12. juli 2020
Ringsted Kommunes sundhedsteam er i år begyndt på et stærkere opsøgende arbejde med tidlig opsporing af kol og Type 2-diabetes. Pr-foto
Ringsted Kommunes sundhedsteam er i år begyndt på et stærkere opsøgende arbejde med tidlig opsporing af kol og Type 2-diabetes. Pr-foto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stærkere opsøgende arbejde for at opspore borgere med kol og diabetes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stærkere opsøgende arbejde for at opspore borgere med kol og diabetes
Ringsted - 30. juni 2020 kl. 17:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ringsted Kommunes sundhedsteam er i år begyndt på et stærkere opsøgende arbejde med tidlig opsporing af kol og Type 2-diabetes.

Det går blandt andet ud på, at sundhedsteamet tager ud til steder med mange forsamlede for at tale om tidlig opsporing, fremgår det af en pressemeddelelse.

Restriktionerne i forbindelse med coronavirus er også gået ud over det opsøgende arbejde, og den forstærkede indsats bliver derfor rykket til et tidspunkt, hvor det igen er sundhedsmæssigt forsvarligt at mødes mange mennesker, blandt andet vil sundhedsteamet besøge Sneslev Sogneforening til oktober.

Det er dog stadig yderst vigtigt at være opmærksom på symptomer på Type 2-diabetes og KOL og opsøge egen læge, hvis man har mistanke om dette.

Symptomerne på Type 2-diabetes kan være svære at opdage, fortæller Eva Pilt Astrup, sundhedskonsulent i Ringsted Kommune.

- Symptomerne udvikler sig langsomt, fra måneder til år, og de er i begyndelsen relativt svage. Derfor fejltolkes de ofte som alderdomstegn eller som en almindelig skavank, der efterhånden er blevet accepteret og forblevet ubehandlet. Sygdommen kan derfor også have været til stede i kroppen i mange år, før den bliver diagnosticeret ved en tilfældighed, fortæller hun.

Det anslås, at cirka 256.000 mennesker har sygdommen i Danmark.

Type 2-diabetes er arveligt. Hvis en af forældrene har type 2-diabetes, er risikoen for at udvikle sygdommen cirka 40 procent.

Hvis begge ens forældre har type 2-diabetes, er risikoen for at udvikle sygdommen op til 80 procent.

KOL kan også være svært at opspore og åndenød ved almindelige hverdagsaktiviteter kan være symptom på kol.

- I begyndelsen mærker man måske kun, at man bliver forpustet ved fysisk anstrengelse. Efterhånden kan man blive forpustet og få åndenød ved almindelige hverdagsaktiviteter, for eksempel ved at gå på trapper, cykle op ad en bakke eller ved at gå og bære på noget samtidigt, siger Eva Pilt Astrup.

- Nogle tænker, at det er fordi, de er i dårlig form, og måske har vænnet sig til at have hoste med eller uden slim. Men det er ikke normalt at have de kol symptomer over længere tid - uanset alder, rygning eller hvilken form, man er i. Så det er meget vigtigt, at der reageres på symptomer på kol, uddyber hun.

Jo tidligere kol bliver opdaget, jo flere gode leveår kan man få.

Cirka 320.000 mennesker har kol i Danmark. Halvdelen ved ikke, at de har sygdommen, fordi de enten ikke får diagnosen eller diagnosticeres forkert.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk