26. januar 2020
Leder af fodboldskolen, Vagn Petersen (tv.) og trænerleder Emil Asferg.
gallery icon

Se billedserie

Leder af fodboldskolen, Vagn Petersen (tv.) og trænerleder Emil Asferg.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trænertalent og garvet klubmand i spidsen for fodboldskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trænertalent og garvet klubmand i spidsen for fodboldskole
Ringsted - 14. juli 2019 kl. 12:15
Af Victor Viemose
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Omkring 70 drenge og piger er i denne uge på DBU Fodboldskole hos Ringsted IF, hvor en garvet klubmand og et ungt trænertalent er ved roret.

arrow Læs også: RIF-formand: Vi skal holde på de bedste

Tredje dag af Ringsted IF's fodboldskole starter en smule træls. Et vindue til klubhuset på Tværalle er brækket op - formentlig med et koben - og vindueskarmen er splintret.

- Det sker desværre tit, at der er indbrud i nattens løb. Der er heldigvis ikke stjålet noget.

Bemærkningen falder fra Vagn Petersen, der leder årets fodboldskole. Han inspicerer vinduet med en irriteret mine, men skifter hurtigt fokus til det, som det handler om i dag: Fodbold. Det er formiddag, solen skinner, og de første børn har allerede fundet vej til de grønne baner bag Ringsted Sports Center og er begyndt at sparke på mål.

Omkring 70 børn i alderen 7 til 13 år, heraf en håndfuld piger, er i år med på DBU Fodboldskole i Ringsted, som RIF har holdt siden 90'erne.

- Ja, hvor mange gange er det egentlig? Første gang var i 1993, men vi har ikke holdt det alle årene. Det er mere end 20, men ikke 25, for der får man et diplom af DBU, og det har vi vist ikke fået i posten endnu, siger Vagn Petersen og griner.

Selvom det præcise antal fodboldskoler ikke ligger klar på tungen, så er Vagn Petersen om nogen en mand, der kender Ringsted IF. Han er klubmand, og har siden 1962 bestridt næsten alle tænkelige roller i Ringsted IF: Spiller, træner for ungdoms- og reservehold, kasserer og nu altså leder af fodboldskolen. Den praktiske del, vel at mærke.

Det overordnede ansvar for træningen ligger hos den kun 22-årige Emil Asferg, der til daglig er U/17-træner og assistenttræner på nogle af seniorholdene.

I takt med at flere og flere børn får støvlerne på og spæner afsted ud på det indbydende grønne græs, bevæger også Vagn Petersen og Emil Asferg sig ud for at inspicere træningen.

Imens forklarer den 22-årige Ringsted-dreng, der på beskeden vis ikke er meget for at tage mærkatet 'trænertalent' på sig, hvordan han blev træner med UEFA's B-licens i så ung en alder.

- Det er egentlig lidt den klassiske historie. Jeg fik en skade, der satte mig ud af spillet i en periode, og så begyndte jeg at fatte interesse for trænergerningen. Jeg synes, det er fedt at kunne være med til at udvikle unge spillere, siger Emil Asferg.

Om der gemmer sig en ny Kasper Hjulmand eller Pep Guardiola i maven på Emil Asferg, vil han ikke spå om. På kort sigt er planen at blive lærer på en idrætsefterskole, men den unge RIF'er tør godt drømme.

- Altså, FC København har jo lige ansat en 28-årig assistenttræner, så det beviser jo, at alt er muligt. Det er i hvert fald med til at motivere mig, siger Emil Asferg med henvisning til FCK's forfremmelse af Stefan Madsen fra U/19-assistenttræner til assistent for de danske mestre og Champions League-deltagere.

På banen nærmest klubhuset har Martin Hove Kristensen, der træner nogle af de mindste i Ringsted IF, sat sig i en rundkreds med en håndfuld børn for at gøre klar til en dribleøvelse.

Først sværmes der om en række forhindringer på egen hånd, og snart efter skal børnene drible én mod én og score på nogle små mål.

Det er simple øvelser. Faktisk noget simplere end de øvelser, der står i den håndbog, som DBU udleverer som guideline til fodboldskolerne.

Vagn Petersen hiver den frem og slår op på en tilfældig side.

- Prøv at se denne her eksempelvis. Det er jo alt for kompliceret til sådanne nogle små rollinger.

Han peger på en tegning med en række pile og cirkler, som ligner en af de mere avancerede taktikker i spillet Football Manager.

- Vi vil gerne have, at alle niveauer kan være med på fodboldskolen. Det skal først og fremmest være sjovt og hyggeligt at være her, siger Vagn Petersen, inden Emil Asferg supplerer ham:

- Det er jo begrænset, hvad man kan nå at lære på én uge, så derfor handler denne her uge også i høj grad om, at børnene kan knytte nogle nye venskaber på kryds og tværs samtidig med, at de kommer ud og bevæger sig, siger Emil Asferg.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk