19. januar 2021
Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pilen peger på Irans Revolutionsgarde i dansk spionsag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pilen peger på Irans Revolutionsgarde i dansk spionsag
Ringsted - 29. maj 2020 kl. 12:03
Af /ritzau/

En 100 år lang konflikt i den sydvestlige del af Iran i provinsen Khusistan er fredag omdrejningspunktet under et retsmøde om spionage og attentatplaner i Retten i Roskilde.

arrow Læs også: Spionsag: Planlagt mord eller indsamling af info?

Khusistan er præget af bevægelser, som kræver forskellige grader af medbestemmelse eller decideret løsrivelse fra moderlandet Iran. Blandt dem er gruppen ASMLA - Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz - som kæmper for arabisk selvstændighed. Lederen af ASMLA menes at være en eksiliraner bosat i Ringsted.

Det forklarede lektor i iranske forhold Claus Velling Pedersen fra Københavns Universitet, da han fredag formiddag var indkaldt som ekspertvidne i den spektakulære sag, hvor en norsk-iransk mand er tiltalt for at have arbejdet for en iransk efterretningstjeneste i Danmark og for at have deltaget i planlægningen af et attentat mod lederen af ASMLA i Ringsted.

Hvis den tiltalte rent faktisk har udført opgaver for en iransk efterretningstjeneste på dansk grund, er det indtil videre uvist for retten, hvilken tjeneste der er tale om.

Der er to efterretningstjenester i Iran: Mois Ministry of Intelligence and Security (på dansk: ministeriet for efterretning og sikkerhed) og Irans Revolutionsgardes efterretningstjeneste.

Ved hjælp af Claus Velling Pedersens viden om Iran forsøgte senioranklager Søren Harbo at pejle sig ind på, hvilken efterretningstjeneste der kan tænkes at udføre opgaver i eksempelvis Danmark.

- Mois står primært for kontraspionage. Den nationale og indre sikkerhed.

- Mens revolutionsgardens efterretningstjeneste nærmere tager sig af det ydre - altså anslag udefra og opgaver i udlandet, forklarer lektoren.

Ifølge anklagemyndigheden indsamlede den tiltalte norsk-iranske mand oplysninger i form af billeder og videooptagelser i dagene 25. til 27. september 2018 omkring eksiliranerens hjem i Ringsted.

Materialet blev angiveligt videresendt til en iransk føringsofficer.

Optagelserne blev lavet få dage efter et angreb med omkring 25 dødsofre på en militærparade i Ahvaz, som er hovedby i provinsen Khusistan.

Både Islamisk Stat og ASMLA tog skylden for angrebet, forklarer Claus Velling Pedersen.

ASMLA anses af Iran for at være en terrororganisation.

arrow Stinkende beskeder i sag om Irans drabsforsøg i Ringsted
18. juni 2020 kl. 12:50 Opdateret: kl. 12:52
arrow Eksiliranere sigtes for at ville formidle millioner til terror
11. juni 2020 kl. 19:45 Opdateret: kl. 19:36
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk