31. juli 2021
Tommy Johannessen efterlyser en klarere stillingtagen til en gyllebeholders miljømæssige påvirkning. Foto: Jens Wollesen
Tommy Johannessen efterlyser en klarere stillingtagen til en gyllebeholders miljømæssige påvirkning. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nabo til netop godkendt gylletank: Det er den helt forkerte vej at gå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nabo til netop godkendt gylletank: Det er den helt forkerte vej at gå
Opdateret 24. juni 2021 kl. 13:53
Ringsted - 24. juni 2021 kl. 12:59
Af Nikolaj Kennov Rasmussen

Den kommer til at hæve sig 9,5 meter over jordoverfladen og rumme 5000 kubikmeter gylle, når den rammer marken mellem Vester Skov og Valsølille landsby.

Efter Svenstrup Gods fik tilladelse til én af de helt store gyllebeholdere i slutningen af maj, er det ikke længere et spørgsmål om hvis, men om hvornår den kommer.

Og det ærgrer mildt sagt Tommy Johannessen, beboer i området, der tidligere har ytret modstand overfor gyllebeholderen igennem en underskriftindsamling.

Sammen med 14 andre borgere fra lokalområdet rejser han endnu en klage over afgørelsen og sender den i dag torsdag afsted til Ringsted Kommune.

Sagen kort
  • Borgere fra Valsølille og Vigersted stiller sig kritiske overfor godkendelsen af en 5000 kubikmeter stor og 9,5 meter høj gyllebeholder på marken mellem Vester Skov og Valsølille landsby.
  • Det er Svenstrup Gods, der i slutningen af maj fik tilladelse af Ringsted Kommune til at etablere gyllebeholderen i forlængelse af en mulig udvidelse af svinebesætningen på Overdrevsgården ved Vigersted.
  • Udvidelsen med tre staldbygninger er dog endnu ikke godkendt af kommunen, men Peter Hansen, formand i Vigersted Lokalråd kan kun frygte, at den nu bliver det med mere tung trafik igennem landsbyen, ødelagte veje og trafikal uro som konsekvens.
  • Også Tommy Johannesen, nabo til den måske kommende gyllebeholder, klager over, at Ringsted Kommune ikke har placeret gyllebeholderen i en større miljømæssig kontekst, hvor hverken nærmeste åløb eller områdets status som pilotnaturpark er taget med i vurderingen.
  • Begge borgere undrer sig over, hvorfor Svenstrup Gods ikke placerer gyllebeholderen på Overdrevsgården

- I sidste ende er det her jo et slagsmål mellem penge og miljø. Ringsted Kommune har desværre valgt at give pengene forrang uden at tænke på miljøet og den kommende pilotnaturpark, som det ellers er meningen, at området en dag skal rumme, siger Tommy Johannessen og slår fast:

- Det er ikke bare ude af trit med tiden. Det er den helt, helt forkerte vej at gå.

»Kan ikke skjules«

I afgørelsen har Ringsted Kommune lagt vægt på, at gyllebeholderen skal være skovgrøn og dækkes af et træhegn. En biogastragt og overdække skal mindske lugtgener.

Samtidig er gyllebeholderen flyttet 30 meter fra skellet mellem mark og skov, hvor den ellers skulle have været placeret.

Det afholder dog ikke Svenstrup Gods fra at skulle søge om dispensation for at bygge indenfor den såkaldte skovbyggelinje, hvor der almindeligvis skal være mindst 300 meter mellem skov og bygning.

Samtidig mener Tommy Johannessen, at Ringsted Kommune har glemt at udarbejde en miljøundersøgelse - den såkaldte VVM-redegørelsen, der skal tage hensyn til gyllebeholderens mulige indvirkning på miljøet.

- Vi mener klart, at kommunens afgørelse også bør rumme en stillingtagen til pilotnaturparken, for det er ganske enkelt ikke muligt at skjule en 50000 kubikmeter stor gyllebeholder, fastslår Tommy Johannessen.

Det store i det små

Gyllebeholderen skal etableres efter Svenstrup Gods har søgt om tilladelse til at udvide svinebesætningen på Overdrevsgården ved Vigersted. Den ansøgning har kommunen dog endnu ikke færdigbehandlet.

Ifølge Tommy Johannessen giver det dog et meget godt indblik i, at gyllebeholderen hænger sammen med noget større, som kommunen undlader at tager med i vurderingen. En vurdering, som han kalder enøjet.

- Kommunen forholder sig heller ikke til, at Skee Å senere løber ud i Tåstrup Å og derefter Storebælt, siger Tommy Johannessen.

Tabt herlighedsværdi

Med klagen vil han og lokalområdets borgere kræve, at gyllebeholderens miljømæssige påvirkning bliver undersøgt.

Håbet er, at hvis planklagenævnet giver medhold, bliver den sendt videre til Byrådet. For Tommy Johannessen ville det beyde alverden at få sagen behandlet politisk, for som han slutter:

- En gyllebeholder betyder tabt herlighedsværdi, for jeg flyttede på landet for at flytte ud i smuk natur.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk