21. september 2021
Et vidne i retten forklarede, hvordan en såkaldt vindafviser kan have haft fatale konsekvenser for udsynet for føreren af lastbilen.
Et vidne i retten forklarede, hvordan en såkaldt vindafviser kan have haft fatale konsekvenser for udsynet for føreren af lastbilen.
Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ulovligt grej på lastbil medvirkede til dødbringende ulykke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ulovligt grej på lastbil medvirkede til dødbringende ulykke

Et plastikskjold, der skulle forhindre vinden i at blæse direkte ind i kabinen på en lastbil var formentlig medvirkende til, at en tragisk ulykke kostede en 16-årig pige fra Ringsted livet, vurderer bilinspektør.

Ringsted - 17. november 2020 kl. 18:29
Af Ulla Jensen

Den tekniske rapport, der blev udarbejdet efter en dødsulykke, blev mandag i Retten i Roskilde brugt som dokumentation for anklageskriftet i sagen mod en 46-årig lastbilchauffør.

arrow Læs også: Mor så ulykke på afstand - cyklede datter i møde

Ulykken, der fandt sted tirsdag den 21. april i år, kostede en 16-årig pige fra Ringsted livet. Pigen cyklede i cykelfeltet i rundkørslen ved Haslevvej og Østre Ringvej i Ringsted, da hun blev ramt af en højresvingende lastbil.

Den tekniske rapport konkluderer, at en kombination af et nedsat udsyn til lasbilens spejl på højre side og en accelererende hastighed ud ad rundkørslen havde indflydelse på ulykkens opståen og forløb.

Bilinspektøren, der havde udfærdiget rapporten, var indkaldt som vidne i sagen.

Plastikskærm ikke tilladt

Vidnet forklarede, hvordan en såkaldt vindafviser kan have haft fatale konsekvenser chaufførens udsyn. En vindafviser er en plastikskærm, der er monteret på karmen af ruden.

Men det er ikke tilladt at montere vindafviseren, så den hindrer udsynet, forklarede inspektøren:

- Det er ikke tilladt. Det er ikke tilladt at montere noget, der nedsætter udsyn til spejlet. Bilen ville blive kasseret til syn.

Vidnet forklarede, at vindafviseren skal forhindre at vind blæser direkte ind i kabinen, når man ruller vinduet ned.

Reflekser i spejlet

Bilinspektøren havde medbragt farvebilleder af, hvordan lys blev reflekteret skævt i spejlet, når vindafviseren kom imellem spejlet og lastbilen. Både når ruden var oppe, og når den var rullet ned.

- Det ser mærkeligt pløret ud. Bare i selve glasset er der refleksion. Og selv om man ruller ruden ned, så vil der være en refleksion på glasset bagved, påpegede inspektøren.

Den 46-årige chauffør havde forinden forklaret, at vindafviseren ikke påvirkede hans udsyn til spejlet. Han sammenlignede det med et par lette solbriller at se igennem.

Lastbilens hastighed var også en faktor.

Den tekniske rapports forfatter forklarede, at lastbilens fart i rundkørslen havde haft indflydelse på ulykken.

Han havde målt køretøjets digitale køreskiver.

Derved havde han konkluderet, at farten på vej ind i rundkørslen var mellem 5 og 17 kilometer, mens den på vej ud var mellem 17 og 29 kilometer i timen.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk