne nuværende konverteringer fra husejere, der måtte udskifte gamle, fossile varmekilder med det bæredygtige alternativ.

- Der er nogle områder i Ringsted, der i forvejen grænser op til fjernvarme, men det nye anlæg er også indstillet til at rumme nye bydele og tilflyttere, siger Janne Hansen om anlægget.

Glædeligt for hele Ringsted

På grund af corona forventes anlægget først indviet i foråret.

Selv om det stadig mangler lidt finish i form af maling og isolering, glæder Janne Hansen sig over, at varmepumpen nu er i funktion.

- Nu får vi en grønnere profil, samtidig med at vi beholder stabile varmetakter fremover med en god brændselsøkonomi. Det er nyt og glædeligt for alle i Ringsted.

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk