16. oktober 2021
Flueblomst blomstrer atter i Allindelille Fredskov. Foto: Biopix
Flueblomst blomstrer atter i Allindelille Fredskov. Foto: Biopix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pris til Allindelille Fredskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pris til Allindelille Fredskov
Opdateret 05. april 2017 kl. 06:42
Ringsted - 05. april 2017 kl. 06:22
Af Dan Qvitzau

Dansk Botanisk Forening har indstiftet Botanikprisen, der gives for en fremragende indsats for bevarelse af den danske flora. Prisen uddeles i sit første år til forfatter og tegner Jens Chr. Schou - og til plejegruppen i Allindelille Fredskov. De to prismodtagere får 10.000 kroner hver.

arrow Læs også: Frivillige passer sjældne orkideer

Plejegruppen i Allindelille Fredskov nord for Ringsted har ved leslåning sikret overlevelsen af Flueblomst på dennes eneste voksested i Danmark.

Flueblomsten er speciel, idet dens blomst ligner og dufter som »hunfluer«, så hannerne parrer sig med blomsten - og dermed bestøver de den.

Ved at fjerne høje, skyggende græsser har plejegruppen sikret fremgang for Flueblomsten - fra nogle enkelte individer til en livskraftig bestand.

Plejegruppens indsats er også vigtig for overlevelse af tre andre sjældne orkidéer i skoven - nemlig Rød Skovlilje, Skov-Sværdlilje og Knælæbe.

Knælæbe er en farveløs orkidé, som langt det meste af tiden snylter på en svamp under jorden med videre forbindelse til skovtræer. Arten blomstrer sjældent, men er i nyere tid kun fundet i Allindelille. Sikring af gode forhold i skoven er derfor helt afgørende for mangfoldigheden af den danske flora.

For god ordens skyld skal vi da lige have med, hvem der fik den anden af de to priser:

Med sine mange bøger om danske arter blandt græsser, halvgræsser, siv, skærmplanter og senest storværket Danmarks Vandplanter har pensioneret skolelærer Jens Chr. Schou fra Hobro ydet en kæmpeindsats til, at danske plantearter kan identificeres korrekt, og deres udbredelse og biologi bliver kendt.

Bøgerne er af allerhøjeste faglige kvalitet, og det er en æstetisk nydelse at se de præcise tegninger og de smukke fotos af planterne. Jens Chr. Schou skaber grundlaget for, at amatører og professionelle botanikere kan glæde sig over Danmarks mange planter og studere dem nærmere, skriver redaktør Nikolaj Hedegaard Correll fra »URT - Tidsskrift for Dansk Botanisk Forening« i en pressemeddelelse.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk