24. september 2021
Herrerne i Wordenskjolds Ølklub mødes ca. en gang i kvartalet for at smage specielle øltyper, man ikke lige kan købe i nærmeste supermarked. Næste gang er 26. oktober kl. 14, hvor den står på IPA-smagning, og alle er velkomne. Foto: Nikolaj Kennov Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Herrerne i Wordenskjolds Ølklub mødes ca. en gang i kvartalet for at smage specielle øltyper, man ikke lige kan købe i nærmeste supermarked. Næste gang er 26. oktober kl. 14, hvor den står på IPA-smagning, og alle er velkomne. Foto: Nikolaj Kennov Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når mænd mødes i en kælder for at drikke englepis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Når mænd mødes i en kælder for at drikke englepis

Wordenskjolds Ølklub mødes omtrent en gang i kvartalet for at smage øl fra alle verdens hjørner. Det handler ikke om at drikke sig i hegnet, men snarere om at tage en lille tår af en stor igangværende ølrevolution.

Ringsted - 22. oktober 2019 kl. 19:14
Af Nikolaj Kennov Rasmussen

Der står "man cave" på et emaljeskilt.

Og mandehule er da også netop det, de fremmødte mænd lægger op til i humleentusiasten Claus Wordenskjolds kælder, hvor store som små ølflasker med farverige etiketter dækker væggene fra gulv til loft - og mere end antyder, at der her er tale om en vasekægte ølklub.

Øl har bare altid smagt mænd bedre, gisner selskabet forsigtigt på spørgsmålet, om hvorfor ingen kvinder er mødt op.

Men som alle herrer om bordet forsikrer: "De er skam mere end velkomne. For der er plads til alle her."

- Ja, det er desværre lidt stereotypisk, siger Claus Wordenskjold om den ølklub, han under eget efternavn startede for syv år siden, da han flyttede til huset på Bøllingsvej i Ringsted.

Ølkælderen

Dengang foregik smagningerne i Claus' stuer, men i takt med at mere hjemmeimporteret øl fandt plads i kælderen, rykkede klubben langsomt ned ad trapperne.

- Det var i oktober for tre år siden, at vi indviede "mandehulen" her i kælderen, men det var ikke, fordi vi ville lave vores egen oktoberfest i miniudgave. Slet ikke. Oktoberfest handler jo om at drikke sig helt i hegnet, siger Claus, inden en anden ølhund i selskabet byder ind.

- Der er sket meget med øl, siden klubben begyndte, men dengang som nu handler det om smagen fremfor styrken, fastslår han.

Udover de 45 ølsmagninger, Claus Wordenskjold rundt regnet deltager i årligt, hjælper Claus og klubbens medlemmer Det Lille Bryggeri i Bringstrup.

De kender bryggeren René Hansen fra forne tider, men synes også så godt om hans bryg, at det faktisk er den første - og eneste danske - på dagens program, der runder den mere end specielle sure øltype.

Og det lægger i den grad op til en udfordring af smagsløgene, når herrerne skal smage alt lige fra syrlige kirsebær over blåbær til basilikum.

Kirsebærsovs og pesto? Nej, nej. Alt sammen øl selvfølgelig.

- Men det handler faktisk ikke kun om at smage på øllen, man skal også slå flapperne ud. Hvis der er et stort pift ved åbning, er det en hvedeøl, mens en engelsk ale er mere slap i det. På den måde kan man også bruge ørerne som rettesnor, siger en gæst i selskabet, der alle ville blive oprigtigt glade, hvis man kaldte dem øl-nørder.

Claus Wordenskjold smiler i hvert fald ved udtrykket og istemmer flokkens begejstring ved at stifte bekendtskab med øllens kemiske sammensætninger, sjov baggrundsviden om bryggerierne og uddybende data om alkoholprocent og ophavsland.

I dag er det Belgien, USA, Skotland og Danmark, men alle fremmødte synes at være enige om, at danske Mikkeller laver noget af verdens bedste øl for tiden.

- Og det er ikke for at være patriotiske, det er faktisk helt uvildigt, fastslår mændene om den vurdering, der bl.a. tager udgangspunkt i et særligt smageskema udstyret med info og pointskala, så mændene har styr på det smagte.

- Det er ligesom de fodboldkort, vi samlede på, da vi var små, som en gæst siger, inden smagningen kan begynde.

1 er udrikkelig, mens 10 er perfekt.

Goodbye Carlsberg

Carlsberg har i den grad fået kamp til ølhanerne. I 2012 havde Danmark 132 bryggerier, mens antallet sidste år lød på 206.

Men det er ikke kun bryggerierne, der er blevet flere. Også interessen blandt menigmand har vokset betydeligt.

På bare et år er der kommet tusinde flere til i Danske Ølentusiaster, der i øjeblikket tæller 8329 medlemmer på landsplan.

Det svarer til en stigning på 12,01 procent siden 2018.

Ifølge den lokale klubs medlemmer har interessen noget at gøre med, at mange er træt af den vanlige pilsner og derfor længes efter at få sat ord på begejstringen over alle de nye øl, der bliver fremgæret i disse år - og som er mere tilgængelig end nogensinde før.

- Men altså... pilsneren er faktisk på vej tilbage, siger Claus Wordenskjolds og tilføjer:

- Af mange kaldes den egentlig den rene øl, fordi du ikke kan skjule fejl på samme måde som med de her mere eksperimenterende øltyper, hvor fejlene er tiltænkte, siger han.

Englepis

Ved bordet er turen kommet til den hindbærsyrlige Raspberry Sour fra bryggeriet Two Heads Behind, der er tilknyttet Det Lille Bryggeri.

- Mhh, den smager fantastisk, udbryder den ene efter den anden.

- Det er en læskende terasseøl, man kan sidde og nyde i solen eller til en sød dessert, lyder konklusionen, inden turen går videre til næste, en specialøl fra det etablerede Brooklun Brewery.

Den ligner og smager af champagne, og den umiddelbare vurdering går på, at den perler og syrer mere end en almindelig øl. Der bliver snuset, skålet og smagt på øllen, som de sammen har gjort i mange år.

Forude venter otte flere sure øl og en hel del ølsmagninger i fremtiden, men hvornår ved ølentusiasterne egentlig, hvornår de sidder tilbage med en bryg, de aldrig glemmer?

- Når det hele ringer og spiller, har vi videreudviklet det klassiske udtryk, der går på alkoholen, der fordamper fra egefadene. Det kaldes englens halvdel eller på engelsk angels share, siger en gæst og tilføjer til selskabets morskab:

- Men for os er den sublime øloplevelse, når englene pisser det hele tilbage.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk