8. april 2020
- Snus er stadigvæk et forholdsvis nyt fænomen i Danmark. Derfor er der endnu ikke lavet danske undersøgelser, som viser eller bekræfter, at dem, der ryger cigaretter, startede med at tage snus, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse. PR-foto
- Snus er stadigvæk et forholdsvis nyt fænomen i Danmark. Derfor er der endnu ikke lavet danske undersøgelser, som viser eller bekræfter, at dem, der ryger cigaretter, startede med at tage snus, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse. PR-foto
Foto: Fotograf Tomas Bertelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Røgekspert: - Du får mig aldrig til at lovprise snus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Røgekspert: - Du får mig aldrig til at lovprise snus
Ringsted - 23. januar 2020 kl. 13:53
Af Nikolaj Kennov Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Til næste år gør regeringens tobaksaftale det langt sværere for både grundskole- såvel som gymnasieelever at få fat i cigaretter og andre nikotinprodukter i kiosker og supermarkeder.

Ikke nok med at tobaksafgiterne forøges, ryger alle tobaksvarer væk fra disken, indpakningen får en makeover, så tobaksfirmaerne ikke længere kan lokke med farverige pakker og dåser, mens smage af frugt, lakrids eller vanilje fjernes helt fra sortimentet. Samtidig forvises cigaretter og andre nikotinprodukter fra grundskolernes og gymnasiernes matrikler.

Rettidig omhu

Det sker alt sammen i lyset af de seneste års stigende antal af unge rygere, hvor næsten hver tredje af de 16-24-årige i dag ryger dagligt eller lejlighedsvist.

Projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, bifalder tobaksaftalen, der faldt inden jul og træder i kraft efter sommerferien 2021.

- Regeringen udviser rettidig omhu med tobaksaftalen, der med røgfri skoletid ikke bare forviser cigaretter, men også snus og tyggetobak helt fra folkeskolerne og ungdomsuddannelserne, siger Niels Them Kjær, der mener, at langt de fleste medier har overset, at aftalen gælder samtlige nikotinsprodukter og ikke bare cigaretterne. Også selvom grundlaget er vaklende.

- De sundhedsmæssige risici ved tyggetobak er endnu ikke dokumenterede, fordi det er et forholdsvist nyt nicheprodukt, mens snus jo har været et velkendt produkt på det svenske marked i mindst 25 år, siger Niels Them Kjær.

Ifølge eksperten udgør rygning den største sundhedsmæssige risiko, men han synes alligevel, at det er alarmerende, at andre nikotinprodukter som snus og tyggetobak trender blandt unge.

Skulle han vælge, valgte han dog det sidste.

- Jeg synes jo ikke, at de unge skal være afhængige af tobak overhovedet, men skulle jeg vælge mellem pest eller kolera, ville jeg da foretrække, at de unge valgte tyggetobak eller røgfri tobak, fordi de ikke får lungekræft, siger Niels Them Kjær og tilføjer:

- Du får mig ikke at lovprise snus eller tyggetobak, bare fordi det måske er en smule bedre end at ryge. Jeg frygter snarere, at det kan blive første skridt på vejen hen imod cigaretterne, der kan gøre hele kroppen syg.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk