19. juni 2021
Julija havde svært ved at komme væk fra sin danske mand i et ægteskab, hun betegner som præget af økonomisk og psykisk vold. Modelfoto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Julija havde svært ved at komme væk fra sin danske mand i et ægteskab, hun betegner som præget af økonomisk og psykisk vold. Modelfoto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Offer for psykisk vold: - Jeg troede ikke, jeg var noget værd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Offer for psykisk vold: - Jeg troede ikke, jeg var noget værd
Ringsted - 08. september 2018 kl. 10:02
Af Ulla Jensen

Det skete gradvist. Til at begynde med troede hun, det ville blive bedre. Men det blev værre, meget værre. Det hele kompliceredes af, at hans børn fra et tidligere ægteskab også blev involveret i konflikten.

arrow Læs også: Flere voldsramte skal hjælpes

Julija begyndte at blive bange for sin egen telefon. For at hendes mand skulle efterspore hende. Hun fik knugende ondt i maven, når andre familiemedlemmer vendte hjem til huset. Snart levede hun i konstant ængstelse og frygt. Især angsten for at miste parrets fælles datter sad dybt i hende. Ifølge Julija blev hun truet med, at datteren ville taget fra hende.

- Jeg fik at vide, at jeg var en dårligere mor end en 15-årig, og at jeg ville miste min datter, hvis jeg forlod ham, fortæller hun.

Noget rigtigt var der i det. Julija kunne ikke få permanent opholdstilladelse, hvis hun gik fra sin mand, og med deres fælles barns tilknytning til Danmark kunne Julija ikke få barnet med til sit hjemland.

39-årige Julija fra Ukraine har til DAGBLADET Ringsted - anonymt af hensyn til sine børn - indvilliget i at fortælle dele af sin historie om et ægteskab, som hun til sidst måtte flygte ud af. Hun har sagt ja, fordi hun stadig sidder tilbage med en stor og overvældende følelse af taknemmelighed over for Ringsted Krisecenter, der i år har 40 års jubilæum.

Da det så allermest håbløst ud, var det på krisecentret, hun for første gang mødte omsorg og forståelse fra stærke danske kvinder og - vigtigst af alt - fik muligheden for at slippe ud af et ægteskab, der ifølge Julija var præget af psykisk vold og økonomisk kontrol.

Julija kom til Danmark i 00'erne. Hendes søster, der var flyttet til Danmark, havde hun besøgt flere gange. På et tidspunkt traf hun en dansk mand, som hun forelskede sig i og senere blev gift med.

Det hele tegnede lyst og lovende. Julija flyttede ind i hans hus i et område nær Ringsted, og parret fik et barn sammen.

- Jeg havde ikke »brug for« at komme til Danmark. Jeg havde en god uddannelse fra universitetet og et godt job i Ukraine, men jeg forelskede mig og var måske lidt blind. Alt var godt, og vi lagde planer sammen for fremtiden, fortæller hun på næsten flydende dansk, men med tydelig dialekt.

Julija havde i forvejen et barn, som flyttede med hende til Danmark. Hvad hun ikke vidste var, at hendes danske mand også havde børn fra et tidligere ægteskab.

Snart begyndte forholdene i parrets hjem at forandre sig. Hendes mand viste en ny side, hvor han ønskede at kontrollere hende, både socialt og økonomisk.

Julija blev gradvist mere og mere psykisk nedbrudt.

Julija er et opdigtet navn. Den rigtige identitet er redaktionen bekendt.

Læs mere i DAGBLADET Ringsted lørdag

arrow Krisecenter fejrede 40 års fødselsdag
26. august 2018 kl. 08:24 Opdateret: kl. 08:24
arrow Krisecentrets sansehave giver håb og liv
05. juli 2018 kl. 12:55 Opdateret: kl. 12:55
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk