23. juni 2021
Her ses Banedanmarks forslag til en kort sydlig omfartsbane. De stiplede linjer er alternative ruter for banen. Illustration: Banedanmark
gallery icon

Se billedserie

Her ses Banedanmarks forslag til en kort sydlig omfartsbane. De stiplede linjer er alternative ruter for banen. Illustration: Banedanmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt udspil fra øst: Toget er endnu ikke kørt for en vestlig udfletning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nyt udspil fra øst: Toget er endnu ikke kørt for en vestlig udfletning
Ringsted - 10. maj 2021 kl. 09:43
Af Ulla Jensen

Der er marker og fri natur, så langt øjet rækker, når man står ved Adamshøj Gods, der ligger cirka 6,5 kilometer øst for Ringsted Station. Naboerne skal man gå langt for at møde. Men de findes.

arrow Læs også: Frygter for spidssnudet frø, natur og økonomi

Der er for eksempel Ole Skou, der bor på Nordgården, cirka halvanden kilometer fra godset.

Han er med i en gruppe på tre personer, der i en skriftlig henvendelse har bedt om foretræde for Folketingets transportudvalg i forbindelse med planerne om i fremtiden at lede flere og hurtigere tog gennem Ringsted Station.

De to andre medunderskrivere på henvendelsen er Benedikte Rolighed og hendes far, godsejer på Adamshøj Carl B. Thøgersen.

I brevet til Transportudvalget stiller de tre sig uforstående over for regeringens forslag om at lave VVM-undersøgelser af henholdsvis den korte sydlige omfartsbane og den østlige løsning.

I brevet opremser de en række argumenter, der taler imod både den østlige udfletning og den korte sydlige omfartsbane og for den oprindelige vestlige løsning, som var en såkaldt niveaufri udfletning i området omkring Korsevænget ved Ringsted Station.

Det gør de samtidig med, at en Ringsted-baseret underskriftsindsamling - der går imod omfartsbaner, men er for en østlig udfletning - nærmer sig 1400 underskrifter.

Øst-beboernes argumenter kredser om samfundsøkonomiske konsekvenser, antallet af berørte borgere, natur- og klimapåvirkning og fremtidens byudvikling i Ringsted.

Gruppe er »dygtig«

Men faktisk har de også et andet ærinde, siger Benedikte Rolighed, der bor på Adamshøj Gods.

Hun mener, det er vigtigt at få fortalt offentligheden, at der endnu ikke er taget nogen endelig politisk beslutning endnu.

At der faktisk i princippet er tre andre løsninger i spil udover de to, som regeringen ønsker at VVM-undersøge. Der forestår nemlig stadig politiske forhandlinger på Christiansborg.

- Dem, der arbejder for en østlig løsning, er jo rigtigt dygtige, og de har sat sig ind i tingene. Så respekt for det, siger hun, men tilføjer så:

- Vi synes bare, man får det til at lyde som om, der kun er to løsninger tilbage, den sydlige omfartsbane og den østlige udfletning. Men der er jo ikke taget nogen politisk beslutning endnu, så de andre løsninger, omfartsbanerne og den vestlige løsning er stadig i spil. Det er vigtigt, at det kommer frem, siger hun.

Samtidig, påpeger hun, er ikke alle underskrivere på underskriftindsamlingen både imod omfartsbaner og en østlig løsning.

- Jeg har hørt flere sige, at de slet ikke opdagede, dengang de skrev under, at underskriftsindsamlingen også var for en østlig løsning.

Folk har selv valgt det

- Vi håber med et foretræde at opnå, at politikerne også ser, at i det tidligere forslag - hvor den vestlige løsning blev undersøgt - var den vestlige billigere end den østlige løsning. Vi synes, det er underligt, at det lige pludselig er ændret. Og så håber vi, at de får øjnene op for, at der allerede er en niveaufri udfletning i vest. Vi forstår ikke, hvorfor man så vil lave én til i øst, og ødelægge et åbent landskab.

Hun tilføjer:
- Og i vest har folk allerede valgt at bosætte sig ved en bane i niveaufri udfletning. Det har man ikke i den østlige. I Kværkeby og Fjellebro vil mange blive berørt, fordi støjen kan flyve så langt, som den kan herude.

Værst vil det være, hvis politikerne ender med at nikke ja til den sydlige omfartsbane:

- Det vil være en katastrofe for os, tilføjer hun.

I Benedikte Roligheds optik vil en østlig løsning også være et ja til, at yderligere banetiltag i fremtiden vil ske i øst.

Der er endnu ikke kommet svar fra Christiansborg. Men formand for Transportudvalget Jeppe Bruus (S) bad tirsdag transportminister Benny Engelbrecht (S) om at kommentere på henvendelsen fra borgergruppen i øst.

arrow Modstanden vokser time for time
22. april 2021 kl. 12:03 Opdateret: kl. 12:03
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk