20. september 2020
Oktober 2017: Michael Dysted lukker sin vogn. Til kunderne fortæller han i et skilt på vognen, at kommunens mangel på kommunikation om pølsevognens placering under omlægningen af Torvet og Nørregade er årsagen. Der har ikke været en pølsevogn på Torvet siden, før nu i september 2019, hvor Jette og Kenneth Edelmann har søgt tilladelse til at opstille en vogn, fået tilladelsen og - foreløbig - mistet den igen. Foto: Sophus Sarrs Soelberg
gallery icon

Se billedserie

Oktober 2017: Michael Dysted lukker sin vogn. Til kunderne fortæller han i et skilt på vognen, at kommunens mangel på kommunikation om pølsevognens placering under omlægningen af Torvet og Nørregade er årsagen. Der har ikke været en pølsevogn på Torvet siden, før nu i september 2019, hvor Jette og Kenneth Edelmann har søgt tilladelse til at opstille en vogn, fået tilladelsen og - foreløbig - mistet den igen. Foto: Sophus Sarrs Soelberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mens vi venter på pølserne - en kavalkade version 2.0

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens vi venter på pølserne - en kavalkade version 2.0
Ringsted - 14. september 2019 kl. 04:54
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Anne Wandahl

Tilbage i februar 2015 dykkede DAGBLADET ned i arkivet og bragte pølsevognskavalkade nummer 1 om årelange problemer med at drive pølsevogn i Ringsted centrum.

arrow Læs også: Ja til pølsevogn på Torvet: Her er Facebook-reaktionerne

Dengang var anledningen, at politikerne i den grad ønskede en pølsevogn tilbage i bymidten, at de besluttede at leje pladsen i Nørregade ud for så lidt som en krone, hvis det var højeste bud.

Avisen og sn.dk har i anledningen den aktuelle balladen om Baghusets Pølser været i arkivet igen til en pølsevognskavalkade version 2.0.

For siden version 1 er problemerne fortsat.

Præcis som nu i september 2019 var borgerne rasende på kommunen for fem år siden, da det kom frem, at Hanh Lund lukkede sin pølsevogn efter mange år i byen, fordi kommunen krævede en pladsleje på astronomiske 71.000 kroner om året.

Derfor tog politikerne pølsehornet i den anden hånd og besluttede at lokke pølsemænd til med en pladsleje til en værdi af en klat sennep.

Men der måtte to udbudsrunder til, før Michael Dysted bed på.

Han åbnede sin mini-grillbar i april 2015 - og lukkede igen under to år senere.

Årsag: Frustrationer over manglende kommunikation fra kommunens side om, hvor hans vogn skulle placeres under hele ombygningen af det nye Torv og Nørregade.

Siden har ingen kunnet besøge en Cafe Fodkold efter en Cocio med fransk hotdog hverken på Torvet eller i Nørregade før nu, hvor ægteparret Edelmann troede, at de skulle drive pølsevogn.

Dermed er de det seneste kapitel i kavalkaden.

Version 1 i uddrag:

Juni 2000: Pølsepavillonen på Torvet ved siden af Tingstenene hænger i en tynd tråd - i bogstavelig forstand. Vognen blev flyttet med kranvogn og wire på grund af ombygning af Torvet.

Det var tredje gang på et år, at pølsevognen blev flyttet.

I DAGBLADET blev det luftet, at nu skulle det også være sidste gang.

»Det eneste, der skulle formodes at kunne forstyrre madroen yderligere, skulle da lige være, om man beslutter at lave helt om på Torvets indretning. Men det spørgsmål dukker næppe op de næste tre generationer«.

Tvangsfjernet
Samme pølsepavillon stod kun på pladsen ud for Danske Bank i to år.

16 år som indehaver af pølsevogne og -huse på Torvet sluttede for Lis Karup efter en langt tvist med Ringsted Kommune.

Lis Karup ejede pølsehuset, men lejede stadepladsen.

Kommunen mente, at lejekontrakten var misligholdt og vandt en sag i landsretten.

Da indehaveren ikke fjernede pavillonen ved fristens udløb, fik kommunen pavillonen fjernet på Danmarks dengang fjerde største blokvogn i januars mulm og mørke under stor bevågenhed af borgere.

Men det skulle kommunen ikke have gjort.

Senere blev tvangsfjernelsen kendt ulovlig, og kommunen fik en bøde på 185.000 kroner.

Efter tvangsfjernelsen opstod en politisk diskussion om at opføre en kombineret cafe- og toiletbygning »af arkitektonisk kvalitet«.

I mellemtiden stod der for eksempel »øjebæen«, en kebabvogn på stedet.

Mange havde meget grimt at sige om den, man da det kom på politisk tale at fjerne den, skrev 400 borgere under på protester og krævede, at indehaveren Muhammed Muchu skulle beholde sin vogn.

Eller også skulle kommunen tage sig sammen og få gjort noget ved den der cafe- og toiletvogn.

Den kom også. Men der gik ni år fra de indledende drøftelser, til Cafe Valdemar stod på Torvet og fik mange til at stille spørgsmålstegn ved den »arkitektoniske kvalitet«.

Masser af kritik af kommunen fulgte for ubrugelige åbningstider på toiletterne, og stor sympati til Muhammed Muchu for både at skulle betale stadeleje og holde kommunens offentlige toiletter i orden.

I januar 2014 fik han en noget mere rimelig ordning - så længe den varede.

For så kom seneste omlægning af Torvet og Nørregade.

Cafe Valdemar lukkede i januar 2017, og »de to offentlige toiletter i bygningen bliver lukket 6. februar«, meddelte kommunen dengang.

Kommunaldirektør Jacob Nordby udtalte til DAGBLADET:

»I den nye pavillon på Torvet vil der blive indrettet nye offentlige toiletter med samme åbningstider, som er gældende nu. Der kommer to toiletter og et handicaptoilet. Pavillonen forventes at stå klar i sommeren 2018«.

Som bekendt er den nyeste udvikling i den sag, at der mangler millioner til at gøre Torvet færdig og pavillonen inklusive toiletter står der stadig ikke. Den er blevet væsentligt dyrere end oprindeligt budgetteret.

arrow Pølsevogn må godt stå ved nyt torv alligevel
20. september 2019 kl. 10:52 Opdateret: kl. 11:36
arrow Baghuset-ejer: Pølsevognen har længe været en drøm
18. september 2019 kl. 13:04 Opdateret: kl. 12:58
arrow Udvalgsformand tror på at pølsevognsballaden løses
13. september 2019 kl. 20:36 Opdateret: kl. 20:36
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk