22. juni 2021
- Helhedsplanen har givet os et skub. Før vi fik helhedsplanerne var der ikke nogen klub, siger Lene Søgaard Petersen, der er initiativtager til blandt andet nørkler-gruppen. 		Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

- Helhedsplanen har givet os et skub. Før vi fik helhedsplanerne var der ikke nogen klub, siger Lene Søgaard Petersen, der er initiativtager til blandt andet nørkler-gruppen. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Samlingshus har succes med café

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samlingshus har succes med café

Åben Café i forsamlingshuset Friheden i Bringstrup ved Ringsted er et succesrigt tiltag, som eksisterer på femte år takket være Ringsted Kommunes helhedsplaner for landsbyerne.

Opdateret 13. september 2019 kl. 15:39
Ringsted - 13. september 2019 kl. 15:36
Af Ulla Jensen

Med det poetiske navn Friheden fortæller forsamlingshuset i Bringstrup på et splitsekund, at det har en lang historie bag sig.

Det blev bygget i 1875 i en periode, hvor forsamlingshuse mange steder i landet skød op og var medvirkende til, at bønder og andet godtfolk kunne mødes om fælles aktiviteter.

En vanskelig størrelse

Forsamlingshusene var typisk fælles- eller foreningsejede, og blev anset som bebudere af det folkelige, parlamentariske samfund.

De sidste 30-40 år er det blevet stadigt mere vanskeligt at drive forsamlingshuse på landet. Men for Friheden i Bringstrup blev de kommunale helhedsplaner et vendepunkt.

Det fortæller Lene Søgaard Petersen, der er initiativtager af blandt andet nørkler-gruppen, som holder til i forsamlingshuset.

Hun er desuden medlem af både forsamlingshusets bestyrelse, lokalrådet og fællesrådet, som er en paraplyforening for de andre foreninger.

Cafédag samler folk

- Helhedsplanen har givet os et skub. Før vi fik helhedsplanerne, var der ikke nogen klub, pointerer hun.

I Friheden har helhedsplanen for området haft den konsekvens, at der nu er cafédag hver tredje onsdag fra september til marts måned.

Til hver cafédag har man enten et kulturelt indslag eller en fællesaktivitet. Det kan være i form af et foredrag eller i form af en fælles byttedag (se programmet andet steds på siden).

Derudover mødes blandt andre nørkler-damerne cirka hver 14. dag med deres sy-, strikke- og broderitøj.

- Det gode er, at det breder sig som ringe i vandet. Når vi mødes sidder vi og snakker med hinanden, og vi taler også privat. Men kan komme af med lidt, og det er rigtig dejligt, siger Lene Søgaard Petersen.

- Det har den bivirkning, at man begynder at ses privat. Så har man måske nogle æbler til overs, og spørger: Hvem vil have nogle af mine æbler eller mine rønnebær. Eller man skal en tur til Ikea og spørger, om der er nogle, der vil med.

Fællesspisning er et hit

Noget af det allermest populære i forsamlingshuset Friheden er fællesspisning. Når der er fællesspisning kommer der dobbelt så mange.

- Der er plads til 110, og de sidste to gange har vi måttet skrive folk på venteliste.

Helhedsplanen er også skyld i, at forsamlingshuset er blevet renoveret henover de seneste år.

Det fondsejede hus har søgt og fået penge til blandt andet klimavenlig opvarmning og renovering af gulvene i huset.

Pengene er der blandt andet søgt om gennem helhedsplanpuljen.

- Men vi bidrager selv med mange hundrede timers frivilligt opvarmning og økonomi, understreger Lene Søgaard Petersen.

Ringsted Kommune har de seneste år afsat en million kroner om året, som landsbyerne kan søge af til aktiviteter eller tiltag i landområderne.

Derudover findes yderligere to puljer, som Landsbyforum Ringsted administrerer.

Program
  • 18. september: Fællesspisning ”Høstfest” kl. 18. HUSK tilmelding snarest, der er altid fuldt hus på SMS til Else: 20419539
  • 6. oktober Mindstorm kl. 10-14
  • 16. oktober byttedag f.eks. med ”syltesager” og planter. FOREDRAG kl. 19 ved Lars Gormsen om I.C. Christensen og ”vores egen” Ole Hansen, den første bonde i kongens råd. Mulighed for køb af kaffe og kage. Se omtale på bagsiden.
  • 20. november: julehygge: fællesspisning klokken 18. HUSK der er tilmelding til fællesspisning på SMS til Else: 2041 9539.
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk